Ελλάδα

Γκριν στο sportfm.gr: «Θρύλος ο Σπανούλης, στον Ολυμπιακό δεν έδειξα τι αξίζω»

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα έδωσε ο Έρικ Γκριν στο sportfm.gr. Ο γκαρντ της Βαλένθια μίλησε για τη θητεία του στον Ολυμπιακό, τον Σπανούλη, αλλά και για τον Παναθηναϊκό, που απέρριψε το καλοκαίρι.

Η Βαλένθια βρίσκεται στην Αθήνα για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και το πρόσωπο του αγώνα δεν θα είναι άλλο από τον Έρικ Γκριν.

Όπως είναι φυσικό δε μπορούσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και να μη προσεγγίσουμε τον Αμερικανό γκαρντ της Βαλένθια, με σκοπό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε τόσο για τα όσα έγιναν πέρυσι, όσο και για τη φετινή σεζόν του Έρικ, καθώς και την άποψή του για πολλά ζητήματα που αφορούν τους «ερυθρόλευκους», τον Παναθηναϊκό και το ίδιο το μπάσκετ. Ειλικρινής, άνετος και αφοπλιστικός, ο Έρικ Γκριν μας εξέπληξε με την αμεσότητα και την διάθεσή του να μιλήσει.

Συνέντευξη στην Νικολέτα Γκαρέτσου και τον Δημοσθένη Καραμούζα

Καλησπέρα Έρικ, πως είναι η ζωή στην Ισπανία;
«Είμαι καλά, δεν έχω κανένα παράπονο, αυτή τη στιγμή χαλαρώνω».

Σου λείπει η Ελλάδα;
«Μου λείπει η Ελλάδα, οι συμπαίκτες μου, το τοπίο. Νοσταλγώ πολλά ωραία πράγματα από εκεί».

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την εξαιρετική σεζόν που διανύεις φέτος με τη Βαλένθια;
«Σε ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω πως είναι οι συνθήκες, το γεγονός ότι μου δίνεται η ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου. Παίρνω πολύ χρόνο συμμετοχής και έτσι μπορώ να κάνω το παιχνίδι μου. Την περασμένη σεζόν στον Ολυμπιακό ερχόμουν πίσω από το Σπανούλη και έτσι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω όπως πραγματικά μπορώ».

Πόσο σημαντικό είναι να είσαι σε μια ομάδα που σε εμπιστεύεται;
«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να σου δίνεται αρκετός χρόνος συμμετοχής και να σε εμπιστεύονται. Είναι δύσκολο να παίζεις για 5-6 λεπτά. Είμαι παίκτης ρυθμού και γι' αυτό χρειάζομαι χρόνο. Την προηγούμενη χρονιά δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο για να δείξω το ταλέντο μου».

Μπορεί η Βαλένθια να επαναλάβει το περσινό θαύμα της κατάκτησης του ισπανικού πρωταθλήματος;
«Αυτή την στιγμή έχουμε πέντε παίκτες, οι οποίοι είναι τραυματίες και είναι παίκτες-κλειδιά για εμάς. Μόλις επιστρέψουν θεωρώ ότι θα έχουμε πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα, αυτός είναι ο στόχος μας».

Τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και σε οδήγησε στην αποχώρησή σου από τον Ολυμπιακό;
«Το περασμένο καλοκαίρι ήταν δύσκολο. Ήθελα να πάω σε μία ομάδα που θα μου έδινε την ευκαιρία να δείξω τι μπορώ πραγματικά να κάνω. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στον Ολυμπιακό, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη. Αποτελεί έναν σύλλογο που όλοι γνωρίζουν και σέβονται. Μου λείπουν οι συμπαίκτες μου, οι οπαδοί και η ομάδα. Το καλύτερο όμως για εμένα ήταν να πάω σε μία ομάδα που θα μου έδινε τη ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω. Πιστεύω ότι η επιλογή μου να έρθω στη Βαλένθια ήταν μια καλή κίνηση».

