Σταύρος Χονδροθύμιος

Άνοστη σούπα με… συνταγή Μουρίνιο

Ο Σταύρος Χονδροθύμιος γράφει στο sportfm.gr για το χθεσινό ντέρμπι του Άνφιλντ ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουνάιτεντ στο οποίο αποδείχθηκε ότι ο Μουρίνιο άρχισε την αλλοίωση του DNA της Μάντσεστερ

Χειμώνιασε απότομα και πλέον τα βράδια, προσφέρονται για αναπαυτικό άραγμα στον καναπέ απέναντι από την ανοιχτή τηλεόραση και κάτι ζεστό. Ένα τσάι για παράδειγμα ή μια σούπα. Αλλά τη σούπα τη θέλουμε στο πιάτο μας, όχι στην οθόνη μας!

Μετά το… στερημένο από θέαμα Σαββατοκύριακο στη Super League και το μπασκετικό ντέρμπι, πολλοί στήθηκαν μπροστά από τους δέκτες τους με προσμονή για να απολαύσουν ωραίο ποδόσφαιρο, σαν… προεόρτια παράσταση πριν από τους αγώνες του Champions League. Φευ…

Τελικά η σούπα δεν ήταν στο τραπέζι μας, αλλά μας την σερβίρισαν η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με… σεφ τον Ζοζέ Μουρίνιο. Οι φιλοξενούμενοι ευθύνονται εν πολλοίς για το αντιπαραγωγικό ποδόσφαιρο που παρακολουθήσαμε, αφού δεν κατέβηκαν στο «Άνφιλντ» απλά με αμυντικογενείς προσανατολισμούς, αλλά με εμφανέστατη πρόθεση να… καταστρέψουν το παιχνίδι.

Δεν ξέρω πόσοι φίλοι της Γιουνάιτεντ είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, όπως είναι ο προπονητής τους σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όμως από τον τρόπο που αποφάσισε αυτός να αντιμετωπίσει το ματς, μάλλον δεν είναι κανείς. Ήταν ένας τρόπος «ξένος» από το συγκεκριμένο κλαμπ.

Ο Μουρίνιο, αυτόν τον πρώτο καιρό, δείχνει να θέλει να… πειράξει το DNA της και όχι προς το καλύτερο, το θεαματικότερο, το πιο… αγγλικό, αλλά προς το πιο αποτελεσματικό και αντιεμπορικό.

Στο χθεσινό παιχνίδι η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ είχε το μικρότερο ποσοστό κατοχής μπάλας, από καταβολής Premier. Επιθετικά ήταν άφαντη και περιορίστηκε στο να μην αφήσει τη Λίβερπουλ να δημιουργήσει. Τα κατάφερε, αλλά αυτή δεν ήταν Γιουνάιτεντ. Θα μπορούσε να είναι Γουεστ Μπρομ ή Σάντερλαντ, αν και ούτε αυτές δεν κατεβαίνουν στο γήπεδο χωρίς να κοιτάζουν και πώς θα επιτεθούν, γιατί απλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός ξόδεψε έναν… σκασμό λεφτά το καλοκαίρι για Πογκμπά και Μικιταριάν, αφού δεν είχε πρόθεση να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο; Πόσο μάλλον όταν παράλληλα τους πιο δημιουργικούς παίκτες τους έχει.. παραγκωνίσει ή απαξιώσει;

Με Μικιταριάν και Μάτα εκτός, Πογκμπά να αγωνίζεται πιο πίσω, Ρούνεϊ αλλαγή στα τελευταία λεπτά και έναν Ζλάταν, έρμο και μοναχό μπροστά, πώς να παίξει θελκτικό ποδόσφαιρο, περιμένοντας κάτι μόνο από τις όποιες ατομικές ενέργειες του Σουηδού και του Ράσφορντ;

Ο Μουρίνιο χτες δεν τοποθέτησε… πούλμαν, γιατί πίεσε πολύ ψηλά, για να μην αφήσει τη Λίβερπουλ να κατεβάσει την μπάλα, αλλά πόσο ανακόλουθο είναι αυτό για έναν προπονητή που ουκ ολίγες φορές έχει «κράξει» ομάδες μικρότερων δυνατοτήτων για την αμυντική προσέγγιση των αγώνων απέναντι στη δική του; Άφησε την κατοχή στη Λίβερπουλ, στην αρχή μάλιστα την «έπνιξε» και την αποπροσανατόλισε, αλλά συνάμα δεν κατάφερε με κανέναν τρόπο να φανεί απειλητική η ομάδα του.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται ήδη στο νησί για την τακτική του Πορτογάλου, με τον Ράιαν Γκιγκς στην προσπάθεια του να «γλυκάνει» το κλίμα, να δηλώνει: «Είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή. Είναι τέτοιο το κλίμα τώρα, βλέπεις τα παιχνίδια να έρχονται και αν χάνεις σε τέτοια ματς, υπάρχει μεγάλη πίεση. Όλοι περίμεναν να πιέσει πολύ την Γιουνάιτεντ η Λίβερπουλ». Και όλα αυτά, γιατί στην Αγγλία έχουν μάθει να αγαπούν κυρίως το θέαμα και όχι μόνο το αποτέλεσμα, οπότε αυτή η εικόνα ξένισε τους φίλους της ομάδας!

Αναπόφευκτα οι συγκρίσεις του Μουρίνιο, γίνονται με τον Φέργκιουσον στο Μάντσεστερ και αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενδεικτικά. Ο Σερ είχε καταφέρει επί σειρά ετών να μετατρέπει τους ρολίστες σε πρωταγωνιστές, ενώ ο Πορτογάλος –προς το παρόν- το αντίστροφο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x