Επικαιρότητα

Αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ στη δίκη για το φόνο Φύσσα: Δεν είμαστε εμείς γι' αυτά...

Ο μάρτυρας είπε ότι η Ομάδα ΔΙΑΣ δεν έχει εκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση πλήθους και δεν μπορούσε να διαχειριστεί το, τελικά, μοιραίο περιστατικό

«Δεν είμαστε κατάλληλα εκπαιδεύμενοι για τέτοιου είδους περιστατικά... Κάναμε ό,τι μπορούσαμε... Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε».

Σε αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται η σημερινή κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Ανδρέα Μπιάκη, ο οποίος, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, ειδοποιήθηκε, μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του, να σπεύσουν στο σημείο της δολοφονίας.

Καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας - αστυνομικός ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, που βρέθηκαν στο σημείο, δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα, διότι, όπως είπε, οι αρμοδιότητες και η εκπαίδευσή τους περιορίζονται «μόνο στην πρόληψη και την παρατήρηση και όχι σε διάλυση πλήθους».

«Είναι άλλοι αρμόδιοι γι' αυτά, τα ΜΑΤ κ.ά., όχι εμείς, εμείς ειδοποιηθήκαμε να πάμε στο σημείο γιατί ήμασταν κοντά» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου της έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη.

Πρόεδρος: Ήσασταν οκτώ αστυνομικοί εκεί. Εκ των υστέρων θεωρείτε πως κάνατε αυτό που έπρεπε;
Μάρτυρας: Ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, κάναμε... Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε...
Πρόεδρος: Τι θα έπρεπε να είχατε κάνει, για να μην συμβεί ό,τι συνέβη;
Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε...
Πρόεδρος: Ένα «διαλυθείτε, αστυνομία», γιατί δεν το φωνάξατε; Τι έλεγε η εκπαίδευση σας να κάνετε;
Μάρτυρας: Τραβήξαμε τα δύο παιδιά... Οι άλλοι δύο μπήκαν σε ένα αμάξι...
Πρόεδρος: Πριν δεν μπορούσατε να επιληφθείτε;
Μάρτυρας: Τρέξαμε προς τα εκεί... Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι ...
Πρόεδρος: Με ένα «δυστυχώς»... Στην αρχή που είδατε την ομάδα να τρέχει τι κάνατε;
Μάρτυρας: Αν κρατάγαμε έναν από αυτούς που έτρεχαν, δεν θα προλαβαίναμε να πάμε εκεί που γινόταν η συμπλοκή.
Πρόεδρος: Και που πήγατε...

«Φοβηθήκαμε»

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός ανέφερε ότι, φτάνοντας επί της οδού Π. Μελλά -όπου έγινε η δολοφονία- είδε συγκεντρωμένα 40 με 50 άτομα πάνω στο δρόμο. Όπως είπε, φορούσαν μαύρα και σκουρόχρωμα ρούχα και ήταν κοντοκουρεμένοι.

