Επικαιρότητα

Αγώνες τένις σε ρωμαϊκό θέατρο 2.000 ετών

Οργή στην Ισπανία από την απόφαση των αρχών της Μέριδα να παραχωρήσουν το ρωμαϊκό θέατρο της πόλης για αγώνες τένις. Το μνημείο περιλαμβάνεται στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η απόφαση διεξαγωγής αθλητικών αγώνων σε ρωμαϊκό θέατρο της Μέριδα, και συγκεκριμένα padel tennis (τένις σε περιφραγμένο χώρο, με το γήπεδο να έχει τις μισές διαστάσεις από το κλασικό).

Το αρχαίο μνημείο, ηλικίας 2.000 χρόνων, περιλαμβάνεται στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCOκαι πάνω από 100.000 είναι οι κάτοικοι της περιφέρειας που έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Μάλιστα, οι πολίτες που εναντιώθηκαν κατηγορούν τις τοπικές αρχές της Μέριδα (ανήκει στην αυτόνομη κοινότητα Εξτρεμαδούρα ) για «παντελή έλλειψη σεβασμού σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία» της χώρας.

Ο Χοακίν Παρέδες, ο πρωτεργάτης των πολεμίων της απόφασης, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian αναρωτήθηκε:

«Πώς είναι δυνατόν η μεταφορά και η τοποθέτηση του εξοπλισμού του γηπέδου, αλλά και η είσοδος χιλιάδων θεατών να μην επιβαρύνουν το ηλικίας 2.000 ετών μνημείο;».

Από την άλλη πλευρά, οι αρχές της Μέριδα επιμένουν στην απόφασή τους. Ο κυβερνήτης της Εξτρεμαδούρα, Χοσέ Αντόνιο Μονάγκο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της διεξαγωγής των αγώνων, είπε πως αν το αρχαίο μνημείο διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο, τότε σαφώς δεν θα δινόταν το πράσινο φως.

Αναρωτήθηκε δε από την πλευρά του, «γιατί κανένας δεν έχει διαμαρτυρηθεί ποτέ για την είσοδο γερανών λόγω των προετοιμασιών για τις θεατρικές παραστάσεις» και υπενθύμισε πως «και το αρχαίο θέατρο της Βερόνας συχνά μετατρέπεται σε παγοδρόμιο».
Ακόμη, εκτός από τις αρχές και εκπρόσωποι κομμάτων μιλούν για την διεξαγωγή ταυρομαχιών, σε ρωμαϊκά θέατρα άλλων χωρών, όπως στη Νιμ της Γαλλίας, χωρίς να έχει υπάρξει επιβάρυνση των μνημείων.

Πωλίνα Ψαρομηλίγκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x