Εurobasket 2015

Έχουμε… βαρεθεί τα Γαλλία-Ισπανία!

Όχι μία ούτε, δύο αλλά οκτώ φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες Γαλλία και Ισπανία τα τελευταία έξι χρόνια, είτε σε ομίλους, είτε σε νοκ άουτ ματς μεγάλης διοργάνωσης!

Το Γαλλία-Ισπανία είναι κάτι σαν το Μπόλεκ και Λόλεκ ή κάτι σαν τον Αστερίξ με τον Οβελίξ. Γενικά, έχει εξελιχθεί στο πιο… στάνταρ ζευγάρι σε μεγάλη διοργάνωση στο μπάσκετ! Αμφότερες προκρίθηκαν στον ημιτελικό του φετινού Ευρωμπάσκετ (η μία μάλιστα μας πίκρανε αφού απέκλεισε την Ελλάδα) και αυτή θα είναι η ένατη φορά που θα τεθούν αντιμέτωπες τα τελευταία επτά χρόνια, είτε σε νοκ άουτ φάση, είτε σε όμιλο!

Η… ιστορία ξεκίνησε το 2009 και στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, όπου η Ισπανία είχε νικήσει (86-66) στα προημιτελικά. Στη συνέχεια, η κόντρα τους μεταφέρθηκε στην Τουρκία και στο Μουντομπάσκετ του 2010, όπου η Γαλλία πήρε τη ρεβάνς, επικρατώντας 72-66 στη φάση των ομίλων.

Το 2011 και στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, οι δύο ομάδες τα «είπαν» δις και μάλιστα οι Ισπανοί… χαμογέλασαν και τις δύο φορές, καθώς νίκησαν 98-85 στον τελικό, κατακτώντας το χρυσό. Η πρώτη νίκη της «φούρια ρόχα» στη συγκεκριμένη διοργάνωση είχε έρθει στη φάση των ομίλων με το ευρύ 96-69.

Ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν… γλίτωσαν από την κόντρα τους και στα προημιτελικά, οι Ίβηρες ήταν αυτοί που έφυγαν χαρούμενοι από το γήπεδο, καθώς νίκησαν 66-59. Όμως, το 2013 και στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, οι «τρικολόρ» έβαλαν ένα τέλος στις… σφαλιάρες. Ο Τόνι Πάρκερ και η παρέα του πήρε τη νίκη με 75-72 στον ημιτελικό, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης και αργότερα να την κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της κόντρα στη Λιθουανία.

Τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 2014 και μάλιστα δύο φορές στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι ήταν στη φάση των ομίλων, όπου η «φούρια ρόχα» έκανε… περίπατο, επικρατώντας 88-64. Ωστόσο, οι «τρικολόρ» εκδικήθηκαν στα προημιτελικά, όπου πήραν τη νίκη με 65-52 αποκλείοντας τους Ίβηρες –μέσα στο σπίτι τους- από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Την ερχόμενη Πέμπτη (17/9), λοιπόν, Γαλλία και Ισπανία θα τα πουν για ένατη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, με τη «φούρια ρόχα» να προηγείται 5-3 στις σερί συναντήσεις που είχαν… Τώρα, το μόνο που μένει πλέον είναι να δούμε αν οι Ίβηρες θα πάνε στο νταμπλ-σκορ ή οι «τρικολόρ» θα μειώσουν.

Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x