sport-fm.gr ΘΕΜΑ

To Bασιλόπουλο που έλυσε τα «μάγια» (pics+video)

Στα παραμύθια η ιστορία δεν τελειώνει αν το τέλος δεν είναι… ευτυχές. Το ίδιο ισχύει και στο παραμύθι του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, ο οποίος αφού έζησε την κόλαση είπε να φτιάξει τον δικό του παράδεισο.

Ψάχνοντας κανείς, δύσκολα θα συναντήσει παραμύθι που το τέλος του θα είναι στενάχωρο. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής τους, να ψυχαγωγούν δηλαδή τον αναγνώστη.

Ως ένα παραμύθι λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί και η καριέρα του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. Ένας άνθρωπος που σε ελάχιστα χρόνια πρόλαβε να ζήσει τον παράδεισο και την κόλαση στη ζωή ενός αθλητή. Χαρές στο ξεκίνημα, πολλά χειρουργεία και ακόμα πιο πολλές στενοχώριες και πίκρες μετέπειτα. Και ενώ η μοίρα του έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αυτός αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Και επέστρεψε…

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Βαγιαδολίδ, Κηφισιά, Κόροιβος Αμαλιάδας, Κολοσσός Ρόδου, Άρης και πλέον ΑΕΚ. Ενδιάμεσα κάποιες -αρκετές- στάσεις σε αίθουσες χειρουργείων. Φυσικά και το τεράστιο κεφάλαιο της Εθνικής ομάδας. Μία καριέρα γεμάτη «σκωτσέζικα ντουζ» και ανατροπές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Του Αλέξανδρου Ξενικάκη

inner

Το πρώτο συμβόλαιο και η τετραετία στον ΠΑΟΚ

Το 2001 ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόκτηση του 17χρονου τότε Παναγιώτη Βασιλόπουλου από τον Ηρακλή Πύργου. Η παρουσία του στις μικρές εθνικές τον έκαναν να ξεχωρίσει, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να του προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και να τον εντάσσει στο δυναμικό του. Στην Πυλαία θα μείνει για μία τετραετία, ως το καλοκαίρι του 2005. Ενδιάμεσα θα προλάβει να κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια, ένα σε ευρωπαϊκό (2002) και ένα σε παγκόσμιο (2003) επίπεδο με την Εθνική Εφήβων. Επίσης, θα ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με την Εθνική Νέων Ανδρών στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής (2005).

inner

Η απογείωση, η μεταγραφή στον Ολυμπιακό και το μαγικό Βελιγράδι

Οι σειρήνες είχαν ήδη αρχίσει να ηχούν για χάρη του και παρότι βρίσκεται στη χώρα της Νότιας Αμερικής μαζί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενημερώνεται πως υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε φάση… παιδομαζώματος. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος θα προσφέρει το ποσό των 250.000 ευρώ και θα τον πείσει να εγκαταλείψει την… συμπρωτεύουσα και να μετακομίσει στον Πειραιά.

«Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό είναι ένα όνειρο, που δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω αν δεν το ζήσω. Ο ΠΑΟΚ με έκανε αυτό που είμαι και ο Ολυμπιακός μου δίνει τη δυνατότητα να γίνω αυτό που θέλω. Πέρασα τέσσερα υπέροχα χρόνια στον ΠΑΟΚ, που μου άνοιξε τα φτερά για να παίξω στην Α1 και στην Ευρώπη, να κληθώ στην εθνική ομάδα ανδρών, να ωριμάσω και να κοιτάζω μπροστά με την προοπτική μιας σημαντικής καριέρας» ήταν τα πρώτα του λόγια ως παίκτης των ερυθρολεύκων.

Ωστόσο οι χαρές για αυτόν δεν σταματούν εδώ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ενημερώνεται πως έχει συμπεριληφθεί στις κλήσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη για το Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου. Όνειρο. Εκεί θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης και θα προλάβει μόλις στα 21 του χρόνια να γράψει με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

inner

Η τριετία της καθιέρωσης

Στον Ολυμπιακό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πρόσωπα και ηγετική μορφή της νέας εποχής των ερυθρολεύκων. Καθοδηγούμενος υπό τις οδηγίες αρχικά του Γιόνας Καζλάουσκας και εν συνεχεία του Πίνι Γκέρσον θα καταφέρει να εξελίξει το παιχνίδι του σε τέτοιο βαθμό, που πλέον αρχίζει να μεταμορφώνεται σε σημαία των Πειραιωτών. «Ήμουν ο πρώτος που δήλωσα κάποτε ότι δεν είχα καλή ντρίμπλα ή σουτ, αλλά δουλεύω καθημερινά. Δεν ξέρω αν θα ικανοποιήσω τους πάντες, γιατί μπορεί κάποιοι να περιμένουν από μένα ότι θα καρφώνω από όλα τα σημεία του γηπέδου ή θα βάζω 10 τρίποντα σε κάθε ματς» ήταν η απάντησή του στις φιλοφρονήσεις που ακούγονταν προς το πρόσωπό του.

inner

Την πρώτη του χρονιά (2005/06) με τους ερυθρόλευκους είδε τον Παναθηναϊκό να κατακτά εύκολα τον τίτλο. Το καλοκαίρι ταξίδεψε με την Εθνική ομάδα στη Σαϊτάμα, υπέταξε την Dream Team του ΛεΜπρον, του Κόμπε και του Μέλο, ωστόσο η Ισπανία ήταν αυτή που έφραξε το δρόμο για το μπασκετικό Έβερεστ.

