Ευρώπη

H FIBA καλεί την Euroleague να συμμορφωθεί, μέσω απόφασης της ΕΕ για την ISU

Να εναρμονιστεί με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ καλεί η FIBA την Ευρωλίγκα με αφορμή μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την διαμάχη της με την Euroleague, τονίζοντας ουσιαστικά πως η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση πρέπει να εναρμονιστεί με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της ΕΕ αφορά μία διαμάχη της Ομοσπονδίας Ice Skating με δύο επαγγελματίες αθλητές, τον Μαρκ Τουίτερτ και τον Νιλς Κερστχολτ.

Η διαμάχη είχε ξεκινήσει από το γεγονός ότι οι κανονισμοί της ISU (Ομοσπονδία Ice Skating) απαγόρευαν στους αθλητές να παίρνουν μέρος σε διοργανώσεις που δε γίνονται κάτω από τη δική της ομπρέλα, ή δεν είχαν τη δική της έγκριση, προβλέποντας βαριές τιμωρίες για όσους δεν συμμορφώνονταν με αυτούς τους κανόνες.

Στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, έκανε σαφές ότι αφήνει περιθώριο 90 ημερών στην ISU να αλλάξει τη στάση της και να μεταμορφώσει τους κανονισμούς της έτσι, ώστε να μην περιορίζεται η επαγγελματική δραστηριότητα των αθλητών.

Μετά από αυτή την απόφαση λοιπόν η FIBA εξέδωσε την εξής ανακοίνωση…

«Η FΙΒΑ αναγνωρίζει τη δήλωση του Επιτρόπου Vestager της ΕΕ ότι κανόνες που περιορίζουν την ελευθερία των αθλητών μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν στην προστασία των εμπορικών συμφερόντων του οργανισμού.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση ISU έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τα δικαιώματα των παικτών στο μπάσκετ, όπου η Euroleague Commercial Assets (ECA) προσπάθησε να μποϋκοτάρει τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA προγραμματίζοντας σκόπιμα ένα καλεντάρι που δημιουργεί συγκρούσεις.

Η FIBA καταδικάζει οποιεσδήποτε ενέργειες (έμεσες ή άμεσες), είτε από την Euroleague είτε από τους μετόχους της, που περιοριίζουν ουσιαστικά την ελευθερία των παικτών να εκπροσωπούν τη χώρα στο γήπεδο μπάσκετ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία προσθέτει ακόμα ένα... επεισόδιο στη διαμάχη της με την Euroleague.

Ήρθε η ώρα για την Euroleague και τα κλαμπ να εναρμονιστούν με του κανόνες της Ε.Ε και να αφαιρέσουν τους περιορισμούς από τους παίκτες τους».

Το Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει ότι οι κανόνες που προβλέπονται από τις Ομοσπονδίες είναι απολύτως εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία της, αν επιδιώκουν έναν θεμιτό στόχο και αν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί είναι σχετικοί με την επίτευξη του στόχου.

Επίσης αναγνωρίζει η Επιτροπή τις εξουσίες των αθλητικών ομοσπονδιών να θεσπίζουν κανόνες για τη αδειοδότητηση γεγονότων που διοργανώνονται από τρίτους. Αυτοί οι κανόνες αδειοδότησης πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια και να μην αποσκοπούν απλώς στον αποκλεισμό ανταγωνιστικών διοργανώσεων, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις κατευθυντήριες αρχές της FIBA για τις διοργανώσεις μπάσκετ ανά την Ευρώπη.

Είναι σημαντικό ότι η απόφαση της Επιτροπής στην υπόθεση ISU επιβεβαιώνει εκ νέου την αρχή ότι οι αθλητικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωλίγκα και των σωματείων της, δεν μπορούν να περιορίζουν αδικαιολόγητα την ελευθερία των αθλητών της να συμμετέχουν σε αγώνες που δεν οργανώνονται ή δεν υποστηρίζονται από αυτούς.

Η FIBA υποστηρίζει πλήρως τη θέση της κας Vestager ότι οι κανόνες που περιορίζουν την ελευθερία των αθλητών χρησιμεύουν επίσης για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων του οργανισμού και την παρεμπόδιση άλλων να δημιουργήσουν δικά τους γεγονότα.

Αυτό ισχύει και για την Ευρωλίγκα και τους συλλόγους της, οι οποίοι πρέπει να συμμορφώνονται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, να απελευθερώσουν τους περιορισμούς τους στους παίκτες και να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τους παίκτες και τη FIBA, καθώς και άλλους ανταγωνιστικούς διοργανωτές προς όφελος όλων των φίλων του μπάσκετ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x