Επικαιρότητα

«Ατύχημα» στο προσφυγικό στοιχειώνει το Μαξίμου

Δριμύ κατηγορώ για τις ευρωπαϊκές καθυστερήσεις

Η νέα επιδείνωση της κατάστασης στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων, η ένδεια ελπίδας στις ίδιες τις τάξεις των όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Αιγαίο και η ευρωπαϊκή ραθυμία - και σε αρκετές περιπτώσεις απροθυμία - για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ανά πάσα στιγμή απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Μετά την καλοκαιρινή ύφεση του φαινομένου, ο πονοκέφαλος του προσφυγικού επανέρχεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα στη Μπρατισλάβα, τη Νέα Υόρκη και τη Βιέννη υπογράμμισε πολλάκις την ανάγκη για υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με ταχύτερους ρυθμούς, σημειώνοντας εμφατικά μάλιστα πως δεν υπάρχει επί του παρόντος plan B. Ευήκοα ώτα βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με τη μπάλα να βρίσκεται επί της ουσίας στο γήπεδο των κρατών μελών.

Ωστόσο στο Μαξίμου ειναι έκδηλη η ανησυχία καθώς από τη μία πλευρά το κλίμα έντασης που έχει αρχίσει να δημιουργείται εντός των hot spots, καθώς και οι διάφορες εκφάνσεις αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, σε άλλες περιπτώσεις αυθόρμητες και σε άλλες - όπως προχθές στη Χίο - υποκινούμενες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε ένα «ατύχημα» με απροσδιόριστες συνέπειες.

Ήδη στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται άνω των 60.000 προσφύγων και μεταναστών, με σχεδόν το ένα τρίτο εξ' αυτών να παραμένει εγκλωβισμένο στα νησιά, ενώ οι δομές που έχουν δημιουργηθεί στα σημεία υποδοχής είναι πλέον υπερπλήρεις. Και οι ροές μπορεί να κυμαίνονται ακόμα σε διαχειρίσμα επίπεδα, καθώς η Τουρκία και στην μετά πραξικοπήματος εποχή συντηρεί σε μεγάλο βαθμό την ανακοπή των προσφυγικών όγκων, ωστόσο η κατάσταση έχει αρχίσει να μυρίζει «μπαρούτι».

Για αυτό το λόγο και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και να προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης παρουσία και τοπικών φορέων του νησιού, προκειμένου να βρεθούν λύσεις άμεσης αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Δριμύ κατηγορώ για τις ευρωπαϊκές καθυστερήσεις

Ενδεικτικά της αγωνίας του Μαξίμου για το ζήτημα του προσφυγικού που αναζωπυρώνεται είναι τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ηρώδου Αττικού στο δημοσίευμα των FT που ήθελε την Άνγκελα Μέρκελ να επιπλήττει τον Έλληνα πρωθυπουργό για καθυστερήσεις στο προσφυγικό. Αφορμής δοθείσης, πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου τονίζουν πως στη Βιέννη αμφότεροι Μέρκελ και Κερν επικέντρωσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας.

Παράλληλα, από το Μαξίμου εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ για τη στάση των ευρωπαίων και τις καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς όλο το βάρος πέφτει πάνω στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο στην Ηρώδου Αττικού σημειώνουν χαρακτηριστικά:

1. Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.

2. Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

3. Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στην διαδικασία ασύλου οφείλονται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών αλλά και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO).

Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση.

4. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000.

5. Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή».

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x