sport-fm.gr ΘΕΜΑ

To sport-fm.gr στο Καμπ της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα (pics-vids)

Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα πρότυπο και το αποδεικνύει καθημερινά. Σκάουτερ και προπονητές των «μπλαουγκράνα» βρέθηκαν στην Ελλάδα και το sport-fm.gr δε θα μπορούσε να λείπει.

Το καμπ της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα, μετά την Ξάνθη, γνώρισε μεγάλη απήχηση και στην Αθήνα και το sport-fm.gr ήταν εκεί.
Παιδιά από όλη την Αττική και τα προάστια θέλησαν να ζήσουν την εμπειρία της «Μπάρτσα» και βρέθηκαν στα γήπεδα της Βάρης για να μάθουν από τους κορυφαίους εκπαιδευτές, πώς προπονούνται τα ινδάλματά τους.

Ο Κώστας Παυλίδης, υπεύθυνος στις ακαδημίες στη Βάρη, φιλοξένησε το καμπ, στο οποίο συμμετείχαν Ισπανοί και Έλληνες προπονητές. Στόχος των προπονητών ήταν τα παιδιά να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο κατάρτισης, βελτιώνοντας τις τεχνικές, τακτικές και φυσικές τους δυνατότητες. Όλα αυτά όμως με τρόπο που οι μικροί αθλητές να διασκεδάζουν το παιχνίδι και να απολαμβάνουν την προπόνηση.
Οι νεαροί ποδοσφαιριστές έρχονται κοντά στις αξίες που πρεσβέυει η Μπαρτσελόνα, όπως ο σεβασμός, η ομαδικότητα, η ταπεινότητα και η φιλοδοξία.

inner

Η τελευταία μέρα του καμπ κύλησε πιο χαλαρά, καθώς τα παιδιά δεν είχαν το κλασικό πρόγραμμα, δηλαδή προπόνηση πρωί-απόγευμα και παρακολούθηση βίντεο με τακτική, αλλά το αγαπημένο τους οικογενειακό διπλό.

Τα γκρουπ, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 15 παιδιά –μεταξύ αυτών και μία κοπέλα, χωρίζονταν ηλικιακά σε κατηγορίες: 6-9 ετών ήταν η κατηγορία Μέσι-Νεϊμαρ, 10-13 ετών η κατηγορία Ινιέστα και 14-18 ετών η κατηγορία Πικέ.

Κατά τη διάρκεια του διπλού οι ομάδες έπαιρναν το όνομα κάποιας από τις αξίες (Teamwork, Respect, Humility, Ambition).

Το ελληνικό καμπ της Μπαρτσελόνα το οποίο ξεκίνησε από την Ξάνθη, στην Αθήνα και θα συνεχιστεί σε Πάτρα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τα 100 καμπ που διοργανώνουν οι «μπλαουγκράνα» παγκοσμίως, διαθέτοντας και 24 σχολές ποδοσφαίρου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γνωστή «La Masia».



Πέρυσι, μόλις τρία παιδιά κατάφεραν να φτάσουν στη Μασία, ανάμεσα σε 50.000 υποψήφιους, ενώ φέτος μόλις ένα πέρασε την πόρτα της και μάλιστα απευθείας από το καμπ της Κόρδοβα, χωρίς να έχει περάσει από κάποια σχολή.

Ο τεχνικός διευθυντής του καμπ, Μαρκ Μάσατς Ριέρα και οι συνεργάτες του, Τζόσεπ Μπαράνκο Κασάλς, Οριόλ Γκούτες Λόπες και Μανουέλ Οριγιάνα Πέρες, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των παιδιών σε συνεργασία πάντα με τον Άγγελο Βιλανάκη, τον Άγγελο Δήμου και τον Αλέξανδρο Κουνενάκη, που είναι οι Έλληνες εκπαιδευτές.



Οι υπεύθυνοι του καμπ, μίλησαν στο sport-fm.gr, σχολιάζοντας τη διοργάνωση, τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα, αλλά και το πώς πρέπει τέτοιες εκδηλώσεις να αποτελέσουν ερέθισμα για την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε επίπεδο ακαδημιών και όχι μόνο .

inner

Ακολουθούν οι δηλώσεις των υπευθύνων:

Μαρκ Μάσατς Ριέρα, (τεχνικός διευθυντής του καμπ της Μπαρτσελόνα)

-Για το ταλέντο των Ελλήνων παικτών

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το επίπεδο που βρίσκονται τα παιδιά, αλλά πρέπει να πω ότι δεν ψάχνουμε για ταλέντα, αλλά για παιδιά που θέλουν να βελτιωθούν, που τους αρέσει να προπονούνται με τον τρόπο της Μπαρτσελόνα. Είδαμε καλούς παίκτες, ναι, αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο ήρθαμε εδώ».

