Ελλάδα

Αγγελόπουλος στον Ντέμη: «Αυτό είναι το σχέδιό μου για να γίνει ''Βασίλισσα'' ξανά η ΑΕΚ» (audio)

Το σχέδιό του για να κάνει ξανά «Βασίλισσα» την ΑΕΚ ανέλυσε ο Μάκης Αγγελόπουλος, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στους Ντέμη Νικολαΐδη και Αλέξη Σπυρόπουλο.

Όλα τα είπε ο Μάκης Αγγελόπουλος στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στους Ντέμη Νικολαΐδη και Αλέξη Σπυρόπουλο.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ ΑΕΚ μίλησε στην εκπομπή «Ντεμοτεχνείο» για τα σχέδια που έχει ώστε να την κάνει ξανά «Βασίλισσα», για τις συζητήσεις που κάνει για το γήπεδο της Ένωσης, αλλά και για τα μεταγραφικά θέματα.

Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχει κάνει σε ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν στο μέλλον τη... σημαία της ομάδας και τέλος μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατηγορώντας την «παράγκα» της δεκαετίας του '90 που -όπως υποστηρίζει- ευθύνεται για την καταστροφή του.



Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μάκης Αγγελόπουλος στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη και του Αλέξη Σπυρόπουλου στον ΣΠΟΡ FM 94,6:

Για την ενασχόλησή του με το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ: «Ήμουν και παραμένω ποδοσφαιρικός, αλλά κάποια στιγμή όταν κλήθηκα να στηρίξω το ιστορικό τμήμα της ΑΕΚ, έπρεπε να βγούμε μπροστά, γιατί βρέθηκε πάλι ένα βήμα από την οριστική διάλυση. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα μία ιστορική ευθύνη, να βγω μπροστά και να στηρίξω το τμήμα μπάσκετ. Αυτό έπρεπε να κάνω σαν ΑΕΚτζής. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στους οργανωμένους και σας λέω ότι οι οργανωμένοι με πίεσαν να μπω στο μπάσκετ. Εκείνοι το κρατούσαν το τμήμα στα γήπεδα της Β’ Εθνικής. Είμαι δύο χρόνια και δύο μήνες πλέον στην μπασκετική ΑΕΚ. Είναι γεγονός ότι στα 15 χρόνια που η ΑΕΚ απουσίαζε από το μπασκετικό προσκήνιο, οι ανταγωνιστές δυνάμωσαν αρκετά, αλλά εμείς χάσαμε το κοινό μας και την οπαδική μας βάση. Μία ομάδα που βολοδέρνει σε μικρές κατηγορίες όλο αυτό το διάστημα, χάνει τη βάση της. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάλι το κοινό μας. Πάντα υπάρχει μία γκρίνια και προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου σαν υπεύθυνο. Και εγώ δεν είχα το μπάσκετ ως προτεραιότητα. Η προτεραιότητά μου ήταν το ποδόσφαιρο. Από την άλλη, νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα νομίζω χρήζει προσπάθειας στήριξης από τον κόσμο. Είναι δύσκολη προσπάθεια, γιατί οι ανταγωνιστικές έχουν ό,τι καλύτερο υπάρχει σε υλικό Ελλήνων παικτών. Έτσι είναι ένας διμέτωπος αγώνας. Από τη μία, να χτίσουμε την εταιρία και ταυτόχρονα να φτιάξουμε μία ομάδα ανταγωνιστική, αλλά και να χτίζουμε το μέλλον μας. Βουτήξαμε σε πιο νεαρές ηλικίες και αποκτήσαμε ταλέντα 14-18 ετών. Χτίζουμε με θεμέλιο τα παιδιά αυτά και με σωστή νοοτροπία. Μία ομάδα με αρχές και οικογενειακό κλίμα που θα χτίσει για το μέλλον».

