Euroleague

Ένας (μυθικός) Καλάθης δεν φέρνει την άνοιξη για τον τραγικό Παναθηναϊκό…

Πισωγύρισμα με σκληρό τρόπο για τον Παναθηναϊκό. Παρά τον… εξωγήινο Καλάθη (31π.) και την προς στιγμήν μεταμόρφωση, το τριφύλλι «εξαφανίστηκε» στο τέλος και διασύρθηκε από την Μπάμπεργκ, 95-74.

Εφιαλτικό αποδείχθηκε το βράδυ του Παναθηναϊκού στη Βαμβέργη.

Οι πράσινοι… εξαφανίστηκαν από το παρκέ στο τέταρτο δεκάλεπτο (όταν το επιμέρους σκορ ήταν 38-19 υπέρ της Μπάμπεργκ) και τελικώς διασύρθηκαν με 95-74 από την παρέα του Ζήση.

Στο 13-8 υποχώρησε η ελληνική ομάδα, που έχασε την ευκαιρία να πιάσει τους Ολυμπιακό-Φενέρ και πλέον κινδυνεύει να πέσει εκτός τετράδας, αφού έχει το ίδιο ρεκόρ με Ρεάλ Μαδρίτης και Ζαλγκίρις.

Οι πράσινοι ήταν κακοί στο πρώτο μέρος, στο τρίτο δεκάλεπτο κατάφεραν να επιστρέψουν, πλησιάζοντας στο καλάθι (57-55 στο 30'), αλλά από εκεί κι έπειτα... έχασαν το μυαλό τους, έμειναν από δυνάμεις και έγιναν έρμαιο στις ορέξεις των γηπεδούχων.

Μόνο ο Καλάθης (έπαιξε 36') διασώθηκε από το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ. Ο ηγέτης του Εξάστερου σταμάτησε στους 31 πόντους (career high) με 10/16 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές και 7 ασίστ, ενώ από εκεί και πέρα το... χάος. Ξεζουμισμένοι και εκτός κλίματος σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. 5/21 τρίποντα είχε συνολικά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος με μόλις ένα δεκάλεπτο μπάσκετ δεν γινόταν να ελπίζει σε κάτι περισσότερο... Το ματς της ζωής του έκανε ο Ρούμπιτ με 26 πόντους, πληγώνοντας σε κάθε ευκαιρία τη ρακέτα του τριφυλλιού, αθόρυβα πρόσθεσε άλλους 15 ο Ράιτ, με τους γηπεδούχους να τιμωρούν σε κάθε ευκαιρία τις κακές αλλαγές στην άμυνα.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 42-32, 57-55, 95-74

inner
inner

Το ματς

Σε μονομαχία Παναθηναϊκού vs… Μούσλι εξελίχθησαν τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ο Σέρβος σέντερ ταϊζόταν υποδειγματικά και είτε απέναντι στον Σίνγκλετον, είτε κόντρα σε πιο κοντούς (από τις αλλαγές στις άμυνες) έκανε ζημιά μέσα στην πράσινη ρακέτα για το 7-7 στο 4’. Οι Καλάθης και Γκιστ προσέφεραν κάποιες λύσεις επιθετικά στην εκκίνηση του ματς, αλλά το τριφύλλι φαινόταν γενικά νευρικό, μην έχοντας άλλους πρωταγωνιστές να επιδείξει. Την ίδια ώρα αντιμετώπιζε αρκετά «θέματα» και στα μετόπισθεν, με τον Σίνγκλετον να πηγαίνει στον πάγκο με δύο γρήγορα φάουλ και τη Μπάμπεργκ να παίρνει προβάδισμα τεσσάρων πόντων, 13-9. Γκάμπριελ και Βουγιούκας έδωσαν… κάποια πνοή επιθετικά, αλλά η εκνευριστική αστοχία από τα 6,75 και τα πέντε ομαδικά φάουλ που είχε συμπληρώσει από νωρίς η ελληνική ομάδα, έχρισαν αφεντικό τους Γερμανούς. Οι παίκτες του Τρινκιέρι έβρισκαν εύκολους πόντους είτε από τη γραμμή των βολών, είτε από την κακή άμυνα του Εξάστερου (ειδικά στις περιστροφές) και τελικώς έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +6, 23-17.

Ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε να συνέρχεται… Ναι μεν ο Βουγιούκας έβγαζε κι απόψε τίμια το… ψωμί του, αλλά η εμμονή στο τρίποντο δεν οδηγούσε πουθενά (ήδη… 1/12), με αποτέλεσμα το τριφύλλι να μην μπορεί να πλησιάσει. Ο Ρίβερς ήταν σκιά του εαυτού του, ο Λεκαβίτσιους δεν μπόρεσε να προσφέρει ηρεμία και οργάνωση, ενώ με την άμυνα να είναι… αλλού γι’ αλλού ώρες-ώρες, η Μπάμπεργκ βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να διατηρηθεί σε θέση ισχύος, αλλά να ξεφύγει με δέκα, 33-23. Η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν άλλαζε με τίποτα… Ρίβερς εκτός κλίματος, Σίνγκλετον εκτός κλίματος, Γκιστ εκτός κλίματος, Παππάς-Ντένμον τίποτα, με τον Καλάθη να παλεύει μόνος του να σώσει ό,τι σωζόταν. Το πολύ κακό πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον Εξάστερο στο -10 (42-32), με τον Ρούμπιτ να κάνει τρομερή ζημιά στο ζωγραφιστό και τους εξαιρετικά διαβασμένους Γερμανούς να τιμωρούν σε κάθε ευκαιρία τις τραγικές αλλαγές του τριφυλλιού στην άμυνα, την ώρα που ο Τσάβι Πασκουάλ δεν μπορούσε να βρει με τίποτα αντίδοτο… Κι όλα αυτά με την ελληνική ομάδα να μετρά ως το 20' 2/14 τρίποντα από τα 6.75, με τον Καλάθη να είναι ο μόνος που είχε βρει στόχο από μακριά. Ένα στατιστικό που αποτύπωνε την εμφάνιση των φιλοξενούμενων...

Παρά την μέχρι τότε κακή βραδιά, ήλπιζες πως θα έρθει το… ξέσπασμα. Πως θα έρθει το 5-10λεπτο για να φέρει τούμπα την κατάσταση ο Παναθηναϊκός. Και είναι αλήθεια πως με το καλημέρα στην τρίτη περίοδο φάνηκε πως η ομάδα του Πασκουάλ ήταν μεταμορφωμένη προς το καλύτερο. Αντετοκούνμπο-Σίνγκλετον-Γκιστ έπαιζαν «σκυλίσια» άμυνα κοντά στο ζωγραφιστό, οι παίκτες της Μπάμπεργκ δεν μπορούσαν να πάρουν… ανάσα και με τον Καλάθη να οδηγεί στην επίθεση, η διαφορά έπεσε στους 6, 46-40. Έκανε… μπαμ πως ο Εξάστερος είχε το μομέντουμ και ανάγκασε τους περίπου 450 φίλους του να προκαλέσουν «σεισμό» στο γήπεδο, όταν τα τρίποντα των Παππά και Σίνγκλετον (έμμεσο) έφεραν την ελληνική ομάδα μόλις στο -2, 48-46, δείχνοντας κάτι παραπάνω από σημάδια ανάκαμψης. Στα μετόπισθεν δεν πέρναγε… κουνούπι, οι Γερμανοί τα είχαν χαμένα και στην επίθεση ο μυθικός Καλάθης έπαιρνε τη σκυτάλη, κάνοντας ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ πράγματα (25 πόντους ήδη)! Λέι απ κανονικά, λέι απ… ανάποδα, τρίποντα, τα πάντα όλα, δεν είχε αντίπαλο! Χάρη σε αυτόν, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε μετά από ώρα (48-50), χάρη σε αυτόν ισοφάρισε σε 55-55, χάρη σε αυτόν (και τη συνολική δουλειά στην άμυνα) επέστρεψε το τριφύλλι που έκλεισε το δεκάλεπτο όντας μόλις ένα καλάθι πίσω, 57-55, στέλνοντας μήνυμα πως… είναι εδώ!

Στις πρώτες φάσεις του τέταρτου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός έχασε την επαφή του με το σκορ και έδειξε αποσυντονισμένος. Τρία σερί επιθετικά φάουλ (Γκιστ x2 και Βουγιούκας), δύο κακές άμυνες των Ρίβερς-Ντένμον και… τσουπ η άχαστη Μπάμπεργκ βρέθηκε στο +10 (65-55) με τον Παναθηναϊκό να αναγκάζεται ξανά να κυνηγήσει. Ο Πασκουάλ δεν μπόρεσε ούτε 2' να ξεκουράσει τον Καλάθη και τον επανέφερε στο παρκέ, αφού ήταν, κυριολεκτικά, ο μόνος που μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα… Ο ομογενής γκαρντ επιχείρησε να κουβαλήσει στην επίθεση –με συνεχόμενους πόντους-, αλλά το τριφύλλι… έμπαζε πίσω και έμοιαζε αδύνατο να μείνει «ζωντανό». Οι κουρασμένοι πράσινοι παρακολουθούσαν τους αντιπάλους τους να μην χάσουν σουτ, αλλά και αρκετές φορές να μην μπορούν καν να τους μαρκάρουν… Ο Ρούμπιτ έβαζε μέχρι και τρίποντα (δείγμα του πόσο… σεληνιασμένος ήταν απόψε), ο Ράιτ αθόρυβα έβαζε την πινελιά του και στο… άψε-σβήσε η διαφορά όχι μόνο άνοιξε, αλλά ξέφυγε επικίνδυνα, με το 79-64 στο 36’. Το 57-55 είχε γίνει 79-64 με τον Παναθηναϊκό να έχει καταρρεύσει και να μην μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του. Και ίσως να μην ήταν και δίκαιο να την αλλάξει βάσει εικόνας… Τυπική διαδικασία το φινάλε του αγώνα, με την Μπάμπεργκ να μην αφήνει το πόδι από το γκάζι και να ισοπεδώνει τον Εξάστερο (38-19 το επιμέρους σκορ), προτού ο Παππάς διαμορφώσει το τελικό 95-74.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x