-Για το αν οι Έλληνες υπερτερούν στο τεχνικό ή το τακτικό κομμάτι

«Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη χώρα. Το τεχνικό κομμάτι μπορείς να το βελτιώσεις μέσα από τη δουλειά, αλλά αυτό που μετράει για εμάς είναι το τακτικό κομμάτι, δηλαδή να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Δε μπορώ να πω ότι τα παιδιά υστερούν στην τεχνική, αλλά αυτό που είδα στις προπονήσεις είναι ότι βελτιώθηκαν πολύ στην τακτική και αυτό θα τους βοηθήσει να γίνουν ακόμα καλύτεροι».

-Για το πόσο σημαντικές είναι οι αξίες που πρεσβεύει η Μπαρτσελόνα για τα παιδιά

«Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκουμε και κάποιες αξίες στα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζουμε τις ομάδες σύμφωνα με αυτές. Οι αξίες της Μπαρτσελόνα είναι ο σεβασμός, η ομαδικότητα, η ταπεινότητα και η φιλοδοξία. Τα παιδιά το μαθαίνουν αυτό και μας κάνουν πολύ χαρούμενους».

-Για το μότο «για να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής, πρέπει πρώτα να γίνεις καλός άνθρωπος»

«Είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Αν δεν είσαι καλός άνθρωπος δε μπορείς να παίξεις μαζί μας. Αν η συμπεριφορά σου δεν είναι καλή, θα προσπαθήσουμε να σε διορθώσουμε. Αν δεν είσαι καλός, δεν ευχαριστιέσαι το ποδόσφαιρο, δε μπορείς να μάθεις».

-Για τους γονείς-«προπονητές» και την επιρροή τους στα παιδιά

«Οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν οδηγίες στα παιδιά. Αυτό είναι δουλειά των προπονητών. Προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά με λάθος τρόπο. Αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι αν το παιδί τους απολαμβάνει το παιχνίδι, αν μαθαίνει πράγματα και τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι προπονητές.

inner

Κώστας Παυλίδης, (υπεύθυνος ακαδημιών Βάρης)

-Για το λόγο που εδώ τα παιδιά δεν εξελίσσουν το ταλέντο τους:
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει πολύ ταλέντο, απλώς για τη φιλοσοφία της Μπάρτσα τα παιδιά δεν δουλεύονται όπως θα έπρεπε. Πολλά παιδιά στην Ελλάδα μετά τα 16 χάνονται. Έχουμε το πρόβλημα ότι οι ελληνικοί σύλλογοι δεν έχουν Β’ ομάδα και υπάρχει μεγάλο κενό. Αν δεν κάνουν στα 16 το βήμα για την πρώτη ομάδα, καταλήγουν να παίζουν σε τοπικά, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό τα παιδιά εδώ μειονεκτούν σε σχέση με αυτά του εξωτερικού. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Στην Ισπανία οι νέοι ποδοσφαιριστές διασκεδάζουν το παιχνίδι, δεν υπάρχει πίεση και για αυτό το λόγο το αποτέλεσμα έρχεται από μόνο του».

Άγγελος Βιλανάκης, (προπονητής)
«Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα μοναδική. Αν όχι η καλύτερη, μία από τις καλύτερες. Προσπαθούμε κι εμείς να ακολουθήσουμε αυτό το πρότυπο. Η προπόνηση εδώ γίνεται όπως ακριβώς στην πρώτη ομάδα, απλά σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ο σύλλογος ξεχωρίζει για το ήθος και τις αξίες του και τυφλό να ρωτήσεις θα το δει αυτό».

Άγγελος Δήμου (προπονητής)
«Αυτά που κάνουν τα παιδιά στις προπονήσεις της Μπάρτσα, είναι πράγματα που ζητάνε οι προπονητές στις μεγάλες ομάδες, βγαλμένα από ασκησιολόγιο. Εμείς στην Ελλάδα δεν τα δουλεύουμε, απλά τα φανταζόμαστε και απαιτούμε από τα παιδιά να τα καταφέρουν».

Έλενα Κουγιάφα - (17 ετών, η μοναδική κοπέλα που συμμετείχε στο καμπ)

«Για μένα ήταν μοναδική εμπειρία το καμπ. Σε έκανε να αισθάνεσαι μοναδική και ταυτόχρονα μέλος του συνόλου. Δυστυχώς είναι δύσκολο στην Ελλάδα για μια κοπέλα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν υποδομές. Στόχος μου είναι να ξεπερνάω καθημερινά τον εαυτό μου. Δεν έχω πρότυπα. Μπορώ να πω όμως ότι θαυμάζω τον τρόπο παιχνιδιού του Ρονάλντο, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και την Κάρλι Λόιντ».

Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης, Κάτια Πετροπούλου, Θοδωρής Νταλαγιώργος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x