Αλέξης Σαββόπουλος

Μια νίκη συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων του γκρουπ

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την αλλαγή στη διάθεση των ποδοσφαιριστών του Άρη, στο ντεμπούτο του Ένινγκ στον πάγκο.

Έχω πει και έχω γράψει άλλες τόσες φορές ότι ένας καινούργιος προπονητής το πρώτο πράγμα που φέρνει σε μια ομάδα είναι αλλαγή του κλίματος στα αποδυτήρια. Μεγαλύτερη διάθεση, αυξημένο κίνητρο, ένταση στις προπονήσεις. Στην Ξάνθη, στο ντεμπούτο του Ενινγκ, αυτή την αλλαγή στην διάθεση των ποδοσφαιριστών του Άρη την έβλεπες με γυμνό μάτι. Κι αν από τον Σάσα, τον Ντιγκινί και κάποιους άλλους το περιμένεις ούτως ή άλλως, η αυταπάρνηση του «δαντελένιου» Ματίγια για παράδειγμα να κυνηγήσει όλες τις μπάλες και να τιθασεύσει τα επιθετικογενή χαρακτηριστικά του, στον βωμό της καλής ανασταλτικής λειτουργίας, είναι η απόδειξη των παραπάνω. Από κοντά η εμφάνιση ψυχολογίας του Έμαν.

Στα Πηγάδια ο Ενινγκ δεν… πείραξε παρά στο ελάχιστο την ομάδα που πριν από μια εβδομάδα ανέλαβε. Διατήρησε τα ίδια πρόσωπα, τον ίδιο σχηματισμό, την ίδια πάνω-κάτω φιλοσοφία με την ομάδα να περιμένει στο μισό και να ψάχνει να σκοτώσει» τον αντίπαλο στο ανοικτό γήπεδο αφού η Ξάνθη είναι φανερό ότι δυσκολεύεται στο σετ παιχνίδι. Τι άλλαξε εντέλει; Ο Άρης ήταν πιο κόμπακτ, πιο συγκεντρωμένος, έβγαλε μια αναμενόμενη αντίδραση και το – πιο σημαντικό- περιόρισε στο ελάχιστο τα ατομικά λάθη που τον πλήγωσαν στα παιχνίδια με Λάρισα και Ολυμπιακό. Βοήθησε ασφαλώς και το πολύ γρήγορο γκολ του Γκάμα ενισχύοντας την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση του γκρουπ, αλλά η δουλειά που έγινε στο υπόλοιπο του ματς κατέδειξε ότι χθες, οι ποδοσφαιριστές του Ένινγκ άφησαν στη Θεσσαλονίκη την αφέλεια των προηγούμενων αγώνων και διαχειρίστηκαν ορθά το γρήγορο προβάδισμα.

Ο Ενινγκ έχει παραλάβει μια καλή και δουλεμένη ομάδα. Η οποία χθες, για πρώτη φορά, συνειδητοποίησε το κακό που έχει κάνει στον εαυτό της, στην ποιότητα που διαθέτει και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές της κάνοντας απλώς τα αυτονόητα για να πάρει ένα αποτέλεσμα που χρειαζόταν, το οποίο θα ερχόταν με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο άγχος στο τέλος, αν ο Γκάμα, ο Ιντέγιε, ο Λάρσον ήταν πιο εύστοχοι στις 4-5 καθαρές ευκαιρίες για γκολ που δημιούργησαν. Ακόμη και οι αλλαγές έδωσαν πράγματα, όταν ο Σάσα χρειάστηκε να πάει στο αριστερό άκρο. Ο Μπα είναι μικρός και έχει… θέμα καλό εφόσον πάρει παιχνίδια και του δοθεί ένας συγκεκριμένος ρόλος, ο Λάρσον πήρε την ξεκούραση που χρειαζόταν στην διακοπή και σε τέτοια ματς είναι μανούλα. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Μαντσίνι, ο Τόνσο θυσιάστηκε για να μπει ο Σόουζα στο τέλος όταν φάνηκε το κενό του Σάσα στον άξονα και ο Μαρτίνες ήταν εκτός αποστολής.

Ο Άρης πήρε μια πολύ χρήσιμη νίκη και τίποτα παραπάνω. Του δίνει αυτοπεποίθηση και ηρεμία να αρχίσει σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα τις δικές του παρεμβάσεις στην ομάδα ο Ένινγκ. Δεν θα έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα όμως αν οι κιτρινόμαυροι δεν κερδίσουν την Κυριακή τον Παναιτωλικό και αξιοποιήσουν το πρόγραμμα για να αναρριχηθούν στον βαθμολογικό πίνακα και να επιστρέψουν για τα καλά σε τροχιά πλει-οφ. Τώρα είναι που θα χρειαστεί εγρήγορση το γκρουπ και ορθή διαχείριση γιατί χθες, στο τελευταίο κομμάτι έκαναν την εμφάνισή τους και κάποιες κράμπες.

Υ.Γ Αν ο τιμ μάνατζερ της Ξάνθης, Κώστας Τσαλίκης πήγε και άνοιξε διάλογο με τους οπαδούς του Άρη για να ευχαριστήσει το μεγάλο αφεντικό να το καταλάβουμε. Η ψυχραιμία που επέδειξε ο κόσμος του Άρη, μετά την ήττα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμωρία του.

ΥΓ 2 Ο Άρης σιγά-σιγά θα ανοίξει την κουβέντα των ανανεώσεων. Έχω την εντύπωση ότι μέσα σε αυτούς θα πρέπει να βρίσκεται ένας από τους πιο τίμιους αριστερούς μπακ του πρωταθλήματος, ο διεθνής με την Εθνική Ουγγαρίας Μίχαι Κόρχουτ.

ΥΓ Ο Καραντώνης δεν χρεώνεται το μεγάλο λάθος. Μια απορία έχω μόνο αλλά ποιος θα μου την απαντήσει. Αν στο ανύπαρκτο κόρνερ που δίνει στο τελευταίο λεπτό η Ξάνθη, τι θα γινόταν και που θα έβρισκε το δίκιο του ο Άρης;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x