Ελλάδα

Ο «έλεγχος» των νέων του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει ήδη εννέα επίσημα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη και το sport-fm.gr καταγράφει τα πεπραγμένα και την ως τώρα προσφορά των πέντε παικτών που απέκτησε το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι που πέρασε, ο Ολυμπιακός επιχείρησε μία εκ βάθρων αλλαγή σε πρόσωπα και φιλοσοφία, προσλαμβάνοντας νέο προπονητή μετά από τέσσερα χρόνια. Η έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ, σήμανε την πραγματοποίηση πέντε προσθηκών στο ρόστερ, οι οποίες έγιναν με γνώμονα το ταλέντο, αλλά και τη δίψα για διάκριση και ανέλκυση της καριέρας των παικτών που επελέγησαν.

Του Νίκου Ζέρβα

Πλέον, έχουμε σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα το πρώτο μικρό αλλά υπαρκτό δείγμα του τι μπορούν να κάνουν οι Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, Άξελ Τουπάν, Γιάνις Τίμα, Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Ζακ ΛεΝτεϊ, το που ξεχωρίζουν, το που «πονάνε» και το τι υπόσχονται ενόψει της συνέχειας. Ασφαλώς και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ο οποιοσδήποτε, όμως έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε και με αριθμούς τα πρώτα βήματά τους στους «ερυθρόλευκους».

Γουίλιαμς-Γκος

Όσο περνάει ο καιρός δείχνει να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στον ρόλο του να ταιριάξει δίπλα στον Σπανούλη. Για την ώρα, παίζει για αρκετή ώρα στο «2» και ανταποκρίνεται σε σκοράρισμα και δημιουργία, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητα στις αποφάσεις των κινήσεών του και να μην είναι διστακτικός στο τι θα κάνει όταν έχει τη μπάλα στα χέρια. Αδυναμία του είναι η άμυνα, όμως παιχνίδι με παιχνίδι, η δουλειά που κάνει σε αυτό το κομμάτι βγαίνει όλο και περισσότερο. Πιέζει καλύτερα πάνω στη μπάλα, «χαμηλώνει» περισσότερο και αμύνεται καλύτερα με τα πόδια.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει ως τώρα 12,3 πόντους με 20/44 σουτ εντός παιδιάς, 2,3 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 2 λάθη μέσο όρο, σε περίπου 27 λεπτά ανά παιχνίδι.

Στην Ευρωλίγκα, αγωνίζεται δύο λεπτά λιγότερα μέσο όρο και έχει 9,3 πόντους (14/29 σουτ), 2,3 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,3 λάθη.

inner

Άξελ Τουπάν

Για πολλούς, είναι ο πιο χρήσιμος από τους νεοαποκτηθέντες ως τώρα, κυρίως διότι ελάχιστοι περίμεναν πως θα ανταποκριθεί τόσο καλά στα επιθετικά του καθήκοντα. Όλοι γνώριζαν πως είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός από τη θητεία του στην Ζαλγκίρις και ένας παίκτης που δίνει ενέργεια στο παρκέ και ταχύτητα στον αιφνιδιασμό. Ο Γάλλος, σουτάρει εξαιρετικά ως τώρα, βοηθάει στην άμυνα και είναι οικονομικός, καθώς δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να βρει ρυθμό και να βοηθήσει. Αν μπορούσε να βάλει και καλύτερα τη μπάλα στο παρκέ, θα έπαιρνε άριστα «10», καθώς θα έλυνε τα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος θέλει να τον χρησιμοποιεί και στ «2». Δουλεύει σκληρά και αθόρυβα και δεν αποκλείεται σύντομα να τον δούμε ακόμα καλύτερο.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει μέσο όρο 8 πόντους (10/17 σουτ με 5/10 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, αγωνιζόμενος 19,5 λεπτά ανά ματς.

Στην Ευρωλίγκα, πετυχαίνει 7 πόντους μέσο όρο με 9/14 εντός παιδιάς (7/10 τρίποντα), μαζεύει 1,8 ριμπαόυντ, κάνει 0,8 ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα και 1 λάθος.

inner

Γιάνις Τίμα

Αποτελεί την προσθήκη με το πιο ακριβό συμβόλαιο, όμως μέχρι τώρα δείχνει να μην έχει βρει τον ρόλο του και να μην έχει προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητάει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Είναι καλός σουτέρ αλλά λόγω του συνωστισμού στο «3» δεν έχει βρει χρόνο και ρυθμό, διότι είναι σοφτ και σχετικά αδιάφορος στην άμυνα, δεν βάζει σωστά το κορμί του και οι Παπανικολάου-Τουπάν δικαίως έχουν περισσότερη ώρα στο παρκέ. Ο Λετονός πάντως είναι ποιοτικός παίκτης, που αν μπει στην εξίσωση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Για την ώρα, ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά περισσότερα από αυτόν.