Ποιαη γνώμη σου για τον Βασίλη Σπανούλη;
«Ο Σπανούλης είναι θρύλος. Έχει αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Τον εμπιστεύονται, είναι ο αρχηγός της ομάδας , άρα είναι λογικό να παίζει πολλά λεπτά. Ερχόμουν πίσω από αυτόν, οπότε ήταν δύσκολο να μοιραστώ χρόνο με τον Βασίλη. Πάντα θα ήταν περισσότερη ώρα στο παρκέ. Έμαθα πολλά από αυτόν, είναι ένας θρύλος και πολύ ωραίος τύπος. Υπήρξε μεγάλη μου χαρά που αγωνίστηκα δίπλα του».

Ποια ήταν η σχέση σου με τους συμπαίκτες και το υπόλοιπο σταφ στον Ολυμπιακό;
«Δέθηκα πολύ με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, έκανα φιλίες. Όταν ο Ολυμπιακός ήρθε στη Βαλένθια, ήταν σπουδαία, μπόρεσα να δω και να μιλήσω με τα παιδιά, τα οποία πραγματικά μου λείπουν. Μια μέρα θεωρώ πως θα μπορούσα να επιστρέψω και να ξαναγίνω μέλος αυτής της ομάδας».

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η ενσωμάτωσή σου στους Πειραιώτες;
«Κάποιες στιγμές ήταν δύσκολες για εμένα, ήταν η πρώτη μου χρονιά εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι παίκτες ήταν μαζί για 4-5 χρόνια και είχαν κερδίσει πρωταθλήματα. Δεν είναι εύκολο να εντάσσεσαι σε μια τέτοια ομάδα και να ζητάς τη μπάλα για να κάνεις το παιχνίδι σου. Αυτό που έπρεπε να κάνω εγώ ήταν να ταιριάξω στο σύστημα που ήθελε ο προπονητής και να επιτελέσω το ρόλο που μου δόθηκε».

Το στιλ παιχνιδιού σου ταίριαζε στον τρόπο που αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός;
«Το στιλ παιχνιδιού της Βαλένθια μου ταιριάζει περισσότερο. Ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ καλή δομή, ένα σύστημα το οποίο δουλεύει χρόνια. Εδώ στη Βαλένθια έχουμε ένα καινούριο προπονητή. Τρέχουμε συνεχώς, κάνουμε πολλά σκριν στη μπάλα και δουλεύουμε πολύ το παιχνίδι ένας εναντίον ενός που ταιριάζει πολύ στο δικό μου στιλ. Ο κόουτς έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε μένα, μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι ο εαυτός μου, να μπαίνω στο παρκέ και να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα, που είναι να σκοράρω και να στήνω το παιχνίδι της ομάδας».

Θεωρείς ότι αν κάποιοι από τους παίκτες που αποχώρησαν το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό είχαν παραμείνει, φέτος τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά;
«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά από το περσινό ρόστερ. Πιστεύω ότι είχαμε ένα πολύ ξεχωριστό γκρουπ παικτών πέρυσι. Άλλωστε φτάσαμε εκεί που φτάσαμε για κάποιο λόγο. Ήμουν εγώ, ο Ντόμινικ (σ.σ. Γουότερς), ο Κεμ (σ.σ. Μπιρτς), ο Λοτζέσκι, ο Γιανγκ. Είχαμε παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο και συνεισέφεραν σημαντικά στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό θεωρώ πως ήταν το κλειδί της απόδοσής μας. Αν είχαμε παραμείνει φέτος θα πηγαίναμε εξαιρετικά, καθώς ο Ολυμπιακός είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύ καλή ομάδα με το υπάρχον ρόστερ».

Έχεις ζήσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο με όσα βίωσες πέρσι στην Ελλάδα και αφορούν την οπαδική βία;
«Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν έχω βιώσει αυτά που έζησα την περσινή σεζόν, τις μάχες εναντίον του Παναθηναϊκού, την ατμόσφαιρα, την κόντρα που υπήρχε. Οι οπαδοί είναι πραγματικά παθιασμένοι εκεί, αγαπούν αληθινά τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Φοβήθηκα πραγματικά πέρσι στο παιχνίδι για το πρωτάθλημα με όλες αυτές τις φωτιές κατά μήκος του γηπέδου και τους οπαδούς, ήταν μια τρομακτική στιγμή. Κανείς δεν θέλει να δει κάποιο να τραυματίζεται, δε θες να συμβεί κάτι τέτοιο».

