Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση για την Καταλονία

Έως τις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδος ο Κάρλες Πουιζδεμόν θα πρέπει να αποκηρύξει ξεκάθαρα κάθε πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, αλλιώς κινδυνεύει με αναστολή της αυτονομία της.

Στο κρισιμότερο σημείο της πλησιάζει η κρίση στην Καταλονία μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου.

Έως τις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουιζδεμόν θα πρέπει να αποκηρύξει ξεκάθαρα κάθε πρόθεση ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Διαφορετικά, η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση της περιοχής, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι της καταλανικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν ενεργοποίηση του Άρθρου 155 θα υποχρεώσει την περιοχή να κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της, ρίχνοντας την ιβηρική χώρα στη δίνη πρωτοφανούς συνταγματικής κρίσης.

Το Άρθρο 155, που προβλέπει επαναφορά της συνταγματικής τάξης σε μία από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας ακόμα και με τη βία, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ έως τώρα στην 39ετή ιστορία του μετά-Φράνκο Συντάγματος της Ισπανίας.

Το δημοψήφισμα έχει κριθεί παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Μία πιθανή ενδιάμεση λύση θα ήταν η κήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών στην Καταλονία.

Στις 10 Οκτωβρίου ο κ. Πουιζδεμόν δήλωσε στην τοπική Βουλή ότι η Καταλονία έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της και υπέγραψε σχετική διακήρυξη, όμως ανέστειλε αμέσως μετά τη διαδικασία απόσχισης από τη Μαδρίτη υποστηρίζοντας ότι θέλει να διευκολύνει διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε δώσει στον κ. Πουιζδεμόν προθεσμία έως την περασμένη Δευτέρα να αποσαφηνίσει εάν η ομιλία του ισοδυναμούσε με κήρυξη ανεξαρτησίας, προθεσμία την οποία ο καταλανός πρόεδρος αγνόησε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x