Μουντομπάσκετ 2023

Αφιέρωμα Παγκοσμίου Κυπέλλου: ΣΤ' Όμιλος

Το sport-fm.gr «σκανάρει» τους 8 ομίλους με τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σας παρουσιάζει σε... δόσεις τον πληρέστερο οδηγό ενόψει της εκκίνησης στα γήπεδα της Κίνας.

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ

Πόλη: Ναντζίνγκ
Γήπεδο: Nanjing Youth Olympic Sports Park
Χωρητικότητα: 20.000
Θα φιλοξενήσει επίσης: Τέταρτο όμιλο β' φάσης (θέσεις 1-16)


ΕΛΛΑΔΑ: Εκεί όπου λαλούν πολλά κοκόρια, ήρθε η ώρα να ξημερώσει!

Για κάθε ανεκπλήρωτο έρωτα, πάντοτε αρμόζει η έκφραση «η αναμονή αυξάνει την επιθυμία». Στην περίπτωση της επίσημης αγαπημένης, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σήμα κατατεθέν την τελευταία δεκαετία, μιας και το ελληνικό φίλαθλο κοινό δεν δείχνει να λατρεύει την νοσταλγία. Η μαγική εξαετία 2004-2009 που περιλάμβανε ένα ασημένιο μετάλλιο σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο μετάλλια και τρεις παρουσίες στην τετράδα σε επίπεδο Ευρωμπάσκετ και δύο παρουσίες σε οκτάδα Ολυμπιακών αγώνων, διακόπηκε απότομα, επώδυνα και ανεπανόρθωτα. Ο καθημερινός καλομαθημένος Έλληνας φίλαθλος πολλά ακούει και λίγα βλέπει από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας και εντεύθεν.

Βέβαια, ο κατά τα άλλα αγύριστος διακόπτης ίσως να βρήκε τον δάσκαλο του στο πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο φετινός MVP του NBA επιστρέφει στην Εθνική μετά την ατυχία του τελευταίου Ευρωμπάσκετ και μοιάζει ικανός -μαζί με την παρέα του- να λυτρώσει τους απανταχού ακόλουθους της Γαλανόλευκης για όλα εκείνα τα «αχ...» των τελευταίων ετών.

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: 1 ασημένιο (2006)
Ευρωμπάσκετ: 2 χρυσά (1987, 2005), 1 ασημένιο (1989), 1 χάλκινο (1949)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Αποτέλεσε ίσως την πιο πειστική υπερδύναμη των προκριματικών. Ξεκίνησε με καρδιοχτύπι κόντρα στην Μεγάλη Βρετανία, όμως το σουτ του άτυχου Γιάννη Αθηναίου έδωσε το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου. Μερικούς μήνες μετά, το λέι απ του Κώστα Παπανικολάου στην Τιφλίδα εξασφάλιζε την πρόκριση στα τελικά του Μουντομπάσκετ. Η Γαλανόλευκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις τις με ρεκόρ 11-1, χάνοντας μόνο από τους Σέρβους, σε ένα αδιάφορο -από πλευράς Ελλάδας- βαθμολογικά ματς.

ΡΟΣΤΕΡ


Μ.Ο. ύψους: 2,04μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 29χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Τάιλερ Ντόρσεϊ (ΜακάμπιΤελ-Αβίβ), Γιάννης Αθηναίου (Παναθηναϊκός)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θανάσης Σκουρτόπουλος

Αποτέλεσε μέλος του προπονητικού τιμ της Εθνικής στο επεισοδιακό Ευρωμπάσκετ του 2017. Μετά το πέρας της διοργάνωσης αντικατέστησε στον πάγκο της Εθνικής τον Κώστα Μίσσα, σε μια κίνηση ανάγκης, μιας και κανένας προπονητής επιπέδου Ευρωλίγκας δεν ήταν σε θέση να αναλάβει ένα τέτοιο έργο. Αποδείχθηκε ιδανική επιλογή στα προκριματικά, όντας εξαιρετικός στην διαχείριση των αποδυτηρίων και των νέων προσώπων που στελέχωσαν την Εθνική. Η παραμονή του ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, μιας και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Μένει να φανεί αν θα γίνει έρμαιο των επιλογών του, όπως ο Αντρέα Τρινκέρι, ο οποίος πλήρωσε την απόφαση του να παραταχθεί με τέσσερα γκαρντ το 2013. Βέβαια, ο Ιταλός δεν είχε στην διάθεση του έναν MVP. Ούτε βέβαια την ανάγκη διαχείρισης του.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Γιάννης Αντετοκούνμπο

