Επικαιρότητα

Wall Street Journal: Πότε θα ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα;

Τα έσοδα από φόρους είναι λιγοστά, οι αποπληρωμένες δανείων έρχονται, και κάθε υπουργείο ψάχνει για μετρητά κάτω από τους καναπέδες

Με τέσσερις ερωταπαντήσεις επιχειρεί η Wall Street Journal να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει σε άρθρο της με τίτλο «Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα;».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να υπάρξει συμφωνία και επομένως το ερώτημα είναι, «έχει η Ελλάδα τόσο χρόνο;». Τα έσοδα από φόρους είναι λιγοστά, οι αποπληρωμένες δανείων έρχονται, και κάθε υπουργείο ψάχνει για μετρητά κάτω από τους καναπέδες..

Ερώτηση: Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά;
Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Ακόμα και η Ελλάδα. «Η κατάσταση της ρευστότητας είναι ρευστή» δηλώνουν Έλληνες αξιωματούχοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο κουμπαράς θα αδειάσει στα μέσα Απριλίου. Το πότε θα ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα εξαρτάται από το πόσες εγχώριες πληρωμές είναι διατεθειμένη και ικανή να καθυστερήσει.

Ερώτηση: Πότε λήγουν οι επόμενες αποπληρωμές του χρέους;
Απάντηση: Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Είναι άγνωστο αν έχει αρκετό ρευστό για να το κάνει. Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται να επιβεβαιώσουν ξεκάθαρα ότι η πληρωμή θα γίνει. Ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα μπορεί να αρνηθεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Αλλά αξιωματούχοι των δανειστών εμφανίζονται χαλαροί αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα ως μια χρήσιμη πηγή πίεσης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συμφωνήσει. Γερμανοί αξιωματοίχοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ελληνική μπλόφα. Θυμίζουν το 2012 όταν η Ελλάδα κατάφερε να πληρώσει τους λογαριασμούς για μήνες όταν βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση.

Ερώτηση: Έχουν περισσέψει στην κυβέρνηση λύσεις της τελευταίας στιγμής;
Απάντηση: Όχι και πολλές. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις πληρωμές των τελευταίων εβδομάδων η κυβέρνηση έξυσε τον πάτο για να συγκεντρώσει ρευστό δανειζόμενη από αποθεματικά του δημόσιου τομέα. Έκδοση εντόκων γραμματείων αναμένεται στις 8 Απριλίου. Η κυβέρνηση χρειάζεται ξένους επενδυτές. Κινεζική ελεγχόμενη από το κράτος επενδυτική εταιρεία αγόρασε γραμμάτεια 100 εκατ. ευρώ στην τελευταία δημοπρασία αναπτερώνοντας τις ελπίδες της Αθήνας.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά;
Απάντηση: Μετά την πληρωμή της 9ης Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,4 δισ. σε βραχυπρόθεσμο χρέος που διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές στις 14 και 17 Απριλίου. Στο τέλος Απριλίου πρέπει να βρεθούν άλλα 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Άλλα 1,4 δισ. ευρώ για λήξη εντόκων στις 8 Μαΐου την οποία στις 12 του ίδιου μήνα ακολουθεί πληρωμή 779 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Αλλά η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου όταν ωριμάζει ένα μεγάλο ομόλογο αξίας 3,5 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ. Τυχόν αποτυχία πληρωμής του θα σημάνει σχεδόν βέβαια το τέλος του δρόμου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x