Χρήστος Ρομπόλης

Μία χρονιά πράσινες απαντήσεις

Ο Παναθηναϊκός αποδυναμώθηκε με την αποχώρηση των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς. Ο Παναθηναϊκός δείχνει γερασμένος. Ο Παναθηναϊκός εξαρτάται υπερβολικά από έναν παίκτη, τον Διαμαντίδη.

Ο Παναθηναϊκός αποδυναμώθηκε με την αποχώρηση των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς. Ο Παναθηναϊκός δείχνει γερασμένος. Ο Παναθηναϊκός εξαρτάται υπερβολικά από έναν παίκτη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μία καλή ρεζέρβα του αρχηγού του κι έναν ακόμη ψηλό, από τη στιγμή του τραυματισμού του Μάριτς. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί φέτος να βρει το αντίδοτο για τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς και δεν θα τα καταφέρει.

Φράσεις που γράφτηκαν και ακούστηκαν από δημοσιογράφους και απλούς φιλάθλους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά που όλες τους μοιάζουν να έλαβαν αποστομωτικές απαντήσεις μέσα στο παρκέ με την ολοκλήρωση της σεζόν. Οι «πράσινοι» μοιάζουν να τράφηκαν από την κριτική και την αμφισβήτηση, ατσαλώθηκαν και κατέκτησαν με μαγκιά τους τίτλους του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός στη μετά Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς εποχή διατήρησε τα πρωτεία στην Ελλάδα κι επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο γερασμένος Παναθηναϊκός είχε πολυτιμότερους παίκτες στη σειρά των τελικών τους 30 και βάλε Μπατίστ, Φώτση και Διαμαντίδη. Ο εξαρτημένος από τον Διαμαντίδη Παναθηναϊκός κέρδισε τον τίτλο χωρίς τον φυσικό του ηγέτη. Ο Παναθηναϊκός που χρειαζόταν επειγόντως αντι-Διαμαντίδη ανέδειξε έναν δεύτερο «Μήτσο» στο πρόσωπο του Νικ Καλάθη που μέσα σε τρεις μήνες έγινε από κολεγιόπαις ένας άντρας με ταλέντο και «καρύδια». Ο Παναθηναϊκός που έπρεπε να αποκτήσει ψηλό αποδείχτηκε τελικά πιο γεμάτος από ποτέ στη front line. Ο Παναθηναϊκός που δεν μπορούσε να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα την υποχρέωσε σε ρόλο θεατή στο Final 4 της πόλης της και κάθισε στο θρόνο της. Ο Παναθηναϊκός που δεν μπορούσε να νικήσει τον Ολυμπιακό μέχρι τα μέσα Μαΐου τον κέρδισε εκεί που έπρεπε και στέφθηκε πρωταθλητής με μειονέκτημα έδρας.

Για τον Ολυμπιακό, η φάση που η μπάλα «δραπετεύει» από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη είναι το στιγμιότυπο όλης της χρονιάς. Όπως ο Λαρισαίος γκαρντ έχασε μέσα από τα χέρια του μία κρίσιμη κατοχή, έτσι και οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν να ξεγλιστρήσει από τα χέρια τους μία χρυσή ευκαιρία να πάρουν τη νίκη και να διεκδικήσουν τον τίτλο στο σπίτι τους με τους δικούς τους όρους. Το δασκάλεμα του Ντούσαν Ίβκοβιτς στους παίκτες του να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους και να μην επιτρέψουν να τους αποπροσανατολίσει οτιδήποτε εξωαγωνιστικό έπιασε τόπο, ωστόσο τα πολλά χαμένα ριμπάουντ και η έλλειψη καθαρού μυαλού στο τέλος στοίχισαν ακριβά. Ο εξαιρετικός Παπαλουκάς και ο θετικός Σπανούλης έγιναν μοιραίοι, ο Τεόντοσιτς διατηρήθηκε μακρά από τον καλό του εαυτό και μόνο ο Μπουρούσης από τα βαριά «χαρτιά» της ομάδας στάθηκε στο ύψος του σε όλη τη διάρκεια των τελικών. Ασφαλώς το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό δεν χάθηκε το βράδυ της Κυριακής, έστω κι αν η απρόσμενη απώλεια του Διαμαντίδη τού πρόσφερε μία σπάνια ευκαιρία. Χάθηκε στον πρώτο τελικό, όπου οι προσδοκίες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την αξιοποίηση της έδρας λειτούργησαν σαν βαρίδια στα πόδια των παικτών κι ο πολύπειρος Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Σύντομα οι πανηγυρισμοί για τους μεν και η κατήφεια για τους δε θα λάβουν τέλος. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Όχι μόνο για τους χαμένους, αλλά και για τους νικητές. Ο Παναθηναϊκός καλείται να ανανεώσει τα συμβόλαια τριών κομβικών παικτών, Φώτση, Τσαρτσαρή και Περπέρογλου, αλλά και να προχωρήσει στην ανανέωση του ρόστερ του. Η αναβάθμιση του Νικ Καλάθη και οι προσθήκες των πολύτιμων Καϊμακόγλου και Βουγιούκα ήταν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται και συνέχεια, καθώς ο κορμός της ομάδας μεγαλώνει. Ο Ολυμπιακός έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις. Θα είναι λάθος να απαξιωθεί πλήρως η ομάδα που αντιστάθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στον Παναθηναϊκό και να αποψιλωθεί το ρόστερ της. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε λάθη, ωστόσο στάθηκε άτυχος με τις απώλειες παικτών και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η αγορά διαθέτει άλλον προπονητή που να μπορεί να κοντράρει σε μία παρτίδα σκάκι τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

* Συγχαρητήρια σε αυτούς που φρόντισαν να μετριάσουν τη χαρά της ομάδας τους κι έδειξαν τον... ανδρισμό τους χτυπώντας τους παίκτες του Ολυμπιακού. Κι επίσης σε αυτούς που γέμισαν ένα γήπεδο 18.000 θεατών με τουλάχιστον 22.000. Ως συνήθως, οι αρχές θα αναλάβουν δράση αφού θρηνήσουμε θύματα.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x