Για τα οικονομικά δεδομένα στο μπάσκετ: «Διαχρονικά οι παράγοντες του μπάσκετ είναι πιο αγαπητοί από τους οπαδούς και τους θεωρούν πιο ρομαντικούς, γιατί δεν υπάρχει κέρδος. Η εμπλοκή με τα αθλητικά είναι συναίσθημα και επιχειρηματικότητα. Αγάπη για την ομάδα από τη μία και από την άλλη ο ισολογισμός. Θεωρώ ότι η ισορροπία αυτή είναι πολύ σημαντική, για να βρει μία ομάδα τον δρόμο της».

Για το πως θα μπει στην καθημερινότητα του ΑΕΚτζή το μπάσκετ: «Υπάρχει το διαχρονικό κουσούρι στον λαό μας, που πηγαίνει για να πανηγυρίσει μία επιτυχία και εξαφανίζεται στην ήττα. Δεν θα μετρήσω την αγάπη μου για την ΑΕΚ με ένα καλάθι που μπήκε ή όχι. Το θέμα είναι πως είμαστε εκεί και στηρίζουμε την ομάδα μας και απολαμβάνουμε αυτό που μας προσφέρει».

Για τις γενικές δράσεις της ΚΑΕ: «Δημιουργούμε ακαδημίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Από το Μενίδι μέχρι το Πόρτο Ράφτη. Συζητάμε για την ΑΕΚ Γλυφάδας. Αυτό είναι το κομμάτι που αφορά στο μέλλον. Το άλλο κομμάτι είναι για το παρελθόν. Τιμήσαμε την ομάδα του ’66, αποσύραμε τη φανέλα του Αμερικάνου και μετά του Τρόντζου. Δείξαμε στους νέους ποια ήταν η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ το ’68 μετέτρεψε το μπάσκετ σε λαϊκό άθλημα. Είχαμε μία ομάδα Ελλήνων που ξεκινά από τα τσιμεντένια γήπεδα της Αθήνας και καταλήγει στην κορυφή της Ευρώπης. Από καταβολής ελληνικού κράτους δεν είχαμε κερδίσει ευρωπαϊκό τίτλο. Το ’68 η ΑΕΚ δεν κέρδισε για την ΑΕΚ, αλλά και για την Ελλάδα. Αποδείξαμε πως μπορεί μία ελληνική ομάδα να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Εκείνο το βράδυ, πέρα από τους 80.000 στο Παναθηναϊκό στάδιο, βγήκαν και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να πανηγυρίσουν. Αυτό θέλουμε να παρουσιάσουμε, όχι μόνο την αθλητική διάσταση, αλλά τη γενικότερη. Είναι σημαντικό να μάθουν οι οπαδοί της ΑΕΚ ότι η ομάδα της πήγε πρώτη σε Final 4 και πρώτη που πανηγύρισε ευρωπαϊκό τίτλο».

Για τους οπαδούς: «Η ομάδα μας δυστυχώς σε διάφορα τμήματα έχει πρόβλημα εσωστρέφειας. Υπήρχαν παράγοντες που δημιουργούσαν εχθρούς για να μείνουν στα πράγματα. Είτε για προσωπική προβολή, είτε να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Αυτό επηρέασε μία μεγάλη μερίδα οπαδών».

Για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Νομίζω ότι χρειάζεται το δικό της γήπεδο η ΑΕΚ. Είμαι σε συζητήσεις με μία-δύο περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον και συζητάμε, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται οι συζητήσεις και μακάρι να ανακοινώσω κάτι. Έχουν πει φίλοι ότι το ΟΑΚΑ είναι μεγάλο και πρέπει να πάμε αλλού… Θεωρώ ότι η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα για να πάμε σε μικρότερο γήπεδο».

