Τάσος Τσατάλης

Ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε για να «τους εκθέσει», αλλά για να μη βγει ο Λυσάνδρου

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr για το τι πραγματικά συνέβη στις εκλογές της Super League κα τους λόγους που κοντραρίστηκε η υποψηφιότητα Λυσάνδρου

• Αν και καλό είναι να ασχολούμαστε με τα εκτός γηπέδων όσο το δυνατό λιγότερο, κάποιες επισημάνσεις σε σχέση με τις χθεσινές εκλογές στην Super League, είναι χρήσιμες σήμερα.

• Η θεωρία του να «τους εκθέσουμε με το να ψηφίσουν όλοι Λυσάνδρου», ήταν φυσικά μια καλή «ρεζέρβα» επικοινωνιακά για τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Μάκης Γκαγκάτσης δεν κατέβηκε υποψήφιος γι' αυτό.

• Κατέβηκε υποψήφιος για να μην βγει πρόεδρος στην Λίγκα, ο Μηνάς Λυσάνδρου.

• Η ΑΕΚ ανακοίνωσε από την Πέμπτη το βράδυ την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της. Δεν κατέβηκε λοιπόν για να κοντράρει κάποιον, αφού κατέβηκε πρώτη.

• Ο ΠΑΟΚ αρχικά έπαιξε το χαρτί του υποψήφιου κοινής αποδοχής. Αλλά συνοδευμένο με ποιο μήνυμα προς την ΑΕΚ; «Δεχτείτε τον κοινής αποδοχής, αλλιώς θα κατεβάσουμε τον Μάκη και δεν θα κερδίσετε».

• Εκ των προτέρων αυτό ήταν ένα προκλητικό μήνυμα προς την ΑΕΚ, γιατί έπαιρνε σαν δεδομένο, πως αν κατέβει ο Γκαγκάτσης, τότε δεν βγαίνει ο Λυσάνδρου.

• Άρα αν η ΑΕΚ το δεχόταν, θα δεχόταν ταυτόχρονα πως από την θέληση του ΠΑΟΚ εξαρτάται η όλη ιστορία. Και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.

• Αυτό ήταν ένα βασικό λάθος του ΠΑΟΚ στην ιστορία, που το πλήρωσε τελικά.

• Ο Μάκης Γκαγκάτσης από εκεί και πέρα, δεν κατέβηκε υποψήφιος ...για να τους εκθέσει. Κατέβηκε είτε για να κερδίσει, είτε εναλλακτικά να δημιουργηθεί αδιέξοδο. Περισσότερο το δεύτερο μάλλον.

• Την στιγμή που ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του στο Δ.Σ της Λίγκας, όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως θεωρούσε ότι το «δεμένο» αποτέλεσμα θα ήταν το 7-7. Ισοπαλία δηλαδή. Κι ό,τι καλύτερο προκύψει...

• Γι' αυτόν τον λόγο προφανώς, πριν αρχίσει η ψηφοφορία, έκανε τοποθέτηση με την οποία γνωστοποίησε πως σε περίπτωση ισοψηφίας δεν θα δεχθεί να αναδειχθεί πρόεδρος με την διπλή ψήφο του προέδρου του Δ.Σ. Αλλά ζήτησε κι από τον Λυσάνδρου να δεσμευτεί για το ίδιο. Εκεί ήταν όλο το «ζουμί».

• Μάλιστα αναλώθηκε αρκετός χρόνος στην κουβέντα για το θέμα αυτό, μέχρι τελικά και ο Λυσάνδρου να πάρει την πρωτοβουλία και να πει πως θα κάνει το ίδιο σε περίπτωση ισοψηφίας.

• Δεν μπορώ να κάνω δημόσια υπολογισμούς για το πως είχαν καταλήξει στο 7-7 ως πιθανότερο αποτέλεσμα στον ΠΑΟΚ. Προφανώς και θεωρούσαν δεδομένη κάποια ψήφο που τελικά δεν πήραν ή τουλάχιστον πως η ΑΕΚ δεν θα έπαιρνε κάποια ή κάποιες ψήφους από αυτές που τελικά πήρε.

• Αλλά το σίγουρο είναι κατέβηκαν πρωταρχικά για να μη βγει ο Λυσάνδρου κι όλα τα άλλα είναι ιστορίες για λαϊκή κατανάλωση. Είπαμε. «Ρεζέρβα» για την ήττα.

• Τα αφηγήματα περί συμπράξεων, είναι φυσικά για μικρά παιδιά.

