NBA

Ο «Ινδιάνος» που κέρδισε τον σεβασμό του Τζόρνταν

Ο Σκότι Πίπεν γίνεται σήμερα 51 ετών και το sport-fm.gr βρίσκει την ευκαιρία να υποκλιθεί στον «Ινδιάνο» που αποτελούσε το δεξί χέρι του Τζόρνταν στις μεγάλες επιτυχίες των Μπουλς.

Μπορεί ο Σκότι Πίπεν να έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση εδώ και χρόνια, όμως κανείς δεν ξεχνάει την τεράστια καριέρα του. Τα επιτεύγματα του θα μείνουν ανεξίτηλα σε όλους του μπασκετόφιλους του πλανήτη, όπως και τα 6 δαχτυλίδια που φόρεσε στους Σικάγο Μπουλς, ως επιστέγασμα των προσπαθειών της ομαδάρας που είχε δημιουργήσει ο Φιλ Τζάκσον.

Ο παλιός παίκτης των «ταύρων» θεωρείται ένας από τους καλύτερους small forwards όλων των εποχών στο NBA, ενώ τη χρονιά 1996-97 συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τους 50 σπουδαιότερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στην κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Αποτέλεσε τον άνθρωπο που μαζί με τον Τζόρνταν, συνέθεσαν ένα από τα πιο επιβλητικά δίδυμα στην ιστορία του μπάσκετ και έφεραν στην πόλη του Σικάγο τις πιο ένδοξες μέρες της ιστορία του.

inner

Ένας παίκτης που έκανε πολλές και διαφορικές δουλειές στο παρκέ, λύνοντας τα χέρια του εκάστοτε προπονητή του, ο οποίος είχε ένα υπερόπλο στα χέρια του τόσο στον επιθετικό, όσο και τον αμυντικό τομέα. Αρκετές φόρες αναγκαζόταν να κάνει τη βρώμικη δουλειά, παίζοντας τρομακτική άμυνα πάνω στους αντιπάλους του και αναγκάζοντας τους να προβούν σε βεβιασμένες ενέργειες. Η απίστευτη προσήλωση σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού τον έχει βάλει 8 συνεχόμενες χρονιές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ από το 1992 μέχρι το 1999.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε για τον «Ινδιάνο», είναι πως λάτρευε να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων του, όντας ένας από τους πιο έξυπνους παίκτες της λίγκας. Είχε πάει το trash-talking σε άλλα επίπεδα, παίρνοντας παράδειγμα από τον αγαπημένο του φίλο και συνοδοιπόρο του στις επιτυχίες όλων αυτών των χρόνων, Μάικλ Τζόρνταν. O μεγάλος Τσαρλς Μπάρκλεϊ το γνωρίζει αυτό.



Η παραπάνω ιδιαιτερότητα του δεν σήμαινε όμως πως έκανε το κομμάτι του στην επίθεση, βρίσκοντας τους τρόπους να βάλει την μπάλα στο διχτάκι. Ένας από τους αγαπημένους του ήταν να καρφώνει στα μούτρα των δύσμοιρων αντιπάλων του, προσφέροντας τους εκπληκτικές «περιποιήσεις προσώπου». Τρεις παίκτες που θέλουν να ξεχάσουν για ευνόητους λογούς τον Πίπεν, είναι οι Μπάρι, Τσαρλς Σμιθ και Πάτρικ Γιούιν. Οι διάσημες «πτήσεις» του αποτυπώνονται εξαιρετικά στο παρακάτω βιντεάκι:



Οι σχέσεις του με τον «Air» είχαν οικοδομηθεί σωστά, κάτι που έκανε τον ένα πολλές φορές να εξαρτάται από τον άλλο. Ίσως κανείς από τους δυο δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς το μπασκετικό alter ego του. Η δικιά τους υπεροχή εκείνα τα χρόνια έναντι οποιουδήποτε άλλου διδύμου, έφερνε πάντα τους Μπουλς σε θέση ισχύος, κάνοντας τους πρωταθλητές.

Η άξια του μπορεί να αποτυπωθεί εύκολα στα νούμερα και στις αναρίθμητες διακρίσεις που έχει κατακτήσει τα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, αλλά θα ήταν σημαντικότερο να αναφέρουμε ένα περιστατικό που δείχνει την τεράστια συνεισφορά του στο άθλημα και ειδικότερα στις επιτυχίες των Μπουλς.

inner

Όταν ο Μάικλ Τζόρνταν αποφάσιζε να επιστρέψει στο μπάσκετ, το 1995, μετά το σύντομο πέρασμα του από το μπέιζμπολ για να τιμήσει τον πατέρα του, είχε ζητήσει μια προσωπική χάρη από τη διοίκηση των «ταύρων». Ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ, είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση έτσι ώστε να ξαναπιάσει τα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυράκια, την παραμονή του Πίπεν στην ομάδα.

Ο άνθρωπος που φορούσε το νούμερο 33, ακουγόταν τότε πως θα αποτελέσει παρελθόν από την πόλη των ανέμων για να μετακομίσει στους Πόρτλαντ Τρέιλμπρειζερς. Όμως η παρέμβαση του «MJ» ήταν καθοριστική για την παραμονή του «Pip» στους Μπουλς και την επιστροφή της ομάδας τους τίτλους ύστερα από το παλιότερο three-peat (1991-93). Η ιστορία αυτή περιγράφει άψογα το πόσο σημαντικός ήταν ο Πίπεν τόσο για τον Τζόρνταν, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του μπάσκετ που ήθελε να παίξει ο κόουτς Τζάκσον.

inner

Άλλη μια πράξη που φανερώνει το μεγαλείο αυτού του φοβερού παίκτη, είναι η απόφαση των 6 φορές πρωταθλητών του NBA, να αποσύρουν τη φανέλα με τον αριθμό 33 προς τιμή του «Ινδιάνου». Πλέον αυτή η φανέλα κοσμεί τον ουρανό του «United Center», παίρνοντας τη θεση που της αξίζει δίπλα στον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν.

Όμως επειδή τις περισσότερες φορές οι αριθμοί και τα βραβεία ενός παίκτη δείχνουν καλύτερα την προσφορά του στο άθλημα, καλό θα ήταν να απαριθμήσουμε τις αμέτρητες διακρίσεις του βασικού τριαριού των «ταύρων», την περίοδο που είχαν δημιουργήσει τη δυναστεία τους.

inner

Έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα στο NBA(1991-93,1996-98)

Έπαιξε 7 φορές σε All Star Game (1990, 1992-97)

Έχει συμπεριληφθεί 3 φορές στην καλύτερη πεντάδα του NBA (1994-96)

Μέλος της καλύτερης βασικής πεντάδας για 8 συνεχόμενα χρόνια (1992-1999).

Έχει αναδειχθεί σε 2 περιπτώσεις χρυσός Ολυμπιονίκης (1992, 1996)

Να σημειώσουμε πως ο πρωταγωνιστής του άρθρου έχει αγωνιστεί εκτός των Μπουλς, σε Ρόκετς και Τρειλμπλέιζερς.

Τα στατιστικά καριέρας του φωτογραφίζουν το πολυσύνθετο παιχνίδι που τον έκανε έναν από τους πιο κυρίαρχους αθλητές εκείνης της εποχής. Κρέμασε τα παπούτσια του, μετρώντας 18,940 πόντους, 7, 494 ριμπάουντ και 6.135 ασίστ.

Τεράστιε Πίπεν, σε ευχαριστούμε για όσα προσέφερες στο μπάσκετ και σου ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά!

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x