Αληθεύει ότι πέρσι το καλοκαίρι είχες πρόταση από τον Παναθηναϊκό;
«Ο μάνατζέρ μου, μου είχε πει πως ο Παναθηναϊκός ενδιαφερόταν πολύ για εμένα, ήταν ανάμεσα στις ομάδες που με ήθελαν. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποια ήταν η προσφορά, πάντως ο ατζέντης μου με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να πάω εκεί. Ειλικρινά δεν ήθελα να το κάνω. Από την στιγμή που πήγα στον Ολυμπιακό, είπα μέσα μου πως πάντα θα είμαι οπαδός των “ερυθρολεύκων” και έτσι δεν ήθελα να αλλάξω στρατόπεδο. Είχα όντως πρόταση, αλλά δεν τη δέχτηκα και αποφάσισα να πάω αλλού».

Θα ξαναγυρνούσες κάποια στιγμή στην Ελλάδα;
«Φυσικά και θα επέστρεφα, είναι κάτι που το λέω σε όλους. Αγαπώ την Ελλάδα, είναι το αγαπημένο μου μέρος και πέρασα φανταστικά εκεί. Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα, η πόλη και θα ήθελα να γυρίσω στον Ολυμπιακό κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον».

Η γνώμη σου για τους αδερφούς Αγγελόπουλους;
«Δεν μιλούσαν πολύ στα Αγγλικά, οπότε δεν είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί τους. Έχουν μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη επικοινωνία με τους Έλληνες παίκτες. Είναι καλοί άνθρωποι, ήταν πολύ φιλικοί απέναντί μου όταν πρωτοήρθα στην ομάδα. Δεν έχω κάτι αρνητικό να πω γι' αυτούς, απλά δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολύ μαζί τους, λόγω του γλωσσικού χάσματος».

Ποια ομάδα θεωρείς θα κερδίσει τη φετινή Ευρωλίγκα;
«Είμαι διχασμένος ανάμεσα σε κάποιες ομάδες. Η ΤΣΣΚΑ παίζει πολύ καλά, διαθέτει βάθος στο ρόστερ και έχει πολλές πιθανότητες να πάρει την Ευρωλίγκα. Μία ομάδα που θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο, παρότι δεν είμαι οπαδός της, είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος διαθέτει καλούς παίκτες. Θεωρώ ότι μόλις δέσουν θα μπορούν πραγματικά να διεκδικήσουν την Ευρωλίγκα. Φυσικά επιθυμώ να δω τον Ολυμπιακό στο Final Four, αλλά το νούμερο ένα φαβορί για μένα είναι η ΤΣΣΚΑ».

Τι πιστεύεις για τον Παναθηναϊκό;
«Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς αθλητικούς παίκτες. Ο Νικ Καλάθης είναι ένας πολύ καλός πόιντ γκαρντ. Διαθέτει κι άλλους αξιόλογους παίκτες, είναι μία πολύ καλή ομάδα με βάθος και μπορεί να τα καταφέρει».

Σύγκρινέ μας τους δύο αιωνίους.
«Ο Παναθηναϊκός διαθέτει καλύτερους αθλητές, αλλά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα ως σύνολο και γι' αυτό πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει. Μπορεί μια ομάδα να υπερέχει ατομικά, απαρτιζόμενη από καλύτερους παίκτες, αλλά μια δεμένη ομάδα μπορεί να υπερνικήσει μία άλλη με καλύτερους αθλητές. Έτσι κατορθώσαμε πέρσι να κερδίσουμε ομάδες όπως η Φενέρ και η ΤΣΣΚΑ. Μπορεί να ήταν πιο αθλητικές ομάδες, αλλά εμείς κυκλοφορούσαμε τη μπάλα καλύτερα και παίζαμε καλύτερη άμυνα».

Κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζεις από την Ευρώπη;
«Στον άσο θα επέλεγα το Σέρχι Ροντρίγκεθ, όμως θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και το Ντόντσιτς εκεί, όπως και τον Σβεντ. Στο “2” φυσικά θα επέλεγα και τον εαυτό μου. Ο Ντε Κολό παίζει επίσης πολύ καλά, ενώ μου αρέσει και ο Χίγκινς που διανύει μια καλή σεζόν. Στο “3” ο Κλάιμπερν παίζει πολύ καλά. Μου αρέσει πολύ ο Παπανικολάου, ο λόγος που μου αρέσει ο Κώστας είναι ότι μπορεί μεν να μην σκοράρει πολύ, αλλά διαθέτει ψυχή και καρδιά, ενώ παίζει εξαιρετική άμυνα. Είναι ένας πραγματικός ηγέτης και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Ευρωλίγκα».