• Ο Ολυμπιακός ήθελε παθιασμένα να κοντράρει την υποψηφιότητα Γκαγκάτση και μάλιστα και να το επικοινωνήσει με έντονο τρόπο όπως το έκανε.

• Προσωπικά θεωρώ πως στον Ολυμπιακό δεν ήθελαν απλά να μην κατέβει υποψήφιος ο Μάκης Γκαγκάτσης. Νομίζω πως προτιμούσαν να κατέβει και να χάσει και να γίνει και η διαδικασία που έγινε.

• Νομίζω πως η Λίγκα απέκτησε έναν καλό πρόεδρο, που στο μυαλο του έχει προτεραιότητα τα υπαρκτά προβλήματα του πρωταθληματος και του συνεταιρισμού κι όχι «μικροκομματικές» σκοπιμότητες.

• Έχει επεξεργασμένο κι ένα σχέδιο διεξαγωγής του πρωταθλήματος κατά την γνώμη μου πρωτοποριακό.

• Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Λίγκα. Έχει οικονομικά ζητήματα, έχει την αναδιάρθρωση και το πως θα γίνει το πρωτάθλημα βάσει αυτής.

• Έχει νομίζω να αντιμετωπίσει και σοβαρά ζητήματα διαφάνειας που θα προκύψουν στο μέλλον.

• Και να απαντήσει και πολλά ερωτηματικά για σχέσεις μεταξύ ΠΑΕ, που ενδεχομένως μπορούν στην πορεία να θέσουν πολύ σε αμφιβολία την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία.

• Νομίζω σιγά – σιγά πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με ζητήματα όπως μετοχικές συνθέσεις, «πόθεν έσχες» ιδιοκτητών ή μελλοντικών ιδιοκτητών. Σε ΠΑΕ που ήδη έχουν περάσει διαδικασία αγοραπωλησίας ή σε άλλες που ίσως να περάσουν στην συνέχεια.

ΥΓ1: «Σύμπραξη» δεν σημαίνει να μεταξύ δύο να ψηφίζεις έναν. Μάλλον περισσότερο σημαίνει συναντήσεις σε ξενοδοχεία, καταρτισμό κοινών λιστών σε εκλογικές διαδικασίες σε συνελεύσεις της ΕΠΟ, στήριξη κοινου υποψηφίου στις εκλογές της Football League κι άλλα. Που έγιναν και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα. Παιδιά, μας ακούν και μας βλέπουν...

ΥΓ2: Μια ακόμη επισήμανση σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Περνάει η επικοινωνία του ΠΑΟΚ προς τα έξω, πως η ψήφος του, λέει, κατευθύνθηκε από τον Ολυμπιακό... Μάλιστα. Μια απορία μόνο. Αν η ψήφος του Παναθηναϊκού, ήταν τόσο εύκολα «καθοδηγούμενη» από τον Ολυμπιακό, αναρωτιέμαι γιατί στις προηγούμενες εκλογές χρειάστηκε να τεθεί και το θέμα των δανεικών από τον ΠΑΟΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα ψήφιζε Μπαταγιάννη. Δεν είναι λίγο οξύμωρο, να μην θεωρείται δεδομένο πως θα ψήφιζε τον υποψήφιο του Ολυμπιακού, αλλά να θεωρείται δεδομένο πως ψήφισε της ΑΕΚ με μεσολάβηση Ολυμπιακού; Δίνω και την δική μου απάντηση: Είναι όχι λίγο, αλλά πολύ οξύμωρο. Οπότε και πάλι θα πω αναγκαστικά, παιδιά μας ακούν και μας βλέπουν...

ΥΓ3: Η εκλογική αυτή διαδικασία βοήθησε την ΑΕΚ να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα δια παντός, όσον αφορά το τοπίο μέσα στην Λίγκα. Με κάποιες ΠΑΕ και τους ιδιοκτήτες τους, όπως και με άλλους παράγοντες είναι σαφές πως οι σχέσεις της Ένωσης δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες. Μάλιστα έπαιξε κι αυτό ρόλο στο να γίνει ακόμη έντονη η αποφασιστικότητα με την οποία στηρίχθηκε η υποψηφιότητα του Μηνά Λυσάνδρου.

Η όλη διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να ακυρωθεί η υποψηφιότητα και τα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή σε αυτό, επίσης, εκτιμώ πως διαμορφώνουν την στάση της ΑΕΚ απέναντι τους από δω και πέρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x