Χρειάζονται συστάσεις; MVP της περασμένης σεζόν, έφτασε μια ανάσα από τους τελικούς του NBA, προτού αποκλειστεί από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς. Φέτος, αποδεικνύει πως τα πεπραγμένα του καλοκαιριού του 2017 αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Στα φιλικά τον είδαμε ουκ ολίγες φορές να κατεβάζει στροφές, ύστερα και από εντολή του προπονητή του. Ο Giannis του 2019 δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2016. Είναι ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, η κινούμενη attraction της και θα έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του. Το γνωρίζει. Μπορεί να ακουστεί ιεροσυλία, αλλά σε ένα μήνα από τώρα υπάρχει πιθανότητα να απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής στην ιεραρχία της μπασκετικής μας ιστορίας. Και αυτή η πιθανότητα είναι, πλέον, βάσιμη.

X FACTOR: Η ετοιμότητα του Σλούκα και το μακρινό σουτ

Μέσα στην μετριότητα της προ διετίας Εθνικής, ξεπρόβαλε το άστρο του Κώστα Σλούκα. Μαζί με τον Νικ Καλάθη, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς, προτού λυγίσουν στο προημιτελικό από την Ρωσία. Η αλληλένδετη επικοινωνία που ανέπτυξαν οι δύο γκαρντ στο παρκέ δημιούργησε την εντύπωση πως η Εθνική βρήκε τους επόμενους μεγάλους ενορχηστρωτές της, μετά τις εποχές Διαμαντιδη, Σπανουλη, Παπαλουκά και Ζήση. Με τον Γιάννη πλέον στο πλάι τους, μπορούν να δράσουν με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία.

Το μόνο ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα εμφανιστεί επηρεασμένος ο άσος της Φενέρ από την αγωνιστική του απραξία. Ο 29χρονος παραμένει επίσης την πιο αξιόπιστη λύση έξω από τα 6.75μ. Η απουσία του Τάιλερ Ντόρσεϊ περιόρισε τις επιλογές στην περιφέρεια. Η Εθνική θα χρειαστεί σημαντική αποτελεσματικότητα στο σουτ από παίκτες όπως οι Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος, Πρίντεζης και οι «Παπ». Θα έχουν σίγουρα τις ευκαιρίες τους. Θα τις εκμεταλλευτούν;

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Ξεκίνησε με τρεις νίκες σε ισάριθμα φιλικά στο Ηράκλειο απέναντι σε Ιράν (82-69 και 88-58) και Ουγγαρία (83-59). Έπειτα, συμμετείχε στο τουρνουά Ακρόπολις, όπου και κέρδισε Ιταλία (83-63) και Τουρκία (84-70), προτού λυγίσει στον τελικό από τους Σέρβους (80-85). Μετά την αναχώρηση για την Κίνα, αγωνίστηκε και εν τέλει κατέκτησε το τουρνουά «Άτλας», νικώντας κατά σειρά Ιορδανία (92-65), Δομινικανή Δημοκρατία (87-75) και Βενεζουέλα (74-51).

ΣΤΟΧΟΣ: Να φτάσει στους «4»

Θα πετύχει αν:
-Μεγιστοποιήσει την επιρροή του Γιάννη στην επίθεση και βρει ισορροπία ανάμεσα στα κοντά και στα ψηλά σχήματα
-Βρει κάποιον με ψυχρό αίμα όταν ο Γιάννης θα χρειαστεί να πασάρει την μπάλα στο τέλος του χρόνου
-Ο Σλούκας βρεθεί στο 100% πριν τα προημιτελικά

Θα αποτύχει αν:
-Δεν αποδώσει το σχέδιο με τον Αντετοκούνμπο στο «5»
-Κορεστεί και μείνει στάσιμη στην επίθεση λόγω των καταστάσεων «one on one» του Γιάννη


ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μια τελευταία δόση… Καποέιρα, πριν από την σύνταξη

