sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από Στραματσόνι σε... Στραπατσόνι

Ύστερα από 387 μέρες ο Αντρέα Στραματσόνι αποχώρησε σαν αποτυχημένος από τον Παναθηναϊκό. Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του. Το τραγικό… 43% ποσοστό νικών για το μέγεθος του συλλόγου

Ήταν 9 Νοεμβρίου 2015 όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την πρόσληψη του Αντρέα Στραματσόνι για 1,5 χρόνο (κι ενώ είχε πέσει στο κενό η κρούση στον Σέρβο Παούνοβιτς).

387 μέρες μετά, με την κατάσταση να έχει φτάσει στο... απροχώρητο, οι πράσινοι έφτασαν στο διαζύγιο με τον Ιταλό κόουτς, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς και μόνο ως λύτρωση ήχησε στα αυτιά των φίλων της ομάδας η συγκεκριμένη εξέλιξη.

inner

Τι έκανε σε αυτό το διάστημα ο «Στράμα»; Ελάχιστα πράγματα! Ουσιαστικά, η μόνη του επιτυχία –αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια για τα δεδομένα και την ιστορία του συλλόγου- ήταν η επιστροφή του τριφυλλιού στους ομίλους του Europa League. Αυτό και τίποτα άλλο!

Αν και... υπό κανονικές συνθήκες θα έκανε ντεμπούτο απέναντι στον Ολυμπιακό, εντούτοις εκείνο το ματς στην Λεωφόρο δεν έγινε ποτέ (το πήραν στα χαρτιά οι ερυθρόλευκοι με υπαιτιότητα των πρασίνων) και κάπως έτσι κοούτσαρε για πρώτη φορά στις 28 Νοεμβρίου 2015 και στην ήττα από τον Ηρακλή (1-0) για το πρωτάθλημα. Ο συνολικός απολογισμός του; Τραγικός... Σε 51 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι είχε 22 νίκες, 14 ισοπαλίες και 15 ήττες. Ποσοστό νικών 43%(!)... Σχεδόν απαράδεκτο για το βεληνεκές και το μέγεθος της ομάδας. Όταν οι αριθμοί λένε, πραγματικά, την αλήθεια για την κατάσταση που είχε περιέλθει το τριφύλλι υπό τις οδηγίες του.

Από πέρσι μέχρι φέτος, σε επτά παιχνίδια με τους «μεγάλους» της Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι πανηγύρισε μόλις μία νίκη! Ένα 3-0 κόντρα στην ΑΕΚ στα πλέι οφ, όπου για πρώτη φορά δεν κατάφερε να βγει πρώτος στη διαδικασία και να διεκδικήσει την παρουσία του στο Champions League…

Στα δέκα τελευταία παιχνίδια, οι πράσινοι μετρούν μόλις μία νίκη(!), στα πέντε τελευταία μετρούν τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία! Πόσο πιο κάτω; Σε πέντε αγώνες Europa League, η ομάδα έχει μαζέψει μόλις έναν πόντο και έχει χάσει προ πολλού το τρένο της πρόκρισης. Στο πρωτάθλημα έχει μείνει πολύ μακριά από τον Νοέμβριο, στο Κύπελλο είναι... φάτσα με τον αποκλεισμό σε όμιλο με δύο ομάδες Football League και την χειρότερη (βάσει συγκομιδής) της Σούπερ Λίγκας. Πόσο πιο κάτω;

