Αλέξης Σαββόπουλος

Ο Άρης καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του

Για τον προγραμματισμό του Άρη ενόψει της επόμενης περιόδου γράφει στο sportfm.gr ο Αλέξης Σαββόπουλος.

Ο Άρης πέρσι είχε και το προνόμιο του αιφνιδιασμού. Έφτιαξε μια εξ ολοκλήρου καινούργια ομάδα, την οποία μάλιστα ελάχιστοι είχαν δει στα φιλικά. Δεν είχαν μια ξεκάθαρη εικόνα. Ήταν κάτι σαν άγνωστος Χ. Και όλοι θυμόμαστε τον… ντόρο που έκανε το εμφατικό 0-3 στη Λαμία αλλά κυρίως η εμφάνιση.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Φέτος το στοιχείο αυτό αλλά και μερικά ακόμη τα έχει απωλέσει ο Άρης. Δεν θα είναι πια ο άγνωστος Χ. Θα τον περιμένουν, θα τον υπολογίζουν, θα είναι υποψιασμένοι, θα έχουν πάρει τα μέτρα τους. Επομένως οι κιτρινόμαυροι πρέπει να βρουν κάποια καινοτομία να παρουσιάσουν. Στον τρόπο παιχνιδιού τους, στη φιλοσοφία πάνω στην οποία θα οικοδομήσουν το ρόστερ τους. Εξ’ ου και η κουβέντα για ένα νέο σχηματισμό που θα δουλέψει στην προετοιμασία.

Το 4-3-3 με ένα εξάρι και δυο εσωτερικούς μέσους. Ο Σάββας Παντελίδης το είχε κατά νου εδώ και καιρό αλλά δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου αφενός να το δουλέψει και αφετέρου να το αφομοιώσει η ομάδα. Έπρεπε να δουλέψει σε άλλους τομείς (τρεξίματα, ένταση, ρόλοι στην ομάδα) για να πάρει το αποτέλεσμα.

Τώρα είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει και ένα εναλλακτικό αγωνιστικό πλάνο. Να έχει η ομάδα του ευελιξία ακόμη και μέσα στον αγώνα. Ο Άρης δεν θα παίζει μόνο 4-3-3. Θα παίζει και 4-3-3. Το πόσο γρήγορα θα το δούμε εξαρτάται από τους παίκτες που θα έρθουν και τα χαρακτηριστικά τους. Το 4-3-3 προϋποθέτει δυο ισάξια εξάρια, και τρία τουλάχιστον ποιοτικά 8άρια που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, πλην Ματίγια. Εκτός και αν έχουν κατά νου να χρησιμοποιηθούν εκεί Τόνσο, Μαρτίνες και Ντιγκινί.

Δεν θα είναι όμως και το πιο δόκιμο και σίγουρα θέλει δουλειά. Είμαι βέβαιος ότι στο ξεκίνημα και ειδικά στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Άρης θα πάει με την πεπατημένη του 4-2-3-1. Δεν έχει λόγο να το ρισκάρει, να αλλάξει κάτι που λειτούργησε. Μπορεί όμως να το τελειοποιήσει στους τομείς που… πονούσε η ομάδα (βλέπε αμυντικό τρανζίνσιον).

Ο Άρης έχει κι άλλες δυο δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Η μία είναι… να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό στις μεταγραφές. Ήδη αρκετοί αναρωτιούνται αν μπορεί κι αυτό το καλοκαίρι να παρουσιάσει το ίδιο ποσοστό ευστοχίας στις επιλογές όπως συνέβη και το Γενάρη. Το καλό είναι ότι θα έρθουν λιγότεροι ποδοσφαιριστές, άρα αυτομάτως μειώνεται το ποσοστό αποτυχίας και ότι εδώ και καιρό γνωρίζει τις ανάγκες του.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα βοηθήσει και κάτι ακόμη. Ο προπονητής είναι ίδιος, παραμένει ο πετυχημένος στο έργο του τεχνικός διευθυντής και πλέον ο Θόδωρος Καρυπίδης, όχι μόνο τους εμπιστεύεται αλλά γνωρίζει και τα… χούγια τους. Συν την προεργασία που έχει γίνει εδώ και καιρό…

Η άλλη είναι η διαχείριση των προσδοκιών που η ίδια η ομάδα δημιούργησε για τη νέα σεζόν. Ο Σάββας Παντελίδης πρώτος και ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος στη συνέχεια δεν οριοθέτησαν κάποιο στόχο. Εστίασαν στην διαρκή και καθημερινή βελτίωση, στην βήμα- βήμα ανέλιξη που έρχεται μέσα από την δημιουργία των προϋποθέσεων και συνθηκών δουλειάς, γνωρίζοντας καλά ότι εφόσον το club καθημερινά προσθέτει κι ένα λιθαράκι, πολύ σύντομα όχι μόνο θα εδραιωθεί εντός πεντάδας αλλά θα είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x