Ούσα μια από τις δύο ομάδες που έχουν παρευρεθεί σε όλα τα τουρνουά (μαζί με τις Η.Π.Α.), η Σελεσάο βρίσκεται σε μια περίεργη καμπή. Το κύκνειο άσμα της χρυσής φουρνιάς του Βραζιλιάνικου μπάσκετ πλησιάζει επικίνδυνα και με σιγουριά μπορεί να ειπωθεί ότι η συγκεκριμένη θα είναι η τελευταία διοργάνωση της Big 3 (Μπαρμπόσα, Χουέρτας, Βαρεζάο) που ανέβασε επίπεδο το άθλημα στην χώρα του καφέ. Η τελευταία τους διοργάνωση βέβαια, δύσκολα θα εξελιχτεί σε μια αξέχαστη εμπειρία για το έθνος, καθώς η λογική λέει πως η δεύτερη φάση είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας. Η ανάγκη εθνικής ανάτασης, μετά το πλήγμα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο κλίμα στις τάξεις της Σελεσάο, η οποία έχει βέβαια τις μονάδες για να διεκδικήσει κάτι καλό.

RANKING: 12

ΠΑΛΜΑΡΕ
Ολυμπιακοί Αγώνες: 3 χάλκινα (1948, 1960, 1964)
Παγκόσμιο Κύπελλο: 2 χρυσά (1959, 1963), 2 ασημένια (1954, 1970) και 2 χάλκινα (1967, 1978)
Κύπελλο Αμερικής: 4 χρυσά (1984, 1988, 2005, 2009), 2 ασημένια (2001, 2011), 4 χάλκινα (1989, 1992, 1995, 1997)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1η (1959, 1963)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των προκριματικών με ρεκόρ 5-1, γεγονός που απλοποίησε κατά πολύ το έργο της στην δεύτερη φάση. Οι δύο ήττες από τον Καναδά δεν στοίχησαν στους Βραζιλιάνους, που εξασφάλισαν την πρόκριση με εννέα νίκες σε 12 αγώνες και μπροστάρηδες του συνήθεις υπόπτους, Μπαρμπόσα (14.7 πόντους), Βαρεζάο (8.3 ριμπάουντ) και Χουέρτας (6.7 ασίστ).

ΡΟΣΤΕΡ


M.O. ύψους: 1,96μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 30χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Ραούλ Νέτο (Τζαζ), Νενέ (ελεύθερος), Μασάδο (Τάιπανς) , Μέιντλ (Παουλιστάνο)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Άτσο Πέτροβιτς

Μεγαλύτερος αδερφός του Ντράζεν, ο Άτσο Πέτροβιτς δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος, μετά την απομάκρυνση του από την Εθνική Κροατίας τον Οκτώβριο του 2017, ένα μήνα μετά τον αποκλεισμό από τους Ρώσους στους «16» του Ευρωμπάσκετ. Η Βραζιλία είναι η τρίτη Εθνική ομάδα που προπονεί ο 60χρονος Κροάτης, μετά την «Χρβάτσκα» (1995, 1999-2001 και 2017) και την Βοσνία (2012-2013).

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Λεάντρο Μπαρμπόσα

Ο «Leandrinho» δεν σταματάει να δηλώνει παρόν ακόμα και στα 37 του και το μόνο σίγουρο είναι πως όταν η μπάλα «καίει», θα βρίσκεται εκεί για να δώσει μια πνοή ψυχραιμίας. Άλλωστε, ο Μπαρμπόσα αποτελεί τον μπροστάρη μια φουρνιάς που προσφέρει πλέον πολύτιμη εμπειρία στην γενιά που καταφθάνει (Φελίτσιο, Κομπόκλο, Λουζάντα). Η απουσία του Ραούλ Νέτο δυσκολεύει το έργο του πάλαι ποτέ NBAer, ο οποίος όμως διαθέτει επιθετικές αρετές που…τρομάζουν.

X FACTOR: Η απόδοση των…τσικό.

Η ανάλυση των όσων προσφέρουν οι βετεράνοι σε αυτή την ομάδα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η απόδοση των μικρών. Αυτή την στιγμή, υπάρχουν στο ρόστερ τρεις παίκτες με προοπτική που μπορούν να δώσουν το κάτι διαφορετικό στην Σελεσάο. Ο πρώτος είναι ο Κριστιάνο Φελίτσιο των Μπουλς, ο οποίος εν τη απουσία του Νενέ οφείλει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στην ρακέτα. Έπεται ο Μπρούνο Κομπόκλο των Γκρίζλις, ένας παίκτης που κάποτε συγκρινόταν λόγω σωματικών προσόντων με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν έχει μέχρι στιγμής την αναμενόμενη εξέλιξη, όμως τα διεθνή τουρνουά είναι μια άλλη ιστορία. Οι δύο «99αρηδες» του ρόστερ, Γιάγκο Ματέους και Μάρκος Λουζάντα δεν αποτελούν κομβικά μέλη του ροτέισον, όμως καλό θα ήταν να θυμόμαστε τα ονόματα τους…

