Αλέξης Σαββόπουλος

Παλτό-σκουφάκι: Σημειώσατε ένα

ΠΑΟΚ και Άρης συναντήθηκαν τρεις φορές φέτος, δυο για το πρωτάθλημα και μια για το κύπελλο και σε καμία από αυτές δεν φάνηκε η υπεροχή του ΠΑΟΚ σε μπάτζετ, ποιότητα, λύσεις, ομοιογένεια.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

ΠΑΟΚ και Άρης συναντήθηκαν τρεις φορές φέτος μέσα στη σεζόν, δυο για το πρωτάθλημα και μια για το κύπελλο και σε καμία από αυτές δεν φάνηκε η υπεροχή του ΠΑΟΚ σε μπάτζετ, ποιότητα, λύσεις, ομοιογένεια. Στο ματς του Κλεάνθης Βικελίδης αν ο Γιουνές έβαζε το πέναλτι, λογικά ο Άρης θα κέρδιζε, στο κύπελλο ήταν ανώτερος και έπρεπε να κερδίσει, χθες πήρε την ταυτότητα του αντιπάλου του. Για την ακρίβεια ο Παντελίδης το περίφημο πια σκουφάκι του Λουτσέσκου και την τακτική των υπόλοιπων προπονητών όταν πάνε να παίξουν στην Τούμπα και μοιάζουν να το θεωρούν… a priori χαμένο το ματς.

Ο Άρης κόντρα σε ένα φορμαρισμένο και πλήρη ΠΑΟΚ εμφάνισε μια ομάδα έτοιμη σωματικά, πνευματικά, τακτικά. Με τους 11 που επέλεξε ο Σάββας Παντελίδης αποφασισμένους να εκτελέσουν άψογα το πλάνο που είχε καταρτίσει ο Έλληνας τεχνικός. Ένα πλάνο που ήθελε Ντιγκινί και Μαρτίνες να πιέζουν τους Κρέσπο και Βαρέλα και τους «καμικάζι Σιώπη και Ματίγια να μην αφήνουν τον κεντρικό άξονα του ΠΑΟΚ να πάρει μπάλες και ανάσα. Ευνουχίζοντας το δυνατό σημείο του γηπεδούχου, έψαξε με μεγαλύτερες αξιώσεις το γκολ στο πρώτο ημίχρονο και ίσως να το έβρισκε αν ο Λάρσον… έσπαγε τη μπάλα σωστά στη φάση που ο Άρης έφυγε τέσσερις απέναντι σε δυο. Ακόμη και το γκολ του Βιερίνια κόντρα στη ροή της αναμέτρησης, δεν έκαμψε το ηθικό και το πνεύμα των παικτών του Άρη, κόντρα σε όσους προεξοφλούσαν βαριά ήττα με… πολλά μηδέν. Βγήκαν στο δεύτερο ημίχρονο, ακολουθώντας και πάλι πιστά το πλάνο, ενισχύοντάς το από το 65΄ και με τον μοναδικό κλασικό φορ που είχε στον πάγκο ο Παντελίδης, τον Γιουνές. Η δικαίωση της προσπάθειας και της αυταπάρνησης ήρθε έστω και στο τέλος με το γκολ του Βέλεθ. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο Ισπανός είναι οριακά οφσάιντ σε μια πολύ δύσκολη φάση για τον βοηθό και με τον παίκτη σε κίνηση, τίποτα δεν ακυρώνει την προσπάθεια του Άρη. Δεν μπορεί να τσαλακώσει την σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα του. Με πλήρη συναίσθηση του προπονητή του, τι υλικό έχει στα χέρια, τι μπορεί να του δώσει και πως με αυτό θα «χαλάσει» το παιχνίδι του ΠΑΟΚ αλλά και το μυαλό του. Το έκανε και με τον Αστέρα ο Παντελίδης το έκανε και με τον Άρη, ξεγυμνώνοντας τον προπονητή του. Απλή υπενθύμιση: Ο Άρης αγωνίστηκε χθες δίχως Γκάμα, Μπάσα, Τόνσο, Δεληζήση, Φετφατζίδη, Κωνσταντινίδη, Διαμαντόπουλο. Κοινώς με ελάχιστες εναλλακτικές στη διάθεση του προπονητή του.

Ο Άρης δεν κέρδισε, τα πρόσωπα που αντίκρισα στα αποδυτήρια, εμφανώς στεναχωρημένα για τη χαμένη ευκαιρία του διπλού, στα δικά μου μάτια δείχνουν και μια αλλαγή- σιγά-σιγά- στη νοοτροπία του ταλαιπωρημένου club. Ο Άρης πιο πολύ από όλα έχει ανάγκη μιας επιβεβαίωσης. Πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια σε όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία που το είχε λησμονήσει. Ο Άρης δεν έπαψε ποτέ να είναι μεγάλος. Τον κόντυναν κατά καιρούς άνθρωποι και λάθος αποφάσεις. Έχει δρόμο ακόμη να διανύσει, αλλά κόντρα σε όλους τους άλλους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος, απέδειξε ότι… επέστρεψε. Του χρειάζεται και μια μεγάλη νίκη. Το Σάββατο κόντρα στην ΑΕΚ έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να την πετύχει.

Κέρδισε και κάτι ακόμη χθες με την εμφάνισή του στην Τούμπα. Την πεποίθηση ότι αυτή η καινούργια ομάδα που δημιουργείται φέτος, με 3-4 ποιοτικές προσθήκες σε συγκεκριμένες θέσεις το καλοκαίρι, δεν θα την κάνει… ζάφτι εύκολα κανείς. Ήδη στην πρώτη της χρονιά, με δυο έντονους κλυδωνισμούς κατά τη διάρκειά της (αποκλεισμός στο κύπελλο και ήττα από Λεβαδειακό) οδεύει προς την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου ενώ επανακτά και την εκτίμηση όλων. Ο Άρης καλά θα κάνει να κοιτάζει μπροστά. Τα δύσκολα πέρασαν, τα καλύτερα είναι μπροστά του. Δίχως έπαρση αλλά με διάθεση κάθε φορά να προσθέτει και ένα λιθαράκι.

ΥΓ. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν γίνεται στην τύχη όπως και η εικόνα του χθεσινού Άρη έχει τις αιτίες της. Ομάδα εμφανώς δουλεμένη κάθε φορά και σε άλλο κομμάτι του παιχνιδιού της από τον προπονητή της και με την καλύτερη προσαρμογή από κάθε άλλη ομάδα, των παικτών που έβαλε στο ρόστερ της τον Ιανουάριο.

ΥΓ 1. Με την ΑΕΚ το Σάββατο ο Άρης θα στείλει σε όλη την Σούπερλιγκ την εικόνα του φρέσκου, του ελπιδοφόρου, του διαφορετικού. Σπεύσατε…

ΥΓ2. Το είδαμε κι αυτό. Στο κανάλι του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να διαφωνούν ο Τάσος ο Κάκος με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΟΚ. Ευτυχώς πρόκειται για κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας ώστε να καταλάβει κι ο πλέον αδαής τι παίζεται.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x