Ευρώπη

Εκθρόνισε τη Ρεάλ η Μπαρτσελόνα με... σκιές!

Αν και βρέθηκε στο +18, η Μπάρτσα πήγε να αυτοκτονήσει, ωστόσο είδε με... ανακούφιση το τρίποντο του Κοζέρ να βρίσκει σίδερο και να κατακτά το Κύπελλο. Φωνάζει δικαίως για φάουλ σε νεκρό χρόνο η Ρεάλ.

Ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις, η Ρεάλ Μαδρίτης... παρέδωσε το στέμμα της στην αναγεννημένη Μπαρτσελόνα! Η ομάδα του Πέσιτς επικράτησε 92-90 της αιώνιας αντιπάλου της και σήκωσε το 24ο Κύπελλο στην ιστορία της και πρώτο μετά το 2013!

Από τη δεύτερη περίοδο και μετά οι Καταλανοί μπήκαν σε θέση οδηγού και έφτασαν μέχρι και στο +18. Στα τελευταία λεπτά, αν και έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, έβαλαν ξανά στο... κόλπο τη βασίλισσα, λόγω της αστοχίας τους από τη γραμμή, αλλά και των μεγάλων σουτ του Τόμπκινς.

Λίγο έλειψε, δε, οι Μαδριλένοι να κάνουν μία επική ανατροπή και να «κλέψουν» το τρόπαιο, ωστόσο το τρίποντο του Κοζέρ από τη γωνία βρήκε σίδερο, ενώ ούτε ο Τέιλορ κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση με buzzer beater φόλοου. Πάντως, έχει γίνει φάουλ στον Αμερικανό από τον Κλαβέρ, το οποίο δεν σφυρίχτηκε και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Λάσο.

Το ματς της ζωής του έκανε ο Ρίμπας με 21 πόντους, 17 είχε ο Τόμιτς, από 12 οι Χάνγκα-Σάντερς, ενώ 7 ασίστ μοίρασε ο Ερτέλ (8π.). Από πλευράς ηττημένων, 17 πόντους σημείωσε ο Τόμπκινς (5/5 τρίποντα), 18 ο Κάρολ και από 14 οι Καμπάτσο, Ρούντι, Ντόντσιτς, με τον Σλοβένο γκαρντ να έχει μόλις 1/8 σουτ.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 34-40, 52-67, 90-92

Το καθαρό φάουλ στον Τέιλορ για το φόλοου




Το άστοχο τρίποντο του Κοζέρ και το φάουλ στον Τέιλορ





Το ματς

Οι δύο αιώνιοι του ισπανικού αθλητισμού πήγαιναν... χέρι-χέρι ως το 8' (14-13), ωστόσο σε εκείνο το σημείο ήρθε το πρώτο... ξέσπασμα της Ρεάλ. Ντόντσιτς, Ρέγες και Τόμπκινς σήκωσαν μανίκια στην επίθεση, η Μπάρτσα υπέστη black out και τελικώς η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 21-15 υπέρ της βασίλισσας.

Οι παίκτες του Πέσιτς κατάφεραν να... εγκλωβίσουν τους Μαδριλένους στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, πήγαν το παιχνίδι σε ένα ρυθμό που τους βόλευε και τρέχοντας επιμέρους σκορ 9-3, ισοφάρισαν σε 24-24. Η είσοδος του Αγιόν έδειξε να... ξεκολλά προς στιγμήν τη Ρεάλ, ωστόσο Ερτέλ-Τόμιτς είχαν ζεσταθεί για τα καλά και οι μπλαουγκράνα όχι μόνο ανέκτησαν τα ηνία του ματς, αλλά ξέφυγαν με έξι (29-35), χάρη σε τρίποντο του Ρίμπας. Η ομάδα του Λάσο έκανε νέο... comeback (34-35), αλλά η Μπάρτσα απάντησε με δικό της σερί και χάρη στη δημιουργία του Ερτέλ έκλεισε το ημίχρονο με το υπέρ της 34-40!

«Τούρμπο» επέστρεψε στο παρκέ η Μπαρτσελόνα και με άσο στο μανίκι τον εξαιρετικό απόψε Ρίμπας, έτρεξε επιμέρους σκορ 10-1 στο πρώτο τρίλεπτο και... εκτόξευσε τη διαφορά στους 15, 35-50, κόντρα σε μια Ρεάλ που δεν μπορούσε να βρει σταθερά στην επίθεση και... έμπαζε πίσω! Όσο και να προσπαθούσε η βασίλισσα να... επιστρέψει (μειώνοντας σε 40-51), οι Καταλανοί είχαν μόνιμα τις λύσεις και... μπαμ-μπαμ η διαφορά ανέβηκε στους 18 πόντους, 40-58, μετατρέποντας σε παράσταση για ένα ρόλο τον τελικό. Η Μπάρτσα δεν αισθανόταν απειλή, έβαζε πόντους... πανεύκολα και κάπως έτσι διατήρησε εύκολα ως το 30' μια «καλή» διαφορά, 52-67.

Καμπάτσο-Κάρολ-Ντόντσιτς προσπαθούσαν να κρατήσουν... όρθια τη Ρεάλ, αλλά η Μπαρτσελόνα έδειχνε αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους, με τους Χάνγκα-Τόμιτς να αναλαμβάνουν δράση και να διατηρούν σε θέση ισχύος την ομάδα του Πέσιτς, με το 64-78 στο 34'. Οι Μαδριλένοι άρχισαν να... πυροβολούν από τα 6,75, ελπίζοντας σε μια επική ανατροπή και χάρη στα μεγάλα σουτ των Κάρολ-Ρούντι-Τόμπκινς, πλησίασαν στους οκτώ, 75-83, 2:45' πριν το φινάλε του τελικού. Ο... ψύχραιμος Καμπάτσο ήταν αλάνθαστος από τη γραμμή των βολών και 1:45' πριν το τέλος, έσφιξε τον... κλοιό για την Μπάρτσα, μειώνοντας σε 80-85 και δίνοντας διαστάσεις θρίλερ στο ματς. Δύο βολές του Κλαβέρ, ένα καλάθι του Κάρολ και ένα παλικαρίσιο λέι απ του Σάντερς, 55'' πριν τη λήξη, διαμόρφωσαν το 82-89 υπέρ των μπλαουγκράνα.

Αν και θεωρητικά θα μπορούσαμε να δούμε... συγκινήσεις, εντούτοις, οι Μαδριλένοι έκαναν λάθος στην επαναφορά(!) και ουσιαστικά τα πάντα έμοιαζαν να τελειώνουν... Κι όμως! Τα μεγάλα τρίποντα του Τόμπκινς (5/5), έγραψαν το 90-92, με την Μπάρτσα να έχει κατοχή, 11'' πριν το τέλος. Ο Οριολά αστόχησε σε δύο βολές κι έδωσε τη τελευταία κατοχή στη Ρεάλ που είχε την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση ή και να νικήσει! Οι Καταλανοί δεν έκαναν φάουλ, ο Κοζέρ σηκώθηκε για τρεις από τη γωνία, αλλά βρήκε σίδερο, ενώ στη συνέχεια ο Τέιλορ προσπάθησε για φόλοου, αλλά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει κι ενώ του έχει γίνει φάουλ από τον Κλαβέρ, το οποίο δεν σφυρίχτηκε σε «νεκρό χρόνο» από τους διαιτητές...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x