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Είχε πολύ καλή παρουσία στα φιλικά, καθώς σημείωσε πέντε νίκες σε έξι αγώνες. Δύο από αυτές ήρθαν κόντρα στην Κίνα (73-70 και 90-84), άλλες δύο κόντρα σε ομάδες της Νότιας Αμερικής (89-82 την Αργεντινή και 100-53 την Ουρουγουάη) και μια κόντρα στο Μαυροβούνιο (80-69). Ακόμα και στην μοναδική της ήττα, κόντρα στην Γαλλία, ήταν εξαιρετική για 25 λεπτά, προτού εν τέλει υποκύψει και ηττηθεί με 86-72.

ΣΤΟΧΟΣ: Να διεκδικήσει μια θέση στους «8»

Θα πετύχει αν:
-Οι μικροί δώσουν το απρόβλεπτο που λείπει
-Ο Φελίτσιο κρύψει την απουσία του Νενέ
-Την υποτιμήσουν Ελλάδα και Η.Π.Α.

Θα αποτύχει αν:
-Δεν βρει τρόπο να ξεκουράσει τους βετεράνους πριν τα δύσκολα
-Εμφανίσει το πόσο μεγάλη είναι η απουσία του Νέτο


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Ζημιάρα, αν της το επιτρέψεις!

Άλλη μια πρωτάρα σε επίπεδο παγκοσμίου κυπέλλου. Το Μαυροβούνιο ως γνωστόν αποτέλεσε την τελευταία ομάδα που αποσπάστηκε από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία, καθώς μέχρι το 2006 αγωνιζόταν ως «Σερβία και Μαυροβούνιο», πανηγυρίζοντας εξέχουσες επιτυχίες στα Μουντομπάσκετ της Αθήνας και της Ιντιανάπολις. Η πρώτη της συμμετοχή δεν γίνεται κάτω από σημαντικές προσδοκίες, μιας και δεν έχει μπορέσει να ξεχωρίσει ούτε σε επίπεδο Ευρωμπάσκετ. Παρόλα αυτά, διαθέτει ένα αρκετά ταλαντούχο ρόστερ που δεν θα χαριστεί και η λογική λέει πως θα παλέψει μέχρι το τέλος για την προνομιούχο δεύτερη θέση.

RANKING: 28

ΠΑΛΜΑΡΕ:
(Ως Σερβία & Μαυροβούνιο)
Ολυμπιακοί Αγώνες: 1 ασημένιο (1996)
Παγκόσμιο Κύπελλο: 2 χρυσά (1998, 2002)
Ευρωμπάσκετ: 3 χρυσά (1995, 1997, 2001) και 1 χάλκινο (1999)

Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1η (1998, 2002)

Η πρόκριση στην τελική φάση για το Μαυροβούνιο ήρθε κυριολεκτικά στο τελευταίο σουτ. Το μέτριο 3-3 της πρώτης φάσης κόντρα σε Ισπανία, Σλοβενία και Λευκορωσία δυσκόλεψε το έργο της ενόψει του δεύτερου ομίλου, όπου έπρεπε να αντιμετωπίσει τις Τουρκία, Λετονία και Ουκρανία. Η εξαιρετική της παρουσία στον δεύτερο γύρο την έφερε την τελευταία αγωνιστική σε ματς τελικό κόντρα στην Λετονια, την οποία είχε κερδίσει εκτός έδρας με 85-74. Το ματς εξελίχθηκε σε γκραν γκινιόλ, με τον Μπέρτανς να αστοχεί στο κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα και έτσι παρά την ήττα με 74-80, οι Μαυροβούνιοι βρέθηκαν στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ.