inner

Τα ελαφρυντικά, τα «κλειδιά» από Αλαφούζο και η στήριξη

Είναι αλήθεια πως το εγχείρημα που ανέλαβε πριν από περίπου 13 μήνες δεν ήταν εύκολο. Αντικατέστησε τον Γιάννη Αναστασίου με το... σύννεφο της Καμπάλα να σκεπάζει τα πάντα στον Παναθηναϊκό εκείνο το διάστημα. Το ρόστερ δεν ήταν δικό του, ήρθε μεσούσης της σεζόν, σε μία δύσκολη περίοδο όπου το σοκ από τον ταπεινωτικό αποκλεισμό την Ευρώπη... βάραινε τα πόδια. Εξ ου και του δόθηκε άπλετη πίστωση χρόνου.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος του είχε δώσει και τα «κλειδιά» της ομάδας. Αυτές τις 387 μέρες, ο Ιταλός έκανε το απόλυτο κουμάντο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Και επειδή σε αυτές τις καταστάσεις υπάρχει το μισοάδειο και μισογεμάτο ποτήρι, όπως η διοίκηση κάλυπτε στο έπακρον όλα τα «θέλω» του Στραματσόνι, έτσι κι αυτός ήταν μετά «υπόλογος» για το ότι... δεν λειτουργούσε το πράγμα.

Γιατί μπορεί τον Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός να έκανε εννιά(!) μεταγραφές για να εκπληρώσει επιθυμίες του Στραματσόνι, μπορεί σιγά-σιγά να έγινε ξεσκαρτάρισμα σε παίκτες που δεν ήθελε (χρεώνεται και την έλλειψη Ελλήνων στο ρόστερ) ωστόσο η κατάσταση... δεν τσούλαγε. Άσχημα αποτελέσματα, πρόωρος αποκλεισμός στο περσινό Κύπελλο από τον Ατρόμητο, αλλά η δικαιολογία «του χρόνου θα κριθεί ο Στραματσόνι που θα έχει φτιάξει τη δική του ομάδα» ηχούσε όλο και πιο δυνατά και έδινε άλλοθι στον 40χρονο... Άλλοθι, που τελικά αποδείχθηκε... εφήμερη ανάσα για τον ίδιο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η διοίκηση επιβεβαίωσε εκ νέου τη στήριξή της στον προπονητή. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός αποτέλεσε «μονόλογο» του «Στράμα», ο οποίος είχε ουσιαστικά πάρει... λευκή επιταγή από την ΠΑΕ για να διαχειριστεί όπως ήθελε το μπάτζετ. Και για να είμαστε ειλικρινείς, στο κομμάτι του «μάνατζερ», ο Στραματσόνι πήρε πάρα πολύ καλό βαθμό. Ανέβασε την ποιότητα της ομάδας, έφερε στην Ελλάδα παίκτες που θεωρητικά τουλάχιστον μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως και πάλι έδειξε πως προπονητικά υστερεί (κυρίως στη διαχείριση των αγώνων όπου είναι αλήθεια πως «κολλούσε» και δεν έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις). Γι’ αυτό, άλλωστε οδηγήθηκαν στο διαζύγιο οι δύο πλευρές, με τον Ιταλό να «πληρώνει» και τη φιλοσοφία του να... παραγίνει φίλος με τους παίκτες. Πιθανώς τους «παραχάιδεψε», πιθανώς δεν τους έδωσε να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει η πράσινη φανέλα, όπως φάνηκε και από τα κρούσματα απειθαρχίας και χαλάρωσης.

Ο Γιάννης Αλαφούζος αρέσκεται στο να μην αλλάζει προπονητές εν θερμώ. Χτίζει μία προσωπική-φιλική επαφή μαζί τους και δεν λειτουργεί «αυστηρά επαγγελματικά». Το έκανε με τον Φερέιρα. Κράτησε... όσο μπορούσε τον Αναστασίου, έκανε το ίδιο και με τον Στραματσόνι. Εξάντλησε κάθε πιθανότητα «διαζυγίου», έδειχνε ώρες-ώρες να βαδίζει κόντρα στη λογική, κόντρα σε αυτό που έβλεπε ο καθένας στο χορτάρι. Οι πιέσεις ήταν τόσο έντονες που δεν γινόταν άλλο, δεν υπήρχε γυρισμός, δεν ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση. Σκέφτεστε μετά τα όσα έχουν συμβεί στον Παναθηναϊκό τις τελευταίες εβδομάδες, να κατέβαζε την ομάδα απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Στραματσόνι; Θα ‘χαμε νέο «εμφύλιο». Και δεν άξιζε σε καμία από τις τρεις πλευρές (κόσμος - διοίκηση - Στραματσόνι) να φθαρεί περαιτέρω...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x