Πρόεδρος: Κρατούσαν κάτι; Το σήμα μιλούσε για ρόπαλα...
Μάρτυρας: Δεν είδα ρόπαλα, δεν είχε καλό φωτισμό. Κάποια κράνη είχαν, αλλά είχαν και μηχανάκια.
Πρόεδρος: Οι μηχανές που ήταν;
Μάρτυρας: Ήταν καμιά δεκαριά παπάκια, επί της Π. Μελλά. Αυτά τα άτομα ήταν σαν να κατέβηκαν εκείνη την στιγμή και σαν να περίμεναν κάτι.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας ανέφερε: «Μας προσέγγισε ένα άτομο και μίλησε στον συνάδελφό μου, Τσολακίδη. Ακούσα τον Τσολακίδη στη συνέχεια να ενημερώνει από τον ασυρμάτο πως υπήρχε μια παρεξήγηση ανάμεσα σε άτομα της Χρυσής Αυγής και του χώρου των αναρχικών. Ο κύριος αυτός μας είπε ότι ήταν συνάδελφός μας και ότι η παρεξήγηση έχει τελειώσει. Με το που κατεβήκαμε εμείς κάτω και συνέχισε αυτός ο κύριος να μιλάει με τον Τσολακίδη, κοιτάζαμε τις διαθέσεις τους και το πώς μπορούμε να τους ελέγξουμε. Εγώ και οι συνάδελφοί μου είδαμε τα άτομα μαζέμενα μέχρι που άρχισαν να τρέχουν».
Πρόεδρος: Ήσασταν εκεί, δεν πήγατε να ρωτήσετε «τι κάνετε εσείς εδώ;».
Μάρτυρας: Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους, έπρεπε να περιμένουμε και τους άλλους. Υπήρχε ένα κλίμα, μας κοίταζαν κάπως και φοβηθήκαμε μήπως μας κάνανε κάποια επίθεση.
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε επειδή σας κοιτάζαν;
Μάρτυρας: Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους, φοβηθήκαμε μην κάνουνε επίθεση.
Πρόεδρος: Καλέσατε ενισχύσεις;
Μάρτυρας: Ναι, είχε πάρει ήδη ο Τσολακίδης τον ασύρματο και άκουσα να λέει ότι υπάρχουν συγκεντρωμένα άτομα...
Πρόεδρος: Εφόσον η παρεξήγηση φαινόταν ότι ήταν τελειωμένη, γιατί ο φόβος;
Μάρτυρας: Ήταν πολλά τα άτομα, δεν ξέραμε τις προθέσεις τους. Οι άλλες ομάδες ήρθαν πιο μετά. Η εκπαίδευση της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι για αντιμετώπιση πλήθους. Το κέντρο μας είπε να μείνουμε πίσω και να δίνουμε εικόνα. Με το που είπαμε 50 άτομα, το κέντρο μας είπε να παραμείνουμε σε απόσταση και να δίνουμε εικόνα.
Πρόεδρος: Αφού δεν είστε για αντιμετώπιση πλήθους, γιατί σας έστειλαν;
Μάρτυρας: Γιατί δεν υπήρχαν άλλες ομάδες. Οι κατάλληλες ομάδες βρίσκονταν στο κέντρο των Αθηνών και θα έφθαναν μετά από 50 λεπτά. Εμείς είμαστε μόνο για παρουσία και πρόληψη, δεν είμαστε για αντιμετώπιση ή για να διαλύσουμε το πλήθος.

«Έβριζαν και φώναζαν»

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδαν γύρω στα 20 άτομα, από τα 50 που ήταν συγκεντρωμένα, να πηγαίνουν προς την οδό Τσαλδάρη τρέχοντας, βρίζοντας και φωνάζοντας.

Πρόεδρος: Αρχίζουν να τρέχουν οι 20, οι υπόλοιποι εσείς τι κάνετε;
Μάρτυρας: Τρέχουμε από πίσω, κατευθύνονται κάπου βρίζοντας κάποιον και πηγαίνοντας σε αυτόν. Εμείς δεν ξέραμε που πάνε. Ακολουθώντας την ομάδα ψάχναμε να βρούμε που πάνε. Αυτοί φύγανε σαν μπουλούκι. Εγώ ήμουν πίσω και τους πήραμε στο κατόπι. Από τη γωνία Κεφαληνίας και Τσαλδάρη που βγήκα είδα ένα μπουλούκι με τέσσερα άτομα. Είδα ότι έπαιζαν ξύλο.
Πρόεδρος: Άλλους συγκεντρωμένους είδατε;
Μάρτυρας: Όχι, δεν είδα.
Πρόεδρος: Τα υπόλοιπα άτομα που πήγαν;
Μάρυρας: Δεν ξέρω, δεν είδα κάτι. Εβλεπα μόνο τους 20, έβλεπα και τους άλλους που έπαιζαν ξύλο. Δεν κατάλαβα που πήγαν.
Πρόεδρος: Πόσο πίσω ήσασταν;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα απόσταση. Αυτοί οι πέντε που έπαιζαν ξύλο εκεί, δεν πρέπει να ήταν από την ομάδα που φύγανε προς τα στενά. Οι τέσσερις με πέντε πρέπει να προϋπήρχαν των 20 που ήταν εκεί.

Εν τω μεταξυ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι συνήγοροι υπεράσπισης ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να απέχουν απο τα καθηκοντά τους, στο πλαίσιο της αποχής που έχει κυρήξει ο Δικηγορικός Σύλλογος, διαμαρτυρόμενος για το ασφαλιστικό. Το ίδιο ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν και αρκετοί συνήγοροι από την πολιτική αγωγή.

Αντίθετα, ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα δήλωσε ότι θα ζητήσει άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο, όπου ανήκει, ώστε να παραστεί στη διαδικασία.

Η δίκη διεκόπη για αύριο.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x