Επικαιρότητα

Αυτή είναι η σημασία του 13ου-14ου μισθού στην αγορά

Η ΕΣΕΕ εμφανίζεται πιο διαλλακτική στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω»

Κάθετα αντίθετη με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει η ΕΣΕΕ, με νέα της ανακοίνωση, σημειώνοντας τους λόγους για τους οποίους έχουν τόση σημασία για τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει έχει μεν ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς ενώ την ίδια στιγμή, δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους.

Αντίθετα, πιο διαλλακτική εμφανίζεται στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω».

Τέλος, η ΕΣΕΕ επιμένει να ζητά κοινό μέτωπο μεταξύ των κοινωνικών φορέων στο θέμα των εργασιακών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΕΣΕΕ επιβεβαιώνει τη σημασία του 13ου και 14ου μισθού στην εγχώρια αγορά και ζητά την προσαρμογή όλων στη νέα αρχή Κοινωνικού Διαλόγου της Ε.Ε.».

Αναφορικά με διάφορες συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ κοινωνικών εταίρων επί των προαπαιτούμενων των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις που θα τεθούν άλλωστε επί τάπητος το Σεπτέμβριο, η ΕΣΕΕ λαμβάνει -για μια ακόμα φορά- ξεκάθαρη θέση. Με συνέχεια και συνέπεια τόσο τώρα, όσο και στο παρελθόν, εμμένει στην άποψη ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τεθεί θέμα κατάργησης, αλλά, ούτε και ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Όπως άλλωστε προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων (συνημμένοι πίνακες που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ), επιβεβαιώνεται ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η Επίτροπος Απασχόλησης Marianne Thyssen δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρει την Ε.Ε. εάν οι αμοιβές καταβάλλονται σε 12 ή σε 14 μισθούς ή ακόμα ανά 15νθήμερο σε 27 καταβολές, αλλά η συνολική ετήσια αμοιβή του εργαζόμενου και η αντίστοιχη δαπάνη για τον εργοδότη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Ε.Ε., στη λίστα της δεν αναφέρει ως κατώτερο μισθό τα 586 ευρώ, αλλά τα 684, γιατί ενσωματώνει το 13ο και 14ο μισθό.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω, ενώ ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%.

Επιπλέον, αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και τα «lock out», ως γνωστό στην Ελλάδα συνηθίζεται πρώτα να κλείνουν οι επιχειρήσεις και μετά να απολύουν, ενώ ως γνωστόν στις περιπτώσεις της χρεωκοπίας, η έννοια της απόλυσης λαμβάνει «συμβολικό» χαρακτήρα, αφού οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται. Είναι προφανές πως αυτά τα δύο θέματα δεν αφορούν το 98% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που η ΕΣΕΕ εκπροσωπεί, παρά μόνο φωτογραφικά, τις συστημικές τράπεζες και τις ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση. Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x