Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ κάνει θυσίες επιθετικά, χωρίς να κερδίζει τίποτε πίσω

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr για την αναμενόμενη βάσει ενδεκάδας εικόνα της Ένωσης με τον Βόλο και την λογική του μικρότερου ρίσκου, που όμως δεν βγαίνει

* Όσοι διαβάσατε το blog χθες, ανήμερα του ματς, καταλαβαίνετε προφανώς πως δεν με εξέπληξε η μέση εικόνα του αγώνα χθες στην Ριζούπολη. «Μέση», δηλαδή το διάστημα που ήταν έντεκα εναντίον έντεκα κυρίως, αλλά και μεγάλο μέρος του δεύτερου ημιχρόνου, παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα της ΑΕΚ.

* Η Ένωση απέναντι στην χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος, κατέβηκε με τα δύο πιο αμυντικογενή της χαφ και τα δυο πιο αμυντικογενή της ακραία μπακ.

* Το αποτέλεσμα για οποιονδήποτε ...μελετητή της ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων ήταν απόλυτα αναμενόμενο. Όλοι ξέραμε τι θα δούμε και τι θα προσδοκούσαμε να κάνει την διαφορά. Όταν λέω όλοι, βάζω και τον Νίκο Κωστένογλου. Αποκλείω να περίμενε κάτι άλλο, εκτός από μεγαλύτερη ασφάλεια στην άμυνα. Που τελικά όμως κι αυτή δεν υπήρξε.

* Ξέραμε λοιπόν όλοι πως θα βλέπαμε την μπάλα να γυρίζει γύρω – γύρω, περιμετρικά του νοητού ημικυκλίου που δημιουργούσε η πρώτη γραμμή άμυνας του Βόλου, μέχρι να πάει είτε προς τα πίσω τις περισσότερες φορές, είτε να πάει στον Λιβάγια εφόσον βρισκόταν σε θέση να την πάρει. Και ακολουθεί στην σειρά ο Μάνταλος.

* Σε αυτή την λογική βαδίζει η ΑΕΚ. Προσπάθεια να καλυφθεί αμυντικά με το ίδιο σκεπτικό πλέον ανεξαρτήτως αντιπάλου κι αναμονή για τον Λιβάγια ή τον Μάνταλο και μετά τις συνεργασίες τους με τον Ολιβέιρα.

* Αναμενόμενο επίσης πως ο χώρος ανάμεσα στο κέντρο και την περιοχή του αντιπάλου θα έμοιαζε με ναρκοπέδιο για τα δύο κεντρικά χαφ της ΑΕΚ. Ουδεμία έκπληξη, ξέρουμε καλά τα χαρακτηριστικά και του Σιμόες και του Γαλανόπουλου. Άδειο εντελώς από κιτρινόμαυρες φανέλες στο πρώτο ημίχρονο αυτό το κομμάτι του γηπέδου.

* Μόνο που για ομάδες με τις φιλοδοξίες της ΑΕΚ, πρέπει να είναι μια περιοχή γεμάτη κινητικότητα και με τους κεντρικούς της χαφ να δίνουν τον τόνο.

* Δεν κατηγορούμε τον Νίκο Κωστένογλου. Διαπιστώσεις κάνουμε.

* Σε μια περίοδο που στην ουσία κρίνεται αν η ΑΕΚ θα έχει στόχους στο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος της σεζόν, έχει την λογική του, το να πηγαίνει σε συνταγές που εκείνος θεωρεί πως έχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο, αναμένοντας πράγματα από τους δύο τρεις πιο ποιοτικούς του παίκτες μπροστά και προσπαθώντας να τους έχει όσο γίνεται σε θέσεις που να τους ταιριάζουν.

* Θυμίζω πως δεν βρέθηκε στην Ένωση ως υποψήφιος ...δημιουργός. Διαχειρίζεται μια κατάσταση.

* Απλά η διαπίστωση που βγαίνει από τα δύο τελευταία ματς, είναι πως αυτό που δείχνει να θεωρεί πιο χαμηλού ρίσκου ο Νίκος Κωστένογλου, στην πράξη δεν αποδεικνύεται τέτοιο.

* Η ομάδα παρά την παρουσία των πιο αμυντικογενών χαφ και μπακ, δεν βγάζει ανασταλτικά σιγουριά και χάνει εύκολα την αμυντική της ισορροπία. Έγινε και χθες ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, έγινε και στην Λάρισα για μεγάλο διάστημα στο δεύτερο.

* Η κάκιστη χθες εικόνα του Οικονόμου, αλλά και η μέτρια παρουσία του Χουλτ, συνέβαλλαν επίσης αποφασιστικά σε αυτό.

* Τελικά λοιπόν σκέφτεσαι αν αξίζει τον κόπο αφού συμβαίνει αυτό, να θυσιάζεται οτιδήποτε θα μπορούσε να δοκιμαστεί στο δημιουργικό κομμάτι.

* Γιατί αυτό συμβαίνει.

* Η ΑΕΚ περιορίζει τις δημιουργικές της προσδοκίες στις ικανότητες του Λιβάγια και του Μάνταλου και στις συνεργασίες τους πλέον και με τον Ολιβέιρα κι επενδύει σε θεωρητικές επιλογές ασφάλειας πίσω, που δυστυχώς όμως στην πράξη δεν βγαίνουν τέτοιες.

* Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, θυσιάζει πιθανές δυνατότητες που υπάρχουν στο ρόστερ κι ενδεχομένως αν βγει κάποια από αυτές, να βοηθήσει να φανούν ακόμη περισσότερο τα πιο δυνατά της όπλα.

* «Καίει» παίκτες στους οποίους είναι αναγκασμένη να ποντάρει (ξαφνικά ανακόπηκε ο όποιος ρυθμός είχε αρχίσει να βρίσκει ο Κρίστιτσιτς, εξαφανίζεται ο Λόπες) και το κυριότερο, συνεχίζει την εικόνα που κουράζει το μάτι. Όταν αυτό – και συμβαίνει πολύ συχνά από πέρσι δυστυχώς- καταλήξει και σε ένα ψυχοφθόρο ματς, γίνεται ανυπόφορο.

* Ειδικά για τον άξονα, η ΑΕΚ δεν γίνεται, δεν έχει το δικαίωμα στο επίπεδο ανταγωνισμού που κινείται, να παραιτείται μόνιμα από οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργίας από εκεί.

* Δεν θα μπω στην διαδικασία να μιλήσω για αλλαγές που είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο. Θα συνέχιζε να παίζει η ΑΕΚ με Σιμόες και Γαλανόπουλο μετά την αποβολή; Θα ήταν αυτοκτονικό.

* Να σημειώσω όμως πως ήταν καλή αλλαγή η είσοδος του Παουλίνιο αντί του Οικονόμου.

ΥΓ1: Στο γκολ της ΑΕΚ που ακυρώνεται, ακόμη και στην γραμμή της NOVA φαίνεται πως για να το βγάλεις οφσάιντ πρέπει ...να το τραβήξεις από τα μαλλιά. Θα πει κάποιος πως με το VAR πλέον, παίζουν ρόλο και τα χιλιοστά. Θα ίσχυε αυτό, αν δεν υπήρχαν δύο στοιχεία. Πρώτον πως έτσι κι αλλιώς μάλλον δεν είναι οφσάιντ. Δεύτερον πως για να παίξεις με τα χιλιοστά, πρέπει τουλάχιστον να έχεις εικόνα βάσει της γραμμής. Στην Ελλάδα το VAR προς το παρόν δεν έχει γραμμή. Άρα, για να βγάλεις αυτό το γκολ οφσάιντ από το VAR, πρέπει να θέλεις να το βγάλεις οφσάιντ.

ΥΓ2: Είναι απίστευτη η σύμπτωση να μιλάμε τόσο πολύ για την έλλειψη και της τεχνολογίας γραμμής, εκτός από αυτή του οφσάιντ, να μιλάει γι’ αυτό στο πρόσφατο σεμινάριο και ο Βασίλης Δημητριάδης από πλευράς ΑΕΚ και να έχει η Ένωση δύο τέτοιες φάσεις, στα τρία τελευταία ματς. Ποτέ δεν θα μάθουμε αν η μπάλα πέρασε την γραμμή της εστίας του ΠΑΟΚ, από την κεφαλιά του Γιακουμάκη, στην φάση που δεν μέτρησε τελικά το γκολ του Μάνταλου. Και παρότι φαίνεται παράλογο βάσει της κίνησης του χεριού του γκολκίπερ του Βόλου να μην έχει περάσει η μπάλα όλη την γραμμή χθες, και πάλι ποτέ δεν θα το μάθουμε με βεβαιότητα.

ΥΓ3: Είναι αλήθεια πως ο Βέρντε 1,5 μήνα μετά την τελευταία του συμμετοχή στην ενδεκάδα και περισσότερο από ένα μήνα μετά την τελευταία του ολιγόλεπτη συμμετοχή ως αλλαγή με την Λαμία, χθες δεν έβαλε δύο γκολ και δεν έβγαλε τρεις – τέσσερις ασίστ. Κρεμάστε τον. Άλλωστε ο Γιακουμάκης με την κάθετη που έβγαλε στον Ολιβέιρα, ήταν αυτός που εμπόδισε τον Κωστένογλου να πάει πάλι στην επιλογή Ντέλετιτς στην τελική ευθεία του ματς και να βγάλει τον Ιταλό σε εκείνο το σημείο. Τώρα αν δεν αξίζει στήριξης ο Βέρντε ως project για την ΑΕΚ, όταν η άλλη επιλογή που δείχνει να πιστεύει ο προπονητής, είναι ο Ντέλετιτς, το αφήνω στην κρίση του καθενός …

ΥΓ4: Ο Ζοάο κάνει φάουλ στον Οικονόμου, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μιλάμε για την φάση του πρώτου γκολ του Βόλου. Δεν θα μετρήσω την δύναμη του χτυπήματος. Ήταν χτύπημα. Από κει και πέρα, προφανώς και ο Οικονόμου δεν πάει στην φάση με την δύναμη και την αποφασιστικότητα που απαιτείται από το στόπερ της ΑΕΚ. Σε σχέση με την εικόνα του στην Τουρκία και με την Λαμία, έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Φυσικά κι αυτός είχε να παίξει καιρό, αλλά με Τσιγκρίνσκι και Βράνιες μπροστά τους, οι άλλοι δύο κεντρικοί αμυντικοί της ΑΕΚ αυτή την υποχρέωση έχουν. Να περιμένουν την ευκαιρία πανέτοιμοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x