Τεχνολογία

Αυτή είναι η καλύτερη κάρτας γραφικών!

Στα χαρτιά οι δυνατότητες που προσφέρει η Titan X ενθουσιάζουν.

Στα χαρτιά οι δυνατότητες που προσφέρει η Titan X ενθουσιάζουν. Η Nvidia ήδη διαθέτει την ταχύτερη GPU (με ένα chip) της αγοράς, με τη GTX 980 να ξεπερνά με άνεση τις καλύτερες προτάσεις της AMD. Όμως η νέα αυτή GPU μπορεί να προσφέρει τεράστιο άλμα στην απόδοση. Το chip GM200 που βρίσκεται στην καρδιά της Titan X προσφέρει απόδοση αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το GM204 της 980 και μάλιστα σχεδόν σε κάθε πεδίο: σε αριθμό CUDA cores, ROPs, εύρος μνήμης και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει 50% περισσότερο από οτιδήποτε. Στην ουσία η Nvidia συνδύασε μια GTX 980 και μια GTX 960 στο ίδιο chip.

Φυσικά τέτοια προνόμια κοστίζουν -η τιμή έχει οριστεί στα $999. Η Nvidia ποτέ δεν “χαρίζει” τα πιο προηγμένα προϊόντα της και η σειρά Titan κοστολογείται πάντα σε επίπεδα που η Nvidia θεωρεί ότι μπορεί να δικαιολογήσει. Η ιδέα και μόνο τέτοιου κόστους για κάρτα γραφικών ταράζει, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως λίγο πιο πέρα από κάθε Titan περιμένει και μια πιο προσιτή επιλογή σε GeForce. Οι GTX 780 και 780 Ti αποτελούν σχετική απόδειξη, αφού και οι δύο χρησιμοποιούν το chip GK110 στο οποίο βασίστηκε και η πρώτη Titan.

Στη νέα κάρτα κάρτα λοιπόν το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί πόση ισχύ μπορεί να μας εξασφαλίσει το GM200 αλλά και τι είδους άλμα αποτελεί η απόλυτη αυτή έκφραση της αρχιτεκτονικής Maxwell. Επιπλέον υπάρχει το ερωτηματικό σε σχέση με τη τεράστια ποσότητα μνήμης των 12GB GDDR5. Πρόκειται για περιττή υπερβολή ή για επιλογή που θα δώσει αντοχή στο χρόνο σε κόσμο που οι πιο πρόσφατες κονσόλες επαναπροσδιόρισαν τις γενικές απαιτήσεις σε VRAM;

Σίγουρα πρόκειται για τεράστια ποσότητα μνήμης, αλλά η Titan X λειτουργεί καλύτερα σε ακραίες αναλύσεις και οι δοκιμές μας σε 4K δείχνουν ότι τα 4GB VRAM της GTX 980 δεν είναι πάντα αρκετά σε έναν τουλάχιστον από τους τίτλους που δοκιμάσαμε. Εν τω μεταξύ, άλλοι τίτλοι χρησιμοποιούν τη μνήμη ως τεράστια cache. Χαρακτηριστικά, διαπιστώσαμε πως το Call of Duty: Advanced Warfare μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και 8.5GB VRAM.

Οι πρώτες εντυπώσεις από την κάρτα είναι εντυπωσιακές. Η Titan X φέρει το τυπικό hi-end περίβλημα της Nvidia, το οποίο αυτήν τη φορά φέρει λεπτομέρειες από αλουμίνιο. Τα 12GB της μνήμης GDDR5 έρχονται υπό την μορφή 24 chips των 512MB που περικυκλώνουν το GM200 τόσο στο εμπρόσθιο όσο και το οπίσθιο μέρος του PCB, αλλά κατά τα άλλα μοιάζει πολύ με άλλες κορυφαίες κάρτες της Nvidia. Την τροφοδοσία αναλαμβάνουν δύο είσοδοι με 6 και 8 pins αντίστοιχα, όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε κάρτες Titan.

Διαβάστε τη συνέχεια της παρουσίασης και δείτε σχετικά videos εδώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x