Euroleague

Παρέμβαση της Ε.Ε. στην κόντρα FIBA-Ευρωλίγκα προανήγγειλε ο Βασιλειάδης!

Σημαντική εξέλιξη για τη διαμάχη της FIBA με την Ευρωλίγκα.

Η διαμάχη της FIBA με την Ευρωλίγκα βρέθηκε στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιων για θέματα αθλητισμού, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6” ο Έλληνας υφυπουργός, Γιώργος Βασιλειάδης, το θέμα τέθηκε από τη βουλγαρική προεδρία και διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για το μέλλον συνολικά του ευρωπαϊκού αθλητισμού, ιδωμένος υπό το πρίσμα της διαμάχης ανάμεσα σε μια ομοσπονδία, όπως η FIBA, και μια ιδιωτική εταιρεία, όπως η Ευρωλίγκα.

Παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κρατικής παρέμβασης, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες, έστω και σε διακηρυκτικό επίπεδο, όπως είπε, προκειμένου να προστατευθούν οι εθνικές ομάδες και να μην μπαίνουν οι αθλητές στη μέση της διαμάχης. Προανήγγειλε κατ’ αυτό τον τρόπο κάποιου είδους παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη σύμπτωση των καλενταριών FIBA και Ευρωλίγκας, που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είδους θα είναι και ποια αποτελέσματα μπορεί να επιφέρουν.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλειάδη:

“Δίνουμε μια μικρή μάχη. Καταφέραμε από την προηγούμενη σύνοδο Υπουργών να θέσουμε στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα του πού πηγαίνει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός, ιδίως από το πρίσμα της διαμάχης μεταξύ της μίας ομοσπονδίας, της FIBA και ενός ιδιωτικού οργανισμού, της Euroleague. Αυτό το θέμα τέθηκε από τη βουλγαρική προεδρία και σήμερα αποτέλεσε ένα από τα σημεία συζήτησης. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα γεύμα των Υφυπουργών αθλητισμού με την παρουσία του προέδρου της UEFA και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Είναι συμφωνημένο και νομοθετημένο και έχει μια πυραμιδωτή δομή με σεβασμό στις εθνικές ομάδας και στην ανεξαρτησία του αθλητικού κινήματος.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν σαφέστατα όλο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Η ασυδοσία των κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες στην εξέλιξη του αθλητικού μοντέλου, αλλά κυριότερα η δομή των πρωταθλημάτων, που επηρεάζει και το αθλητικό οικοδόμημα όπως το ξέρουμε, όπως το μάθαμε και που είναι με βάση τους κανόνες της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα”.

Για τη διαμάχη της FIBA με την Euroleague και την πίεση που θα μπορέσουν να ασκήσουν οι Υπουργοί Αθλητισμού: “Τα περιθώρια παρέμβασης μέσα στο αθλητικό κίνημα νομοθετικά είναι περιορισμένα. Εμείς εκφράζουμε και την άποψη των πολιτών των κρατών – μελών. Είναι σημαντική η διασφάλιση των εθνικών ομάδων. Είναι σημαντικό, επειδή αφορά το σύνολο των πολιτών, το σύνολο της χώρας, ανθρώπους που έχουν βγει μέσα από ένα κρατικά υποστηρικτικό αθλητικό οικοδόμημα. Αυτό είναι σημαντικό για την εξέλιξη του αθλήματος. Επομένως, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, θα πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να γίνουν οι συνθέσεις, ώστε κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τις εθνικές ομάδες, χωρίς να βάλουμε τους αθλητές μας στη μέση. Είναι κάτι για την προστασία των αθλητών.

Εν συνεχεία υπάρχει η συζήτηση για το όλο αθλητικό οικοδόμημα. Το έθεσε πολύ ωραία και η UEFA. Η ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, ο οικονομικός έλεγχος, προσπαθεί να τον βάλει η UEFA σε όλες τις χώρες. Κακά τα ψέματα, είμαστε πίσω και πολλές φορές δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε παρεμβάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Για την κυβέρνη μας, αυτό είναι κομβικό, γιατί αφορά στην ανάπτυξη του ίδιου του αθλήματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε και το θέσαμε στην κεντρική ευρωπαϊκή ατζέντα. Το σημαντικό είναι ξεκινήσει η συζήτηση και να υπάρξουν αποφάσεις σύντομα”.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x