Μια σειρά από αλλαγές υπέρ των συμφερόντων των παικτών εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκας, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα την Ένωση των Παικτών (ELPA).

Οι βελτιώσεις αυτές στις συνθήκες εργασίας των παικτών έγιναν κατόπιν προτάσεων των ίδιων των παικτών και θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Αυτές αφορούν στην αποκατάσταση των παικτών, την άνεση στις μετακινήσεις τους, τη μείωση ρίσκου τραυματισμών και τις ποινές που προβλέπονται για τις ομάδες για καθυστερημένη καταβολή δεδουλευμένων.

Για πρώτη φορά καθορίζεται ως νωρίτερη έναρξη προετοιμασίας για τη νέα σεζόν η 22α Αυγούστου, κάτι που σημαίνει πως μειώνονται σημαντικά οι μέρες προπόνησης πριν την έναρξη της σεζόν. Παράλληλα, υπάρχει νέος κανονισμός για τον αριθμό των επιτρεπόμενων προπονήσεων στη περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και στη διάρκεια της σεζόν. Επίσης καθορίζεται η νωρίτερη έναρξη της προπόνησης μετά από αγώνα και προβλέπεται τουλάχιστον μία μέρα ρεπό την εβδομάδα, με εξαίρεση τις εβδομάδες με διπλές αγωνιστικές.

Παράλληλα, οι παίκτες εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες αποκατάστασης και στα ταξίδια τους, όπως με μονά δωμάτια στα ξενοδοχεία, θέσεις σε διάδρομο ή εξόδους στα αεροσκάφη και προτεραιότητες στα αεροδρόμια. Οι παίκτες θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν δεύτερη ιατρική γνώμη σε περιπτώσεις τραυματισμών.

Μια σημαντική απόφαση αφορά και στην κατάργηση των αυτοκόλλητων στα παρκέ, στα οποία έχουν αποδοθεί αρκετοί σοβαροί τραυματισμοί.

«Χαίρομαι που πλέον οι παίκτες έχουν φωνή και εξασφαλίζουν βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, κάτι που θα βοηθήσει και στο θέαμα. Όμως δε ν θα σταματήσουμε εδώ, καθώς προετοιμαζόμαστε για μια εκτενή συλλογική σύμβαση εργασίας και στόχος μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τη σεζόν 2020/21», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ELPA, Μπόστιαν Νάχμπαρ.