Γιώργος Πετρίδης

Αυτός είναι ο σχεδιασμός για το ρόστερ της ΑΕΚ

Το sport-fm.gr αναλύει όλα τα δεδομένα και τα ζητούμενα για την ΑΕΚ της επόμενης περιόδου.

Μάκης Αγγελόπουλος και Ηλίας Παπαθεοδώρου έδωσαν τα χέρια και μένει μόνο η ανακοίνωση για να επισημοποιηθεί η συνεργασία του 43χρονου προπονητή με την ΑΕΚ. Ήδη πάντως ο έμπειρος κόουτς έχει εκφράσει τα «θέλω» του στους ανθρώπους της «Ένωσης» σχετικά με το υπάρχον ρόστερ, αλλά και τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν.

Το sport-fm.gr επιχειρεί μια καταγραφή των δεδομένων του έμψυχου δυναμικού, όπως και τις επόμενες κινήσεις των «κιτρινόμαυρων», λαμβάνοντας υπόψιν πως το μπάτζετ θα μείνει στα ίδια περίπου επίπεδα. Να σημειωθεί ότι τον πλέον κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των ιθυνόντων της ομάδας θα παίξει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

Τα δεδομένα για τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ:


Βασίλης Ξανθόπουλος: Η απουσία του για μεγάλο διάστημα της φετινής περιόδου στοίχισε στην ΑΕΚ και στον Λούκα Μπάνκι, αφού δεν υπήρχε ο παίκτης με το καθαρό μυαλό, που θα κουμαντάρει την ομάδα. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται, ωστόσο υπάρχει εκατέρωθεν καλή διάθεση για συνέχιση της συνεργασίας.

Ντελρόι Τζέιμς: Επανήλθε στην «Ένωση» μεσούσης της περιόδου, όμως, αν εξαιρέσουμε κάποιες εκλάμψεις στην απόδοσή του, δεν ήταν ο Τζέιμς της σεζόν 2017-18. Έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020, αλλά υπάρχει οψιόν από την πλευρά της ομάδας μέχρι τις 30/6, η οποία θα ενεργοποιηθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και ο 33χρονος φόργουορντ θα αποτελέσει παρελθόν.

inner

Γκέιμπ Γιορκ: Από την περσινή περίοδο αποτελούσε στόχο των ανθρώπων της ΑΕΚ, αλλά αποκτήθηκε το φετινό Απρίλιο. Μονοδιάστατος παίκτης, δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα με την απόδοσή του και αποχωρεί.

Τρέβορ Εμπάκουε: Ο έτερος παίκτης που αποκτήθηκε στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Basket League, ενώ αποτελούσε προσωπική επιλογή του Μπάνκι. Έδειξε λίγα πράγματα, δεν προσαρμόστηκε ποτέ και ψάχνει ήδη την επόμενη ομάδα της καριέρας του.

Ντούσαν Σάκοτα: Με αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του ο αρχηγός της «Ένωσης», τη φετινή περίοδο. Εντούτοις, η σημαία θα παραμείνει στον ιστό της, αφού τον θέλει ο κόουτς Παπαθεοδώρου και βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιό του.

Γιώργος Τσαλμπούρης: Σε αρκετά φετινά ματς, ο Μπάνκι τον ξεκινούσε βασικό, όμως στη συνέχεια τον… ξεχνούσε στον πάγκο. Έχει συμβόλαιο και θα μείνει στην ομάδα ελπίζοντας να πάρει περισσότερες ευκαιρίες.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση από το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Ο «Λάρι» ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και πραγματοποίησε ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις. Έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο, ωστόσο υπάρχει buy-out σε αυτό (ύψους 400 χιλιάδων ευρώ) και αναμένεται να σκάσουν προτάσεις για την απόκτησή του. Το θέμα όμως είναι τι θέλει ο ίδιος. Αν θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος του στην ομάδα και αποφασίσει να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, τότε η ΑΕΚ δεν θα του σταθεί εμπόδιο και θα τον παραχωρήσει, αφού δεν θέλει να τον χάσει ως ελεύθερο το επόμενο καλοκαίρι. Από την άλλη, αν μείνει, τότε θα έχει ακόμα πιο ηγετικό ρόλο και πιθανότατα θα του προσφερθεί νέο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές.

inner

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο 20χρονος γκαρντ ούτε φέτος πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε. Παρ’ όλα αυτά, θα μείνει στην ομάδα καθώς έχει υπογράψει μέχρι το 2022 και ευελπιστεί με τον κόουτς Παπαθεοδώρου να βρει ρόλο.

Βασίλης Καββαδάς: Τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν τη φετινή σεζόν, στοίχισαν στην ΑΕΚ, η οποία έμεινε… ημίγυμνη στη θέση «5». Δεν βοήθησε λοιπόν και θα αποχωρήσει.

Τζόρνταν Θίοντορ: Το χειμώνα έγινε η υπέρβαση από τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον έφερε στην «Ένωση», αλλά η σχέση των δύο πλευρών δεν θα κρατήσει άλλο. Ο 30χρονος γκαρντ ξεκίνησε εντυπωσιακά και ενθουσίασε στις πρώτες του εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλα (ιδίως στο Διηπειρωτικό), μα η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Φανταζόμαστε πως θα ψάξει κάτι προς Τουρκία μεριά.