Την δεύτερη σεζόν (2006/07) ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που πρόλαβε τον… Άκερ και του στέρησε το πρώτο του πρωτάθλημα σε συλλογικό επίπεδο. Παρόμοια ήταν η κατάληξη και στην τρίτη του σεζόν (2007/08) με το τριφύλλι να κατακτά τον τίτλο με 3-2 νίκες επικρατώντας στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ με 90-76.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, που θα τον καθιστούσε τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα παίκτη στην ιστορία των ερυθρολεύκων και θα τον κρατούσε στον Πειραιά ως το 2012. Μάλιστα, μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά θα είναι οι δύο αρχηγοί της ομάδας. Όλα έμοιαζαν ονειρικά…

inner

Η αρχή του κακού και ο εφιάλτης που δεν έλεγε να φύγει

Μάρτιος του 2009. Η χρονιά κυλούσε ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι εξασφαλίζουν το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει τελικών, ενώ πηγαίνουν για πρώτη φορά σε final four Ευρωλίγκας, στη νέα μορφή της από το 2000 και μετά. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Βερολίνο και εκεί θα τους περιμένει ο αιώνιος αντίπαλος, Παναθηναϊκός.

Και τότε σκάει η… βόμβα! «Είχα αφόρητους πόνους στη μέση από μία δισκοκήλη που προέκυψε από έντονη προπόνηση. Πηγαίναμε στο διάδρομο και ήμουν ξαπλωμένος στο διάδρομο του πούλμαν. Δεν μπορούσα να καθίσω. Ούτε να παίξω μπορούσα φυσικά κι εκεί ένιωθα ο πιο άτυχος άνθρωπος του κόσμου. Πού να φανταστώ τότε τι θα ακολουθούσε…». Πραγματικά ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

Οι ενοχλήσεις που αισθανόταν στη μέση θα ολοκληρώσουν πρόωρα τη σεζόν για τον Βασιλόπουλο. Φυσικά μένει εκτός final four, ενώ δεν αγωνίζεται σε κανένα από τα υπόλοιπα ματς της περιόδου, με τον Ολυμπιακό να χάνει το πρωτάθλημα για ακόμα μία φορά. Το καλοκαίρι αποφασίστηκε να ακολουθήσει συντηρητική αγωγή και να αποφύγει το χειρουργείο. Ωστόσο αυτό θα έρθει εντέλει ένα χρόνο αργότερα.

inner

Τον Αύγουστο του 2010, λοιπόν, αποφασίζεται να υποβληθεί σε επέμβαση, καθώς οι γιατροί τονίζουν πως αυτή είναι η μοναδική λύση για το πρόβλημά του. Μετά και το τέλος αυτής, ο ίδιος δηλώνει πως «ένιωσα σα να ξύπνησα με καινούργια μέσα». Λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2011 θα επιστέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Καβάλα με τον κόσμο φυσικά να τον αποθεώνει. Ωστόσο η κακοτυχία του δεν τον έλεγε να τον εγκαταλείψει. Ούτε μήνας δεν περνά, όταν στην προετοιμασία ενόψει του ματς με τον Πανιώνιο τραυματίζεται στην προπόνηση. Πόρισμα. Ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού. Παγωμάρα και ένα όχι πάλι…

Τελικά μετά από ένα τεράστιο και ατελείωτο μαραθώνιο αποθεραπείας, θα επιστρέψει στα παρκέ στις 11 Απριλίου του 2012 σε μία αναμέτρηση με τον Ηλυσιακό. «Είναι πολύ όμορφο και περίεργο το συναίσθημα να μπαίνω και πάλι στο παρκέ. Ούτε στον εχθρό μου όλο αυτό. Σαν να ξεκίνησα σήμερα να παίζω μπάσκετ πρώτη φορά στη ζωή μου», θα δηλώσει μετά το ματς και θα εκφράσει την επιθυμία του για το πρωτάθλημα. Και για πρώτη φορά μετά από -πάρα πολύ- καιρό η τύχη του χαμογελά. Αρχικά στην Κωνσταντινούπολη θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τον Σπανούλη να τον καλεί να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο, και εν συνεχεία στο ΣΕΦ όπου και θα κατακτήσει το τίτλο που του έλειπε, αυτόν του πρωταθλητή Ελλάδος.

