Euroleague

Ψάχνει δυναμικό… μπάσιμο ο Ολυμπιακός

Η ώρα της πρεμιέρας του νέου Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα έφτασε, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Μόσχα.

Τα… ψέματα τελείωσαν, η προσμονή έλαβε τέλος και ο Ολυμπιακός κάνει απόψε (20:00, ΣΠΟΡ FΜ 94,6, sportfm.gr και Novasports1) το δικό του ντεμπούτο στη νέα Ευρωλίγκα με αντίπαλο τη Χίμκι στην «Μιτσίστι Αρένα» της Μόσχας.

Αποστολή στη Μόσχα, Νίκος Ζέρβας

Οι αναγεννημένοι «ερυθρόλευκοι» για πρώτη φορά με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο τους σε παιχνίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του μπάσκετ στην Ευρώπη, θέλουν να πραγματοποιήσουν με το «καλημέρα» μία καλή εμφάνιση, παρά τη δεδομένη για την εποχή και τις συνθήκες, αγωνιστική ανετοιμότητά τους και να φύγουν με ένα σπουδαίο «διπλό» από το σπίτι του πρώην προπονητή τους, Γιώργου Μπαρτζώκα.

Οι πειραιώτες στην 19η πρεμιέρα τους στην διοργάνωση, παίζουν για πρώτη φορά εναρκτήριο ματς στην Ρωσία, ενώ σε πρεμιέρας, μετρούν 12 νίκες και 6 ήττες από καταβολής Ευρωλίγκας (3 νίκες-5 ήττες όταν αγωνίζονται εκτός έδρας), ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους αγώνες του κυπέλλου πρωταθλητριών από το 1992 και έπειτα, μετρούν το διόλου ευκαταφρόνητο ρεκόρ 19-7 στα ματς της πρώτης αγωνιστικής. Για να τα καταφέρουν και απόψε, θα πρέπει εκτός από τον περιορισμό του πρώτου σκόρερ της περυσινής διοργάνωσης, Αλεξέι Σβεντ, να επιβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ρυθμό και να αντιπαρατάξουν δύναμη και αθλητικότητα στο γεμάτο από τέτοιους παίκτες (Γκιλ, Τόμας, Τζένκινς, Μίκεϊ) ρόστερ της Χίμκι.

Μετά τη χθεσινή προπόνηση, στην οποία συμμετείχε κανονικά ο Κώστας Παπανικολάου που εκτός απροόπτου θα είναι στην δωδεκάδα, είκοσι μέρες μετά τον τραυματισμό του στο ισχίο, ο Ντέιβιντ Μπλατ ανέλυσε σε βίντεο την τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα, ενώ σήμερα το πρωί (11:00) θα γίνει μία χαλαρή προπόνηση με σουτ. Ο 59χρονος κόουτς, ζήτησε από τους παίκτες του συγκέντρωση, όσο το δυνατόν λιγότερα σκαμπανεβάσμστα στην απόδοσή τους, θωράκιση της ρακέτας στην άμυνα, αλλά και των αμυντικών ριμπάουντ και σιγουριά-αυτοπεποίθηση στις επιθετικές κινήσεις και επιλογές τους.

Από πλευράς Χίμκι, δεν υπάρχει κάποιο αγωνιστικό πρόβλημα, ενώ στο φετινό πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν μπροστά στο κοινό της, η ρωσική ομάδα θα τιμήσει τη μνήμη του Τάιλερ Χαϊνεκατ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το καλοκαίρι που πέρασε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι παίκτες θα φορούν μπλουζάκια με το όνομά του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους.

Προϊστορία

Ο αποψινός, είναι ο ένατος αγώνας Ευρωλίγκας ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Ολυμπιακό να μετράει πέντε νίκες και τρεις ήττες. Όλες τις έχει υποστεί στην Μόσχα με τις δύο τελευταίες να είναι «βαριές», καθώς σημειώθηκαν διαφορές 32 (2016) και 28 (2018) πόντων. Μοναδική του νίκη ήταν αυτή του 2013 με σκορ 87-82. Παράλληλα η Χίμκι, δεν έχει χάσει ποτέ εντός έδρας σε πρεμιέρα σε τέσσερις αναμετρήσεις.

Μικρά-μικρά

-Ο Βασίλης Σπανούλης ισοφαρίζει σήμερα στην έκτη θέση των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην διοργάνωση τον Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς θα συμπληρώσει 278.

-Αν ο Γιώργος Πρίντεζης μαζέψει 7 ριμπάουντ, θα μπει στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας όλων των εποχών στη διοργάνωση, καθώς θα ισοφαρίσει με 1070 τον Βίκτορ Χριάπα.

-Η Χίμκι, είναι η μικρότερη σε… ηλικία ομάδα της διοργάνωσης, καθώς ιδρύθηκε το 1997 και φέτος θα συμμετάσχει για μόλις έκτη φορά στην Ευρωλίγκα.

-Οι Ζακ ΛεΝτέι και Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος θα παίξουν για πρώτη φορά στην διοργάνωση. Το ίδιο ισχύει από πλευράς Χίμκι με τους Πρέιδερ, Κρόκερ και Μίκεϊ.

-Νίκολα Μιλουτίνοφ και Στέφαν Μάρκοβιτς είναι συμπαίκτες στην Εθνική Σερβίας, ενώ ο δεύτερος ήταν μαζί με τον Γιάνις Τίμα στην Ζενίτ Αγιας Πετρούπολης τη σεζόν 2016/17.

-Ο Ντέιβιντ Μπλατ κατέκτησε ως προπονητής των Σβεντ και Μονια το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του Ευρωμπάσκετ του 2011. Ο Μόνια ήταν και στην Εθνική Ρωσίας το 2007 που πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ, ενώ έχουν συνεργαστεί και στη Ντιναμό Μόσχας. Τέλος ο κόουτς των «ερυθρόλευκων», έχει κοουτσάρει τον Μάλκολμ Τόμας στη Μακάμπι τη σεζόν 2012/13.

-Αξέλ Τουπάν και Ντι Μποστ, ήταν για μικρό διάστημα πέρυσι συμπαίκτες στην Ζαλγκίρις Κάουνας.

-Διαιτητές της σημερινής αναμέτρησης, θα είναι οι Ντάνι Ιερεθουέλο (Ισπανία), Νταμίρ Γιαβόρ (Κροατία) και Μεχντί Ντιφαλά (Γαλλία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x