Ελλάδα

Ρήγας στο sportfm.gr: «Οι διαιτητές FIBA και Euroleague είχαν ίδιες εντολές»

Ξεκάθαρος πως ουδέποτε οι διαιτητές της Ευρωλίγκας είχαν διαφορετικές εντολές για τον τρόπο που θα σφυρίζουν σε σχέση με εκείνους της FIBA, εμφανίστηκε ο Κώστας Ρήγας, μιλώντας στο sportfm.gr.

H πολύχρονη και άκρως επιτυχημένη παρουσία του στον χώρο της διαιτησίας, από κάθε λογής πόστο, τον έχει κατατάξει αναμφίβολα στους κορυφαίους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ποτέ πανευρωπαϊκά με τον χώρο.

Ο Κώστας Ρήγας, πρώην διεθνής διαιτητής, υπεύθυνος διαιτησίας στην FIBA, αλλά και για τους ορισμούς της Ευρωλίγκας, μέλος του Hall Of fame από το 2013 και νυν διδάκτορας διαιτησίας σε κορυφαίο επίπεδο και τεχνικός σύμβουλος της τουρκικής Λίγκας, μίλησε στο sprotfm.gr, με αφορμή την δήλωση του εν ενεργεία διαιτητή, Χρισόστομου Σχινά, σε ραδιοφωνικό σταθμό, πως οι διαιτητές της Ευρωλίγκας είχαν το 2007 διαφορετικές εντολές στον τρόπο που σφύριζαν από εκείνους της FIBA, με αφορμή τον διαχωρισμό ULEB-FIBA.

Αφορμή για την συγκεκριμένη απάντηση, ήταν η τότε απόφαση των Πηλοΐδη, Βορεάδη και Κορομήλα να μην καταλογίσουν φάουλ του Διαμαντίδη πάνω στον Πεν σε τελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στα πλέι οφ. Ο κ. Ρήγας, ερωτηθείς από το site μας για το τι ίσχυε και τι ισχύει σχετικά με τον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές στις δύο διοργανώσεις, απάντησε αρχικά τα εξής:

«Δεν είναι αλήθεια το ότι οι διαιτητές που σφύριζαν σε διοργανώσεις Ευρωλίγκας με εκείνους της FIBA είχαν διαφορετικές εντολές στο πως θα αποφασίζουν για μία φάση. Από τότε που ήμουν εγώ υπεύθυνος για τους ορισμούς και επικεφαλής της διαιτησίας, δίδασκα στους διαιτητές πως πρέπει να σφυρίζουν φάουλ οτιδήποτε θεωρούν και είναι παράνομο. Ποτέ δεν υπήρξε οδηγία για διαφορετικά κριτήρια. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, που διδάσκω διαιτησία. Ο κανονισμός έλεγε και λέει πως όταν ο επιτιθέμενος παίκτης παρεμποδίζεται με το σώμα στην προσπάθειά του να βγει στο «ανοικτό» γήπεδο, είναι φάουλ. Δεν υπήρχε λοιπόν τότε και δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στις αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται και σε αυτά που διδάσκονται οι διαιτητές».

Στην συνέχεια, ο παλαίμαχος διαιτητής, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το γιατί αποφασίστηκε πριν πολλά χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο να… καταργηθεί το λεγόμενο «non call» ή αλλιώς πλεονέκτημα, λέγοντας: «Χωρίς να σχολιάζω την συγκεκριμένα φάση (σ.σ. του “non call” του 2007), είναι δεδομένο πως οποιοσδήποτε διαιτητής Ευρωλίγκας θα σφύριζε φάουλ σε ανάλογη περίπτωση. Υπάρχουν άλλωστε πολλά ανάλογα παραδείγματα. Σε πολλά σεμινάρια, είχαμε την συγκεκριμένη εισήγηση από κορυφαίους προπονητές, όπως οι κ.κ. Ομπράντοβιτς, Μεσίνα, Ίβκοβιτς και Σκαριόλο. Μας κατέθεταν την άποψη πως όλες αυτές οι φάσεις που εμπεριέχουν παρανομία του αμυνόμενου, θα πρέπει σφυρίζεται παράβαση και συμφωνήσαμε. Μάλιστα, όπως θα έχετε διαπιστώσει, με τον καιρό πως η ποινή έχει αυστηροποιηθεί, καθώς οποιαδήποτε παρεμπόδιση για επίθεση στο «ανοικτό» γήπεδο σφυρίζεται πλέον ως αντιαθλητικό σφάλμα. Οι διαιτητές λοιπόν έχουν ίδιες κατευθύνσεις, είτε σφυρίζουν σε διοργανώσεις FIBA είτε στην Ευρωλίγκα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x