Για τον Ντορέλ Ράιτ: «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Είναι ευθύνη των προπονητών οι μεταγραφές. Οι προπονητές πρέπει να στήνουν την ομάδα για να έχουν την απόλυτη ευθύνη. Είναι γεγονός ότι είμαστε στην αγορά και υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις. Ό,τι μας φέρει σε μεγαλύτερο επίπεδο θα το κάνουμε, να είστε σίγουροι».

Για το αν ισχύει πως στο μπάσκετ μία κίνηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα: «Το μπάσκετ σαν άθλημα έχει διαφορά από το ποδόσφαιρο. Ο καλύτερος κερδίζει. Στο ποδόσφαιρο οι κανόνες είναι διαφορετικοί και η Ελλάδα πήρε το ευρωπαϊκό. Στο μπάσκετ είναι έτσι οι κανόνες που είσαι σε διαρκή αναζήτηση βελτίωσης της ομάδας. Είναι έτσι διαμορφωμένο το καθεστώς και γι’ αυτό δεν υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια με τους παίκτες».

Για το ποια είναι η… σημαία της ΑΕΚ και θα ταυτιστεί ο κόσμος μαζί της για να έρθει στο γήπεδο: «Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πάει σε σημαντικά ταλέντα 14-18 ετών και έχουμε εξασφαλίσει 8ετή συμβόλαια είναι για να βγάλουμε τον επόμενο Τρόντζο ή Αμερικάνο».

Για το αν θα πάει η ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα και τον ανταγωνισμό με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: «Για τον ανταγωνισμό με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή για… τακτικό πόλεμο μαζί τους. Είμαστε σε μία λογική… ανταρτοπόλεμου μαζί τους. Από ‘κει και πέρα, με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι τρεις διοργανώσεις μόνο πλήττουν το μπάσκετ και έχει χάσει την μπάλα ο κόσμος. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο με βάση τα δεδομένα του πρωταθλήματος, όπως έχει γίνει στο ποδόσφαιρο. Είναι η Ευρωλίγκα και το Basketball Champions League και θα έπρεπε να συνδέονταν μεταξύ τους. Πρέπει να υπάρξει σίγουρα άμεση σύνδεση των πρωταθλημάτων με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί θα υποβαθμίσουμε τα τοπικά πρωταθλήματα. Το μοντέλο ΝΒΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη».

Για το αν θεωρεί πως το επίπεδο είναι πιο υψηλό στο μπάσκετ, απ’ ό,τι στο ποδόσφαιρο: «Δεν θα μιλήσω για παράγοντες, αλλά σε επίπεδο αθλητών είναι υψηλότερο το επίπεδο. Έχουν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο ή κολέγιο και μιλούν ξένες γλώσσες. Γενικά το μέσο επίπεδο είναι πιο υψηλό».

Για τον Γιούρι Ζντοβτς: «Στο τέλος της περιόδου θα κληθεί να δείξει τι έχει πετύχει, όπως όλοι με βάση τους στόχους μας».

