Επικαιρότητα

Ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη από Τσίπρα την ώρα των κινητοποιήσεων

Ο πρωθυπουργός τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός, και πρέπει να εφαρμοστεί γιατί θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Την ατζέντα για την κοινωνική Ευρώπη στην πράξη έθεσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ώρα που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα μεγάλη εκοσιτετράωρη απεργία με αίτημα να δοθεί τέλος στη λιτότητα. Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζεται και την Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός, και πρέπει να εφαρμοστεί γιατί θα εξισορροπήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, για την ακύρωση του μέτρου των ποσοστώσεων στους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Φέρεται να επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ και ευαισθησίες άλλων κρατών - μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα), αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών). Σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε πως όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος.

Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ενδεχομένως και καινούργια) θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.

«Η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό είναι λάθος» δήλωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x