Ως τώρα, στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει 3,2 πόντους με 5/13 σουτ και 2,2 ριμπάουντ, με μόλις 13 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο.

Στην Ευρωλίγκα, πετυχαίνει 3,8 πόντους (6/13 σουτ), μαζεύει 1,5 ριμπάουντ και δίνει 1,5 ασίστ, παίζοντας 16 λεπτά ανά παιχνίδι.

Αλέξανδρος Βεζένκοφ

Η μονοετής, σχεδόν, απραξία του στη Μπαρτσελόνα, έβαλε πολλές αμφιβολίες για το αν η προσθήκη του θα βοηθούσε, όμως ο ίδιος με την απόδοσή του από το πρώτο… δευτερόλεπτο, φρόντισε να τις σκορπίσει. Ο 23χρονος φόργουορντ, έχει ανέβει επίπεδο αθλητικά στο κορμί του με πολύ δουλειά, είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς και ριμπάουντερ της ομάδας, προστατεύει πολύ την ρακέτα και παίζει πάνω από τη στεφάνι, καταθέτει… κιλά ενέργεια στο παρκέ, πάθος και προσφέρει και στο σκοράρισμα, αλλά και σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ταιριάζει απόλυτα με τον Πρίντεζη στο «4» και έχει όλα τα φόντα αν συνεχίσει έτσι, να μείνει για πολλά χρόνια στην ομάδα και να συνεισφέρει πολλά.

Ο Βεζένκοφ, στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει 6,3 πόντους με 10/23 σουτ, 5,5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, ενώ έχει κάνει δύο τάπες και ισάριθμα κλεψίματα σε τέσσερα παιχνίδια. Όλα αυτά, παίζοντας 17,3 λεπτά μέσο όρο.

Στην Ευρωλίγκα, έχει μεγαλύτερη συνεισφορά, καθώς πετυχαίνει 9 πόντους ανά ματς με 14/24 σουτ, έχει 4,5 ριμπάουντ, τα 1,8 από αυτά επιθετικά και 1,5 ασίστ, παίζοντας επίσης 17,3 λεπτά.

inner

Ζακ ΛέΝτεϊ

Αναμφίβολα, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και κυρίως του πρότερου βίου του σε χαμηλό επίπεδο μπασκετικά (στην Χάποελ Γκιλμπόα του Ισραήλ) ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» του Ντέιβιντ Μπλατ. Ως τώρα έχει λογικές αδυναμίες στη συγκέντρωση και τις τοποθετήσεις του, αλλά δείχνει πως έχει επαφή με το καλάθι και μπορεί να σκοράρει με διάφορους τρόπους κοντά σε αυτό. Στην άμυνα όμως τα… μουσκεύει και στο ένας εναντίον ενός, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, καθώς είναι φανερό πως χρειάζεται αρκετή δουλειά για να μάθει και να βελτιωθεί.

Ενδεχομένως με την εμπειρία να ανέβει και σε αυτό το κομμάτι, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ο αθλητικός undersized σέντερ με τη σωματοδομή να συνεχίσει την παράδοση που έχει ο Ολυμπιακός να δημιουργεί παίκτες υψηλού επιπέδου σε αυτό το στυλ. Κυρίως γιατί και ο ίδιος ακόμα δείχνει να μην έχει πειστεί πως είναι «5» και λειτουργεί ως «4». Προοπτική πάντως έχει, όμως ο Μπλατ έχει πολύ δουλειά μαζί του…

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, σκοράρει 8,7 πόντους ανά παιχνίδι (11/27 εντός παιδιάς και 12/15 βολές), παίρνει 6,2 ριμπάουντ, μοιράζει 1,2 ασίστ σε 16,2 λεπτά.

Στην Ευρωλίγκα, έχει 8,5 πόντους (12/17 δίποντα και 10/14 βολές), 2,5 ριμπάουντ, παίζοντας 14’.37’’ ανά ματς.

ΑΥΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Ο Ολυμπιακός, έχει στα πρώτα τέσσερα ματς πρωταθλήματος μέσο όρο 79 πόντους και οι πέντε νεοαποκτηθέντες, σκοράρουν τους 38,5 από αυτούς (ποσοστό 48,7% της παραγωγής).

Στην Ευρωλίγκα παράγει 83,7 πόντους ανά παιχνίδι και οι πέντε προαναφερθέντες παίκτες έχουν τους 37,6 εξ’ αυτών (44,9%).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x