Γιόνας Ματσιούλις: Ο τραυματισμός του στην πρώτη συνάντηση με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία «πάγωσε» το χρόνο και ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την καθίζηση της ομάδας. Κομβικός παίκτης, τόσο εντός γηπέδου με το κρύο αίμα του και τη «βρώμικη» δουλειά του, όσο και στα αποδυτήρια. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές μαζί του και -όπως σας είχε ενημερώσει εδώ και καιρό το sport-fm.gr- υπάρχει θέληση και από τον ίδιο να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Τον θέλει δε και ο κόουτς Παπαθεοδώρου.

Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Με μια λέξη, πολυεργαλείο! Ο Κουβανός ήταν το «κλέψιμο» των ανθρώπων της ομάδας στο μεταγραφικό παζάρι του περασμένου καλοκαιριού, όπως συνήθιζε να λέει και ο Μπάνκι. Διεκδικεί από τον Λαρεντζάκη τον άτυπο τίτλο του πιο σταθερού παίκτη, ενώ πρόκειται για έναν αμυντικό εξολοθρευτή, που δεν βρίσκεις εύκολα στο σύγχρονο μπάσκετ. Επιθετικά υστερούσε λίγο, αλλά και πάλι έδινε πάντα το 100%. Θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά της «Ένωσης» για να μείνει στο ρόστερ, όμως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της, καθώς ο 28χρονος φόργουορντ θα έχει προτάσεις από ομάδες Ευρωλίγκας.

Νίκος Ρογκαβόπουλος: Τα στοιχεία του ταλέντου του δεν αποδείχθηκαν πολύ στο παρκέ, καθώς ο νεαρός φόργουορντ δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Προφανώς και θα μείνει στην ομάδα, αλλά ίσως εξεταστεί το ενδεχόμενο δανεισμού του.

inner

Χάρης Γιαννόπουλος: Αδικήθηκε κάπως από τον Μπάνκι τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο ίδιος θέλει να παίζει περισσότερο και μάλλον στην ΑΕΚ δεν θα το βρει αυτό. Θα γίνουν επαφές για να λυθεί το συμβόλαιό του.

Βινς Χάντερ: Στο πρώτο μισό της φετινής περιόδου ήταν απλά ασταμάτητος, ειδικά επιθετικά, και έσπασε τα… κοντέρ καταρρίπτοντας ουκ ολίγα ρεκόρ, κυρίως στο Basketball Champions League. Εντούτοις, η κόπωση τον… γονάτισε, αφού στην ουσία έπαιζε μόνος του στη θέση «5», κι αυτό του στοίχισε στην τελική ευθεία. Σε πρώτη φάση, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ομάδας για να παραμείνει στο ρόστερ, καθώς υπάρχουν και κάποια παράπονα για το χαρακτήρα του. Όλο και κάτι θα βρει σε ομάδα Ευρωλίγκας ή Eurocup ο Αμερικανός.

Κάπως έτσι έχει λοιπόν η κατάσταση με τους παίκτες που ολοκλήρωσαν τη σεζόν στη φετινή ΑΕΚ. Από ‘κει και πέρα, στα θέματα των μεταγραφών, υπάρχει η δεδομένη πρόθεση των ιθυνόντων της ομάδας για προσέγγιση του Νίκου Ζήση, ο οποίος είχε εδώ και ένα χρόνο δύο προτάσεις από την «Ένωση», αλλά τις αρνήθηκε ευγενικά.

inner

Η επιστροφή του 35χρονου γκαρντ βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπάρχει αισιοδοξία πως θα γυρίσει για να κλείσει την καριέρα του στα κιτρινόμαυρα. «Κλεισμένος» θεωρείται ο πόιντ γκαρντ Πάρις Λι, που άφησε θετικότατες εντυπώσεις με την Αντβέρπ, και η απόκτησή του θα ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά τα λοιπά, θα αποκτηθεί σίγουρα ένας σούτινγκ γκαρντ, που θα μοιραστεί τη θέση με τον Λαρεντζάκη. Σε περίπτωση όμως που αποχωρήσει ο «Λάρι», τότε θα χρειαστεί ένας ακόμα παίκτης -ξένος- για τη συγκεκριμένη θέση και πιθανότατα αυτός θα είναι… killer επιθετικά.

Στη θέση του σμολ φόργουορντ, όλα θα εξαρτηθούν από τις υποθέσεις Σαντ-Ρος και Λαρεντζάκη. Αν μείνουν και οι δύο, τότε ίσως γίνει κάποια προσθήκη συμπληρωματικού παίκτη, που θα αγωνίζεται στο «3». Αν αποχωρήσει ένας εκ των δύο προαναφερθέντων, τότε θα αποκτηθεί παίκτης που θα κάνει τη διαφορά και ένας ακόμα που θα μπορεί να παίξει και στο «2» και στο «3», ενώ επιστρέφει από τον δανεισμό του ο Γιάννης Αγραβάνης.

Για το «4», έχουμε και λέμε: Σάκοτα, Τσαλμπούρης και… Ματσιούλις, εφ’ όσον όλα πάνε καλά στις συζητήσεις των δύο πλευρών και προκύψει συμφωνία. Επίσης, θα προστεθεί ένας ακόμα παίκτης εδώ, αλλά που να παίζει και στις δύο θέσεις των ψηλών (4-5). Για το πόστο του σέντερ, θα αποκτηθεί σίγουρα κάποιος που να προορίζεται για βασικός, αφού αποχωρεί ο Χάντερ, όπως και ένας Έλληνας, ως δεύτερος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x