ΡΟΣΤΕΡ


Μ.Ο. ύψους: 2,00μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 28χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Τάιρις Ράις (Παναθηναϊκός), Νεμάνια Βράνιες (Μόρναρ), Φίλιπ Μπάροβιτς (Μπουντούτσνοστ)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ζβέζνταν Μίτροβιτς

Μπορεί στα αυτιά των περισσοτέρων να περνάει απαρατήρητος, όμως είναι ένας τεχνικός με αξιοσέβαστη πορεία. Την χρονιά που μας πέρασε οδήγησε την Ασβέλ στην κορυφή του πρωταθλήματος Γαλλίας, ενώ έχει αναδειχθεί καλύτερος προπονητής της Pro A League δύο σερί χρονιές (2017, 2018). Τρεις φορές κυπελλούχος Γαλλίας (2016, 2017, 2018) και μια φορά πρωταθλητής Ουκρανίας (2009) τα υπόλοιπα προπονητικά παράσημα του.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Νίκολα Βούτσεβιτς

Με διαφορά ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το σύστημα του Μαυροβουνίου μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Εξαιρετικός επιθετικά, τίμιος αμυντικά και με παραστάσεις που υπερβαίνουν εκείνες όλου του υπολοίπου ροστερ μαζί. Χρυσοπληρώθηκε φέτος από τους Ορλάντο Μάτζικ και έρχεται στο παγκόσμιο για να δείξει ότι αποτελεί μέρος της ελίτ των ευρωπαϊκών ψηλών. Αν υπάρχει ακόμα αμφιβολία για αυτό.

X FACTOR: Οι λοιποί… γίγαντες

Δεν είναι μυστικό πως το μεγάλο όπλο της ομάδας του Μίτροβιτς είναι η πανοπλία στην θέση των φόργουορντ/σέντερ. Πέρα του Βούτσεβιτς, υπάρχει μπόλικο ταλέντο, με μπροστάτες τους Τοντόροβιτς, Ντούμπλιεβιτς και Ράντοντσιτς. Δεδομένου πως στους κοντούς παρουσιάζεται σχετική λειψυδρία (με εξαίρεση τον Ιβάνοβιτς), είναι δεδομένο πως οι ψηλοί θα τραβήξουν το κουπί. Μένει να φανεί πόσο μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία ενός NBAer δίπλα τους.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Ξεκίνησε με τρεις συνεχόμενες ήττες από Γαλλία (72-80), Αργεντινή (77-85) και Βραζιλία (69-80), όμως έδειξε άκρως θετική εικόνα στην πρόβα τζενεράλε της, όπου και νίκησε με 70-65 την Πολωνία.

ΣΤΟΧΟΣ: Να φτάσει στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Βραζιλία με βάσιμες ελπίδες πρόκρισης

Θα πετύχει αν:
-Ο Βούτσεβιτς αποδειχθεί καλός πασέρ και σε ευρωπαικό επίπεδο
-Ο Ιβάνοβιτς καλύψει τα κενά της περιφέρειας
-Ο Τοντόροβιτς κάνει επιτέλους το βήμα παραπάνω

Θα αποτύχει αν:
-Επηρεαστεί από τυχόν βαριά ήττα στην πρώτη αγωνιστική
-Προσπαθήσει να επιτεθεί μονοδιάστατα


ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Ήρθαμε, χορέψαμε, παίξαμε, φύγαμε!


Συχνοί θαμώνες, όχι ιδιαίτερα περίτρανοι πελάτες. Οι Νεοζηλανδοί συμμετέχουν για έκτη φορά και πέμπτη συνεχόμενη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την τέταρτη θέση του 2002 να αποτελεί πλέον μια μακρινή ανάμνηση. Οι «Tall Blacks» εμφανίζονται στα γήπεδα της Κίνας δίχως τον παίκτη ορόσημο τους που ακούει στο όνομα Στίβεν Άνταμς. Ο σέντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ υποχρεώνει την ομοσπονδία της χώρας του να πληρώσει τα «σπασμένα» για την συμπεριφορά της απέναντι του όταν ακόμα αγωνιζόταν με τις «μικρές εθνικές». Η απουσία του Άνταμς κατεδαφίζει το ενδεχόμενο ταβάνι της ομάδας του Χέναρε, η οποία θα έρθει, θα χορέψει την χάκα της και θα παρέλθει!

RANKING: 38

ΠΑΛΜΑΡΕ:
Ολυμπιακοί Αγώνες: -
Παγκόσμιο Κύπελλο: -
Πρωτάθλημα Ωκεανίας: 3 χρυσά (1999, 2001, 2009), 19 ασημένια (1971, 1975, 1978, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 1997, 2003, 2005, 2007, 2011, 2013, 2015)
Καλύτερη επίδοση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 4η (2002)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Κλήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της να διαχειριστεί την κατάσταση των προκριματικών, καθώς μέχρι τώρα εκείνη και η Αυστραλία έπαιρνε απευθείας πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Την πρώτη αγωνιστική έπεσε θύμα έκπληξης από τους Κορεάτες εντός έδρας, όμως έβγαλε εν τέλει αντίδραση, με το τελικό ρεκόρ του 10-2 να αποδεικνύει πως δεν θεωρείται άδικα μια υπερδύναμη για την ζώνη της Ωκεανίας.

