Ελλάδα

ΕΟΚ: «Θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην ΑΕΚ»

Όχι αποβολή, αλλά προειδοποίηση στην ΑΕΚ από την ΕΟΚ. Μετά το ΔΣ ανακοινώθηκε πως «εφόσον σύλλογος συμφωνήσει με μη αναγνωρισμένη από τη FIBA διοργάνωση, θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Τελευταία προειδοποίηση από την ΑΕΚ στην ΕΟΚ. Το ΔΣ της ομοσπονδίας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να καταστήσει σαφές-«φωτογραφίζοντας» την ΑΕΚ που συμφώνησε με το Eurocup-πως «... σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει οριστική και αμετάκλητη συμφωνία συλλόγου για συμμετοχή σε διοργάνωση μη αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο».

Ήτοι αν η «Ένωση» επιμείνει να αγωνιστεί στο Eurocup και προκειμένου να μην τεθεί ο κίνδυνος για μπασκετικό Grexit (με αποκλεισμό των εθνικών ομάδων), η ΕΟΚ σε συμφωνία και με τον υφυπουργό Αθλητισμού είναι έτοιμη να επιβάλει ποινή αποβολής από τις εγχώριες διοργανώσεις στην ομάδα, από την επόμενη σεζόν.

Η πλευρά της ΑΕΚ δεν δείχνει, τουλάχιστον ως τώρα, διάθεση να αλλάξει στάση και ίσως περιμένει τη μαζική αντίδραση των ομάδων που έχουν συμφωνήσει με το Eurocup, υπό την αιγίδα της Ευρωλίγκας που τους έχει διαμηνύσει πως θα τις υποστηρίξει και μάλιστα παρουσιάζεται σίγουρη για δικαίωση. Μάλιστα τη Μεγάλη Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση στο Λονδίνο, όπου θα συζητηθεί ΚΑΙ αυτό το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες πιθανού αποκλεισμού δεν θα εφαρμοστούν πριν την επόμενη περίοδο και μέχρι τότε υπάρχει ελπίδα πως θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση, ώστε ΚΑΙ η ΑΕΚ να μην αποβληθεί από τις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά ΚΑΙ η FIBA να μην επιβάλει Grexit.

Η ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με αφορμή τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές.

Υπ’ όψην των μελών τέθηκε η επιστολή που εστάλη προς την ΕΟΚ από την FIBA στις 15/4/2016 και σύμφωνα με την οποία, η δήλωση συμμετοχής της ΑΕΚ στη διοργάνωση Eurocup, θα αναγκάσει την Παγκόσμια ομοσπονδία να αποβάλει τις Εθνικές ομάδες από κάθε διεθνή διοργάνωση και να θέσει σε περιθωριοποίηση και απομόνωση το ελληνικό μπάσκετ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση. Συμφωνήθηκε ομόφωνα η στήριξη προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία και τις ενέργειές της, με δεδομένο ότι αυτή είναι ο επίσημα θεσμοθετημένος φορέας του αθλήματος παγκοσμίως και είναι υποχρέωση κάθε εθνικής ομοσπονδίας μέλους της να ακολουθεί τους νόμους και τους κανόνες της, βάσει και των προβλεπόμενων από την Ολυμπιακή Χάρτα της ΔΟΕ. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε δημοσίως και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΟΚ στις 20/4/2016. Συμφωνήθηκε ομόφωνα και ως αυτονόητο, ότι ο ρόλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είναι να προασπίζεται το συμφέρον και την πρόοδο του αθλήματος στη χώρα και να αποτρέπει κάθε κίνδυνο για το μέλλον των Εθνικών ομάδων και της διεθνούς εκπροσώπησης του ελληνικού μπάσκετ. Κατόπιν των ανωτέρω, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει οριστική και αμετάκλητη συμφωνία συλλόγου για συμμετοχή σε διοργάνωση μη αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, τους κανονισμούς και από το ισχύον καταστατικό της FIBA, όπως συμβαίνει και με το σύνολο των Ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρό ζήτημα. Οποιος συνειδητά και εν γνώσει των συνεπειών παραβαίνει τις αρχές, τους νόμους και τους κανονισμούς, θέτει εκουσίως εαυτόν εκτός Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος και πρέπει να αναλαμβάνει το βάρος των πράξεών του και τις ευθύνες του έναντι τρίτων και της κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x