inner

Και πάνω που ο «τροχός» έδειχνε να έχει γυρίσει, η κακοδαιμονία που τον γυρόφερνε τόσα χρόνια έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Ιούλιος 2012. «Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος χειρουργήθηκε από τον Δρ.Harner στο UPMC του Pittsburgh. Ανεβρέθη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έγινε χειρουργικός καθαρισμός και σταδιοποίηση για αναθεώρηση συνδεσμοπλαστικής αυτού σε δεύτερο χρόνο» ήταν η επίσημη ενημέρωση. Ένας ολόκληρος χρόνος εκτός γηπέδων και στη συνέχεια μεταγραφή στην ισπανική Βαγιαδολίδ, με στόχο ένα νέο ξεκίνημα. Κάποιες -λίγες- συμμετοχές και νέος (!) τραυματισμός στο γόνατο που θα τον οδηγήσει και πάλι στην πόρτα του χειρουργείου. Όλα πάνε στραβά και πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σκέψεις ακόμα και για πρόωρο τέλος στην καριέρα του…

inner

Η αναγέννηση και ο δρόμος της επιστροφής

Τελευταίοι μήνες της σεζόν 2013/14 και ο Ερμής Πειραιά, ομάδα του Α’ ΕΣΚΑΝΑ ανακοινώνει την απόκτηση του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει και ένα σύντομο πέρασμα από το χώρο της πολιτικής. «Μου πήρε μόλις τρία χρόνια να καταφέρω να κλείσω το γόνατό μου, γύρω στους 30 μήνες αποθεραπεία και 5-6 χειρουργεία! Αλλά... αλλά... τα κατάφερα! Σκέψου θετικά». Το πρώτο βήμα είχε γίνει.

Η επόμενη σεζόν (2014/15) τον βρίσκει στη Νέα Κηφισιά που τότε είχε τεχνικό τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Ακολουθεί ο Κόροιβος Αμαλιάδας με τον «Βασιλό» να πραγματοποιεί γεμάτη σεζόν και να δείχνει πως έχει επιστρέψει για τα καλά…

Επόμενος σταθμός ο Κολοσσός της Ρόδου του Άρη Λυκογιάννη, με τον Έλληνα φόργουορντ να αποδεικνύει για ποιο λόγο πριν κάποια χρόνια, θεωρούνταν από τους καλύτερους και πληρέστερους Έλληνες παίκτες. Τελειώνει τη σεζόν με 8,3 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 2 ασίστ παίζοντας κατά μ.ο. 27 περίπου λεπτά. Το λες και come back… Εντωμεταξύ η μοίρα του παίζει ένα ακόμα πολύ άσχημο παιχνίδι, μια και τον Ιανουάριο «χάνει» τον πατέρα του. Αλλά όπως έχει αποδείξει πάμπολλες φορές, δεν είναι άνθρωπος που το βάζει εύκολα κάτω…

inner

Η νέα συνύπαρξη με τον «δράκο» και η εξιλέωση

Ιούλιος του 2017 και ο Βασιλόπουλος ακούει στη άλλη γραμμή του τηλεφώνου μία γνώριμη φωνή. Είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη και τον καλεί να επιστρέψει στην πόλη που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά του βήματα. Το τηλεφώνημα διήρκεσε 10’’ όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο ίδιος σε συνέντευξή του, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν σε όλα. Ντύνεται στα «κιτρινόμαυρα» και πλέον έχει επιστρέψει για τα καλά στο υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο τα «χαρμόσυνα» δεν έχουν σταματήσει να φτάνουν. Η ζωή κάτι του… χρωστούσε και αποφάσισε έστω και καθυστερημένα να του το ξεπληρώσει. 20 Οκτωβρίου 2017 και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ανακοινώνει τις κλήσεις ενόψει των Προκριματικών παιχνιδιών της Εθνικής ομάδας για τα δύο παιχνίδια με Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ πολλών... νέων βρίσκεται και το όνομα ενός… παλιού. Του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. «Ο πόθος μου να καταφέρω να γυρίσω στην Εθνική με έκανε να αντέξω. Έκανα υπομονή και περίμενα την ευκαιρία μου» ήταν τα λόγια του στο άκουσμα της είδησης.

inner

Νέα πόλη, ίδιο χρώμα...

19 Ιανουαρίου 2018. Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Άρη έχουν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι κιτρινόμαυροι δεν μπορούν να βρουν σταθερότητα στο παιχνίδι τους και οι αποχωρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, κάτι που μοιάζει να έχει επηρεάσει αρκετά (και) τον Βασιλόπουλο. Και τότε κάνει την εμφάνισή της ΑΕΚ.

Η Ένωση ανακοινώνει την απόκτηση του Έλληνα φόργουορντ ως το καλοκαίρι του 2018 και ο Έλληνας φόργουορντ μετακομίζει από τους «κιτρινόμαυρους» του βορρά σε αυτούς του νότου. Πλέον στα 33 του έχει την δυνατότητα να δουλέψει σε ένα περιβάλλον που θα του παρέχει ασφάλεια και άνεση. Η επόμενη σελίδα του βιβλίου της τεράστιας καριέρας του Παναγιώτη Βασιλόπουλου είναι κενή. Και ο ίδιος δείχνει πανέτοιμος να γράψει τα επόμενα κεφάλαια, με αρχή το αποψινό παιχνίδι της Ένωσης κόντρα στην Στρασμούρ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x