ΡΟΣΤΕΡ


Μ.Ο. ύψους: 1.98μ.
Μ.Ο. ηλικίας: 28χρ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Στίβεν Άνταμς (Θάντερ)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πολ Χενάρε

Ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής ομάδας μετά το πέρας του παγκοσμίου κυπέλλου της Ισπανίας και έχει να επιδείξει μια αρκετά καλή παρουσία στο Κύπελλο Ωκεανίας, όμως και μερικές πολύ κακές εμφανίσεις που αν μη τι άλλο ταρακουνούν τους ακολούθους της ομάδας. Είναι σίγουρο πως θα κριθεί από την εικόνα που θα παρουσιάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως έχει το άλλοθι ότι βρίσκεται σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό όμιλο, δίχως τον αμυντικό της ογκόλιθο.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Τάι Γουέμπστερ

Απόντος της γάτας, κάποιο ποντίκι έπρεπε να χορέψει. Όταν αυτό μάλιστα πρόκειται για έναν παίκτη που ανήκει σε πολύ υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε η ελπίδα δεν μπορεί να ξεθυμάνει πλήρως. Γεννηθείς στο πολυπληθές Όκλαντ, ο 24χρονος πλέον γκαρντ εδρεύει στην Φενέρμπαχτσε, ενώ το 2017 είχε επιχειρήσει να εισέλθει στο ΝΒΑ μέσω του Draft, δίχως επιτυχία. Ο μεγάλος του αδερφός, Κόρι Γουέμπστερ, είναι σίγουρα ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όμως ο μικρός αποτελεί ήδη μια σταθερά στην θέση «1» και η φετινή διοργάνωση είναι η μεγάλη του ευκαιρία να κάνει το δικό του ξεπέταγμα.

Χ FACTOR: Ισαάκ Φότου

Ο κλήρος πέφτει στον 25χρονο για να καλύψει το ομολογουμένως τεράστιο κενό του Άνταμς. Η γενικότερη ένδεια στους ψηλούς αφήνει το περιθώριο στον Φότου να αποδείξει πως η χρόνια παρουσία του στην Ευρώπη με την φανέλα της Σαραγόσα και της Ουλμ τον έχει μεταμορφώσει ως παίκτη προς το καλύτερο και κυρίως, προς το πιο σταθερό.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Στα επτά φιλικά που έδωσε, έγινε η χαρά του over! Μέτρησε συνολικά δύο νίκες κόντρα σε Ιαπωνία με 104-87 και σε Ιταλία με 88-82 ενώ ηττήθηκε σε πέντε περιπτώσεις από Καναδά δις (88-122 και 100-103), Ιαπωνία (89-99), Γαλλία (81-95) και Σερβία (78-88).

ΣΤΟΧΟΣ: Να πάρουν έστω μια νίκη

Θα πετύχει αν:
-Τα αδέρφια Γουέμπστερ αποδώσουν τα αναμενόμενα
-Η σκληράδα τους συγχωρεθεί από τους διαιτητές

Θα αποτύχει αν:
-Δεν μπορέσει να βρει λύση επιθετικά στην ρακέτα
-Αν επιδοθεί σε μπάσκετ «αλάνας»
-Ο Τάι Γουέμπστερ δεν επιβάλει την ηρεμία στους υπόλοιπους

Το πρόγραμμα του ομίλου:
Νέα Ζηλανδία-Βραζιλία (1/9, 11:00, ΕΡΤ SPORTS)
Ελλάδα-Μαυροβούνιο (1/9, 15:00, ΕΡΤ SPORTS)
Μαυροβούνιο-Νέα Ζηλανδία (3/9, 11:00, ΕΡΤ SPORTS)
Βραζιλία-Ελλάδα (3/9, 15:00, ΕΡΤ SPORTS)
Βραζιλία-Μαυροβούνιο (5/9, 11:00, ΕΡΤ SPORTS)
Ελλάδα-Νέα Ζηλάνδια (5/9, 15:00, ΕΡΤ SPORTS)

Δείτε εδώ τον Α’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Β’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Γ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Δ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ε’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Ζ’ Όμιλο
Δείτε εδώ τον Η’ Όμιλο


Επιμέλεια: Γιάννης Γιανναράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x