Eurobasket '09

Αποθέωση για τους Σέρβους

Η εθνική μπάσκετ της Σερβίας είχε εφτά χρόνια να γνωρίσει μια σημαντική διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Η μεγάλη αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Ισπανία, ειδικότερα, ήταν αυτή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας των εννιά φορές πρωταθλητών Ευρώπης και τους οδήγησε στη δεύτερη θέση και στο ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση της Πολωνίας, όπου η ανίκητη Ισπανία πήρε την πρώτη θέση, κερδίζοντας με άνεση τους «πλάβι» στον τελικό.

Η εθνική μπάσκετ της Σερβίας είχε εφτά χρόνια να γνωρίσει μια σημαντική διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Η μεγάλη αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ του 2007 στην Ισπανία, ειδικότερα, ήταν αυτή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας των εννιά φορές πρωταθλητών Ευρώπης και τους οδήγησε στη δεύτερη θέση και στο ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση της Πολωνίας, όπου η ανίκητη Ισπανία πήρε την πρώτη θέση, κερδίζοντας με άνεση τους «πλάβι» στον τελικό. Όμως, η αποθεωτική υποδοχή του κόσμου στην άφιξη στο Βελιγράδι, στους παίκτες του μεγάλου «σοφού», Ντούσαν Ιβκοβιτς, που επανέφερε στις μεγάλες «επιδόσεις» μια τεράστια ομάδα, ήταν η επιβράβευση της δεύτερης θέσης στα πολωνικά παρκέ.

Ο «Ντούντα» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μετάλλιο το σημαντικότερο, μετά τα χρυσά της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1989, το 1990 και το 1991, κατά την ομιλία του στο δημαρχείο της σερβικής πρωτεύουσας. «Βαθιά μέσα μου, πίστευα από την αρχή πως θα τα καταφέρναμε, παρόλο που οι περισσότεροι, ρεαλιστικά σκεπτόμενοι, δεν το πίστευαν. Αυτό το ασημένιο μετάλλιο είναι το πιο αγαπημένο μετάλλιο από όλα όσα έχω κατακτήσει και, ταυτόχρονα, υποχρεώνει αυτήν την ομάδα να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη στο μέλλον. Τότε, οι παίκτες είχαν, ήδη, διαγράψει μεγάλη πορεία με την εθνική ομάδα, σε αντίθεση με αυτά τα παιδιά. Ελπίζω, πάντως και οι σημερινοί διεθνείς να δοξάσουν, όπως οι παλιοί, το σερβικό μπάσκετ».

Ένα πούλμαν με ανοιχτή οροφή μετέφερε τους Σέρβους διεθνείς στους δρόμους του Βελιγραδίου, υπό τις επιδοκιμασίες των φιλάθλων. Στην κεντρική πλατεία, κάθε ένας από τους 12 παίκτες της αποστολής στην Πολωνία έκανε ένα σουτ σε μπασκέτα που είχε τοποθετηθεί για αυτόν τον σκοπό. «Ελπίζω να σας κάναμε υπερήφανους» είπε, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, ο Μίλος Τεόντοσιτς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με άπαντες τους παρευρισκομένους να τραγουδούν, όλοι μαζί, τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, την αποστολή υποδέχθηκαν ο νυν πρόεδρος της σερβικής ολυμπιακής επιτροπής, Βλάντε Ντίβατς και ο πρόεδρος της Παρτιζάν, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, αμφότεροι πρώην άσοι της εθνικής ομάδας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x