Επικαιρότητα

«Αναταράξεις» στο Υπ. Υγείας μετά την αποπομπή του προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ

Στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος «χρεώνεται» τόσο την τοποθέτηση, όσο και την αποπομπή του - Τι υποστηρίζει ο ΕΟΦ - Εξεταστική ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράσταση.

Αναταράξεις στην Αριστοτέλους και στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η απομάκρυνση του επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), κ. Χάρη Παπαδάκη, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και στενού συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Υγειας κ. Παύλου Πολάκη ο οποίος «χρεώνεται» τόσο την τοποθέτηση, όσο και την αποπομπή του.


Το ΕΚΑΠΤΥ είναι φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας, ανήκει στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Έχει αρμοδιότητα την αξιολόγηση της ποιότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα, καθώς επίσης να εκδίδει και πιστοποιήσεις για οργανισμούς του εξωτερικού που πιστοποιούν τεχνολογικά προϊόντα, σε χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.
Βολές κατά της προέδρου του ΕΟΦ

Με πληρωμένες στον Τύπο καταχωρήσεις – ανακοινώσεις του, ο πρώην προέδρος του ΕΚΑΠΤΥ, κ. Παπαδάκης τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλει την πρόεδρο του Ε.Ο.Φ, κυρία Κατερίνα Αντώνιου, αλλά και τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ότι με την παρότρυνση της πρώτης και με την ανοχή του δεύτερου, πιεζόταν να δεχθεί, να συνεργήσει και να συγκαλύψει «έκνομες» ενέργειες, από κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, χορήγηση ατεκμηρίωτων και πλαστών γνωμοδοτήσεων για τιμές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και έκδοση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς τουρκικές εταιρείες.

Οι "έκνομες" ενέργειες αφορούν κατά τον κ. Παπαδάκη το διάστημα πριν από το 2016 οπότε και ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα στο Κέντρο.

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι τότε ο κ. Παπαδάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα άμισθου επιστημονικού συνεργάτη του υπουργού Υγείας, αλλά και συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου.

Ο διορισμός του δε στη θέση του προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ "συνοδεύτηκε" με άλλες δυο σημαντικές θέσεις: εκείνη του προέδρου της Επιτροπής Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και του μέλους της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Για το ίδιο θέμα όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδάκης μέσω των καταχωρήσεων, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ υποστηρίζει ότι απέστειλε στον υπουργό Υγείας πολλές επιστολές στις οποίες υποστήριζε ότι «ασκήθηκε βία» πάνω του από τον Ε.Ο.Φ με σκοπό να συγκαλύψει τα σκάνδαλα που ανακάλυπτε στο Κέντρο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ε.Ο.Φ υποστηρίζει πως ο Χάρης Παπαδάκης ζητούσε πολύ μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΕΚΑΠΤΥ, παρότι αυτό απαγορεύεται.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ουσιαστικά "αδειάζει" επίσης τον πρώην εκλεκτό της, καθώς του καταλογίζει ανικανότητα ως προς τη διοικητική διαχείριση των θεμάτων του Κέντρου - το οποίο σημειωτέον το τελευταίο έτος έχει αποδεκατιστεί από άποψης προσωπικού.

Το θέμα του ΕΚΑΠΥΥ οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου και Κώστας Μπαργιώτας ζήτησαν να συμπεριληφθεί στην Εξεταστική για την Υγεία, ενώ ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου δήλωσε πως, δεδομένων των καταγγελιών και στον εισαγγελέα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x