Επικαιρότητα

Αύξηση των ροών στο Αιγαίο λόγω... καιρού

Περισσότερες αποβάσεις στα νησιά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ενα ακόμη βρέφος νεκρό στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Μία ακόμη ανθρώπινη ζωή, ενός βρέφους μόλις ενός έτους, χάθηκε χθες στο Αιγαίο πέλαγος. Το βρέφος, ένα αγοράκι, βρήκαν οι λιμενικοί, κατά τη διάρκεια περισυλλογής προσφύγων από ακυβέρνητο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Εφταλού-Σκάλα Συκαμινιάς στη Λέσβο. Πολλά από τα 56 άτομα που επέβαιναν στη λέμβο είχαν πέσει στη θάλασσα. Οταν βρέθηκε το βρέφος, δεν είχε τις αισθήσεις του. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των Λιμενικών και αργότερα των εθελοντών γιατρών και του αγροτικού γιατρού του Μόλυβου, πέθανε.

Το νέο δραματικό περιστατικό έρχεται να υπογραμμίσει την οξύτητα του προβλήματος του περάσματος του Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα μάλιστα που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σημειώνει αύξηση των μετακινήσεων τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΔΟΜ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι αποβιβάσεις στα ελληνικά νησιά έφτασαν σε ημερήσια βάση τις 7.000 έναντι 4.500 στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, η ξαφνική αύξηση ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο καιρός αρχίζει να επιδεινώνεται, οπότε όσοι έχουν σκοπό να μεταναστεύσουν το κάνουν τώρα, προκειμένου να αποφύγουν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι αυξημένες ροές οδηγούν την κατάσταση στα νησιά μονίμως στο «κόκκινο», καθώς οι ανάγκες είναι πρωτοφανείς και η ενίσχυση από κρατικούς πόρους μηδαμινή στις περισσότερες περιπτώσεις. «Η κατάσταση είναι σταθερά κρίσιμη το τελευταίο διάστημα. Σε σχέση με το 2014 οι αποβιβάσεις προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000%», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου. «Εάν δεν υπήρχε ένα εθελοντικό δίκτυο προσφοράς από τους κατοίκους και η προσπάθεια του δήμου να οργανώσει έναν χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο εμπορικό λιμάνι, τότε θα αντιμετωπίζαμε μεγάλα προβλήματα», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος. Ο δήμαρχος Σάμου όμως υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το πρόβλημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι κρατική αρμοδιότητα, η οποία δεν έχει αναληφθεί.

Χθες στη Σάμο υπήρχαν 400 άτομα στο Κέντρο Υποδοχής (δυναμικότητας 290 ατόμων) και 1.000 άτομα στο Μαλαγάρι, όπου έχουν εγκατασταθεί 20 οικίσκοι για την κάλυψη των αναγκών οικογενειών, μικρών παιδιών κ.λπ. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναμένουν το πλοίο για να αναχωρήσουν αμέσως. Εχουμε διαρκή ροή, με μέσο όρο διανυκτέρευσης στη Σάμο περίπου 1.800 ατόμων», λέει ο δήμαρχος του νησιού, που φιλοξενεί και όσους πρόσφυγες αποβιβάζονται στο Αγαθονήσι.

«Δυστυχώς σε όλη αυτή την περίοδο δεν είχαμε την παραμικρή οικονομική υποστήριξη από το κράτος, παρότι είδαμε να ανακοινώνεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η στήριξη άλλων νησιωτικών δήμων, όπως της Λέσβου, της Λέρου και της Τήλου. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν δήμοι δύο ταχυτήτων και γι’ αυτό καταθέσαμε αίτημα στήριξης», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x