Τα πλάνα σου για το μέλλον;
«Η προτεραιότητά μου είναι η επιστροφή στο ΝΒΑ. Αν αυτό τελικά δεν ευοδωθεί έχω την επιλογή να επιστρέψω στην Ευρώπη ή να πάω στην Κίνα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να αλλάξουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η σεζόν είναι πολύ μεγάλη. Είναι σκληρό για κάποιο να είναι για δέκα μήνες μακριά από την πατρίδα του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δει την οικογένειά του».

Τι πιστεύεις για την Ευρωλίγκα;
«Μου αρέσει πραγματικά το νέο φορμάτ της Ευρωλίγκας, το γεγονός ότι έχεις τη δυνατότητα να παίξεις τόσα παιχνίδια. Θεωρώ ότι μια μέρα θα πρέπει να γίνει ένα κλειστό πρωτάθλημα, προσθέτοντας ίσως μερικές ακόμα ομάδες, κάτι στα πρότυπα του ΝΒΑ. Αυτό θα έκανε τη διαφορά και θα καθιστούσε το μπάσκετ ακόμα πιο δημοφιλές στην Ευρώπη. Πολλές ομάδες της Ευρωλίγκας δεν επιθυμούν και τόσο πολύ να αναμετρούνται με τις χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες των εθνικών τους πρωταθλημάτων. Κατά τη γνώμη μου όλοι θα ήθελαν να βλέπουν ένα παιχνίδι όπως το Ολυμπιακός - Φενέρ όσο πιο συχνά γίνεται, κάτι τέτοιο καθιστά το μπάσκετ διασκεδαστικό και ενδιαφέρον».

Είχες πρόταση και από Κίνα;
«Είναι αλήθεια ότι είχα πρόταση από την Κίνα. Είχα το πλάνο να πάω εκεί αν δεν πετύχαινα τον στόχο του ΝΒΑ. Αλλά πείστηκα ότι μετά από μία καλή χρονιά στην Ευρώπη θα είχα ξανά την ευκαιρία να δοκιμάσω για το ΝΒΑ. Οι κοντινοί μου άνθρωποι μου είπαν ότι έτσι θα είχα περισσότερες πιθανότητες».

Πες μας λίγα πράγματα για το ΝΒΑ.
«Παρακολουθώ συνεχώς το ΝΒΑ, έχω άλλωστε πολλούς φίλους που παίζουν εκεί και όταν βλέπω τους αγώνες νιώθω πιο κοντά στο σπίτι μου. Μία ομάδα που μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ, χωρίς να είναι απαραίτητα η αγαπημένη μου, είναι οι Γουόριορς, όπως και οι Σέλτικς. Είμαι μεγάλος φαν του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Κάιρι Ίρβινγκ, ενώ απολαμβάνω να παρακολουθώ τον ''Greek Freak''. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό ταλέντο, τον οποίο ευχαριστιέσαι να βλέπεις. Πιστεύω ότι οι Γουόριορς θα κερδίσουν τον τίτλο στο ΝΒΑ και πάλι».

Η γνώμη σου για τη διαμάχη ΝΒΑ και εθνικών ομάδων όσων αφορά τους παίκτες που αγωνίζονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;
«Κατανοώ ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να παίζουν με την εθνική ομάδα της χώρας τους και είμαι υπέρ αυτού, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζεις τη χώρα σου, αλλά όταν έχεις ένα τέτοιο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτελείς τη βάση του franchise, τότε έχεις απόλυτα το δικαίωμα να μείνεις πίσω και να μην παίξεις. Δε μπορεί να ρισκάρεις ένα τραυματισμό που θα σου κοστίσει παιχνίδια από την σεζόν που ακολουθεί».

Ποια είναι τα συναισθήματά σου εν' όψει της επιστροφής σου στο Φάληρο;
«Είμαι ενθουσιασμένος που θα επιστρέψω στο ΣΕΦ. Θα δω τους παίκτες, τους φιλάθλους, θα ξυπνήσουν πολλές μνήμες».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x