Ελλάδα

Παπανικολάου: «Δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει μεταξύ Παναθηναϊκού και Ευρωλίγκας»

Για τη θητεία του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, την προπονητική, αλλά κα για τη μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους «πράσινους» και την Ευρωλίγκα μίλησε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Για τους παλιούς, «θρασύς νεαρός», για τους νεότερους ο άνθρωπος δίπλα σε Διαμαντίδη και Παπαλουκά. Ο Δημήτρης Παπανικολάου φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και έδωσε μια συνέντευξη που ταξίδεψε τους σπουδαστές στο ένδοξο παρελθόν του Ελληνικού μπάσκετ.

Είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης που έχει κατακτήσει triple crown (Ευρωπαϊκό, πρωτάθλημα και κύπελλο) με δύο διαφορετικές ομάδες. Το 1997 με τον Ολυμπιακό και το 2007 με τον Παναθηναϊκό. Σε ηλικία 15 χρονών αγωνίστηκε στην Α1 κατηγορία και στα 18 του έπαιζε στον Ολυμπιακό δίπλα στους εκατομμυριούχους Αμερικάνους του. Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι ο άνθρωπος που μπορείς να συζητάς για ώρες και να μη καταλαβαίνεις πως στην ευχή περάσανε.

«Επί Ιωαννίδη, προπόνηση, τρέξιμο, βρίσιμο για 35 ημέρες»

Η κουβέντα ξεκίνησε με αφορμή το προσωνύμιο του, «θρασύς νεαρός», καθώς στα 18 του και αγωνιζόμενος με τον Ολυμπιακό δεν δίσταζε να καρφώνει μπροστά από παίκτες-ύμνους του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ. «Ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της ζωής. Αγωνίζεσαι, παλεύεις, στεναχωριέσαι αλλά στο τέλος μετράει η διάρκεια. Μπορεί να γίνουν κάποια λάθη αλλά αν υπάρχει όρεξη για δουλειά και ταλέντο όλα ξεπερνιούνται. Στις εποχές που παίζαμε εμείς υπήρχε μια μεγάλη πίεση. Επειδή δεν υπήρχε κρίση, υπήρχαν μπροστά από εμάς πολλοί παίκτες των εκατομμυρίων. Πολλοί λένε τώρα θα επενδύσουμε στα ελληνόπουλα αλλά αφού δε θα πληρώσεις διαμονή, φαγητό και μεταφορικά τι θα κάνεις... Τότε λίγοι έδειχναν εμπιστοσύνη αλλά τονίζω πως υπήρχε πίεση. Πηγαίναμε με τον Ιωαννίδη 35 μέρες για προετοιμασία στην Ιταλία και δεν υπήρχε ούτε τηλεόραση ούτε ίντερνετ. Βλέπαμε ένα Ιταλικό κανάλι και δε καταλαβαίναμε τίποτα. Προπόνηση, τρέξιμο, βρίσιμο για 35 μέρες. Σε σχέση με τώρα τα παιδιά ήταν πιο σκληρά τότε».

«Τότε θεωρούταν αυτονόητο ότι θα πας στην Εθνική»
Η κουβέντα συνεχίστηκε για την Εθνική ομάδα και την στεναχώρια που υπήρχε τότε, στην κολλημένη πορεία της τέταρτης ή της πέμπτης θέσης: «Στην Εθνική το παλεύαμε πολύ. Πήγαιναν συνήθως τα παιχνίδια στον πόντο και χάναμε για ένα ριμπάουντ ή μια χαμένη βολή. Είχαμε όμως απέναντι τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών, Κούκοτς, Σάμπονις, Μποντιρόγκα και άλλους. Βγαίναμε όμως συνέχεια τέταρτοι υπήρχε στεναχώρια. Τότε θεωρούταν αυτονόητο ότι θα πας στην Εθνική δεν υπήρχε καμιά σκέψη. Τώρα έχουμε δέκα χρόνια πάμε στην οκτάδα. Μήπως τελικά δεν υπάρχει τόσο ταλέντο όσο νομίζουμε;».

Η προπονητική μπήκε στη ζωή του «Φον Δημητράκη», αλλά όπως μαρτυρά ο ίδιος, το ξεκίνημα ήταν λάθος: «Με την ΑΕΚ υπήρχε ένα ιστορικό σαν παίκτης. Ενώ αγωνιζόμουν έχασα ένα ιλιγγιώδες οικονομικό ποσό. Για τη χώρα μας, εάν μια ομάδα πτωχεύσει και αλλάξει ΑΦΜ, χάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, από τους παίκτες μέχρι τις καθαρίστριες, τα χρήματα τους. Είνει φοβερό πως ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει αυτό. Η Μπολόνια χρωστούσε κάποτε σε έναν παίκτη και την έριξαν κατηγορία για λίγες χιλιάδες ευρώ... Προσπάθησα λοιπόν να ξανακολλήσω τη σχέση μου με την ΑΕΚ. Ήταν πολύ κακό το timing. Το κακό που έκανα σαν προπονητής ήταν πως συνέχισα να σκέφτομαι σαν παίκτης. Θεωρούσα σημαντικό για παράδειγμα το να έχει πετρέλαιο το γήπεδο. Σε μια ομάδα με τόσο σημαντικά οικονομικά προβλήματα τότε έπρεπε να κάνεις τον μ..κα και εγω δεν μπορούσα να τον κάνω».

Ο Σάρας, ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού και η διαμάχη του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα

«Ο Σάρας ξεκίνησε πολύ πιο σωστά την προπονητική. Ο Παναθηναϊκός του είπε βγάλε τη φανέλα και γίνε προπονητής και αυτός αρνήθηκε. Έκατσε ένα χρόνο ως βοηθός και με την νοοτροπία του κατάφερε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και να πάει Final 4. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μεγάλα πράγματα δεν τον μικραίνει ένας αποκλεισμός.

Αυτό που γίνεται με τον Παναθηναϊκό και την Ευρωλίγκα ίσως να μην μπορούμε να το αντιληφθούμε. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα οικονομικά από πίσω ή οτιδήποτε. Περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει αυτό. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, αλλά έτσι και αλλιώς το καλοκαίρι κάπου θα καταλήξει. Είτε φύγει ο Παναθηναϊκός, είτε μείνει ή είτε φύγει ο Μπερτομέου, είτε μείνει κάπου θα καταλήξει το καλοκαίρι οπότε κάποια στιγμή θα το ξεχάσουμε. Μακάρι όλο το μπάσκετ να ήταν ενωμένο. Παλιά, υπήρχε μόνο μια ευρωπαϊκή διοργάνωση αλλά όπου υπάρχουν χρήματα μέσα υπάρχουν και διαφορές
».

Επιμέλεια: Χρήστος Βελαέτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x