Για το αν θέλει παίκτες-στρατιώτες που παίζουν και θα κλείνονται σπίτι ή θα πρέπει να χαίρονται το μπάσκετ: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είμαι πιο κοντά στην λογική του προπονητή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ συντριβή σε ντέρμπι και τους παίκτες μετά να πανηγυρίζουν ή να γλεντούν σε ένα κλαμπ. Ή και σε μια ήττα, θα προτιμούσα να είναι σπίτι».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είμαι από το ’95 στην ΑΕΚ. Εποχές παράγκας Νο. 1 που δεν μιλάει κανείς γι’ αυτή. Επειδή τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε από την οικονομική σκοπιά. Η δεκαετία του ‘90 υποθήκευσε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχαμε μία ομάδα που χάζευε όλη η Ελλάδα με το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Αυτή η ομάδα έπρεπε να πάρει 10 πρωταθλήματα… Από το ‘95 και μετά δεν κέρδισε τίποτα και εκεί μπήκαν και οι οικονομικές παράμετροι. Εκεί μπήκαν οι βάσεις διάλυσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν δείτε ισολογισμούς της εποχής εκείνης. Παραδείγματος χάρη, ο Παναθηναϊκός είχε ισολογισμό στα 5 εκατ. ευρώ., η ΑΕΚ στα 5,5 εκατ. και ο Ολυμπιακός στα 6,2 εκατ. Οι τρεις ομάδες ήταν κοντά. Όποια ομάδα έκανε μία-δύο κινήσεις, θα έπαιρνε πρωτάθλημα. Μετά μπαίνει η παράμετρος Champions League… Φανταστείτε σε μία αγορά, ο πρώτος να παίρνει 25 εκατ. Αν αυτό γίνεται κάθε χρόνο, τότε η διαφορά από τους υπόλοιπους μεγαλώνει. Η παράγκα Νο. 1 στήθηκε και πήρε πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός και έτσι ξέφυγε. Από την άλλη ακολούθησε, άρθρο 44 και χρεοκοπία η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής και σχεδόν διαλύθηκε η ομάδα του Παναθηναϊκού. Εκεί μπήκαν οι βάσεις παραχάραξης του ποδοσφαίρου. Έχουμε πλέον μία ομάδα των 65 εκατ. ευρώ και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτές τις συνέπειες πληρώνουμε ακόμα. Υπήρχε συνέντευξη του διαιτητή Ποντίκη που περιέγραφε τις δράσεις της παράγκας. Νομίζω ότι η ΑΕΚ χτυπήθηκε περισσότερο από την παράγκα αυτή γιατί δεν συνθηκολόγησε με αυτή τη νοοτροπία. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον Δημητρόπουλο… Κακά τα ψέματα, η ΑΕΚ αντέδρασε πιο δυναμικά στο σύστημα. Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο χαλαρός, πήρε και λίγο το κοκαλάκι της δεύτερης θέσης και κάπως βολεύτηκε. Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν υψηλότερο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι ίδιοι οπαδοί θα είχαν αντιδράσει αν γίνονταν τα ίδια για την ΑΕΚ. Είναι προσωπική μου άποψη αυτή».

Για τους παράγοντες στον αθλητισμό: «Θεωρώ ότι έχουν ιστορική ευθύνη οι παράγοντες. Εγώ έχω μεγαλώσει στην Σκεπαστή και έχω την τρέλα του οπαδού. Υπάρχουν αυτοί που έχουν αγάπη για την ομάδα και υπάρχουν και αυτοί που είναι επαγγελματίες παράγοντες. Εγώ μπορώ να τα βρω με τους οπαδούς και όχι με εκείνους που χρησιμοποιούν τις ομάδες για προσωπική τους προβολή. Θα πρέπει να αφήσεις μία καλή παρακαταθήκη για το μέλλον του συλλόγου και όχι προσωρινή. Αυτή είναι η άποψή μου για τους παράγοντες».

Για το ποια είναι η σχέση του με τους αδερφούς Αγγελόπουλους και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Μιλάμε και έχουμε μία ουδέτερη επαφή. Καθόλου εχθρική. Είναι από εκείνους που μπορείς να συζητήσεις».

Για το τι πρέπει να γίνει ώστε η Α1 να γίνει πιο ανταγωνιστική: «Το μπάσκετ δεν μπορεί να απομονωθεί από την οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Είμαστε σε μία χώρα που περνά τον ένατο χρόνο ύφεσης. Είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να πείσεις τους ξένους παίκτες να έρχονται. Πρέπει να κάνεις… μαγικά για να τους πληρώσεις με την κατάσταση που υπάρχει. Το περιβάλλον που ζούμε έχει έξοδα εξωτερικού και έσοδα… εσωτερικού, με τους φόρους και τις κρατήσεις… Από μόνο του το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι εύκολο για να αναβαθμίσεις το προϊόν. Από ‘κει πρέπει να ξεκινήσουμε και να δούμε τι φταίει».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x