Ευρώπη

Ταϊρίς Ράις: Ένας γυρολόγος με τάσεις δήμιου

Με την εκκωφαντική του εμφάνιση, ο Ταϊρίς Ράις στέρησε στην ΑΕΚ το εισιτήριο για το FINAL FOUR του Basketball Champions League.

Με την εκκωφαντική του εμφάνιση, ο Ταϊρίς Ράις στέρησε στην ΑΕΚ το εισιτήριο για το FINAL FOUR του Basketball Champions League.

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ πέτυχε 25 πόντους και έβαλε το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα.

Η ΑΕΚ προσπάθησε χθες στο ΟΑΚΑ να γυρίσει το εις βάρος της αποτέλεσμα στην Γερμανία (71-67), αλλά ο Ράις δεν την άφησε.

Με 7 δευτερόλεπτα για το τέλος η ΑΕΚ προηγούνταν με 4 πόντους διαφορά και έψαχνε το καλάθι της πρόκρισης κάτι το οποίο δεν ήρθε ποτέ, διότι ο Ταϊρίς Ράις ήταν εκεί και με πεταχτάρι «σκότωσε» τα όνειρα την περσινή κάτοχο του τροπαίου και, παράλληλα, θύμισε σε όλους το ένστικτο του «κίλερ» που τον διακατέχει.

Με αυτόν τον τρόπο η Μπάμπεργκ θα είναι στο FINAL FOUR και ο Ράις θα διεκδικήσει έναν ακόμα τίτλο.

Ο Αμερικανός πλέι μέικερ γεννήθηκε στο Σαλισμπουρί της Βόρειας Καρολίνας στις 15 Μαϊου του 1987. Φοίτησε στο Bird high School, στο Τσέστερφιλντ της Βιρτζίνια, και το 2004 ως ηγέτης της ομάδας του κατάφερε και πήρε 29 νίκες ρεκόρ για το Κολέγιό του και ανταμείφθηκε, περνώντας το βραβείο του καλύτερου παίχτη της Βιρτζίνια για την χρονιά 2004-2005.

Το 2005 αποφάσισε να πάει στο κολλέγιο της Βοστόνης και ως ρούκι εκείνη την σεζόν αγωνίστηκε σε 36 αγώνες και κατάφερε και συμπεριλήφθηκε στους καλύτερους ρούκι παίκτες της σεζόν.

Τις επόμενες χρονιές συνέχισε να αγωνίζεται με το ίδιο κολλέγιο, χωρίς κάποια διάκριση αλλά με μεγάλο μέσο όρο πόντων και, συγκεκριμένα, το 2007 έκανε career high, πετυχαίνοντας 46 πόντους στην ήττα από το κολλέγιο της Βόρειας Καρολίνας με 90-80.

Το 2009 ήταν η χρονιά που ο Ταϊρίς θα γινόταν Ντράφτ. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν να επιλεχθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Καμία ομάδα δεν τον διάλεξε και έτσι αποφάσισε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, στα μέρη μας με την φανέλα του Πανιωνίου.

Κάνοντας μια σχετικά καλή χρονιά, ο Ράις το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν πήρε μέρος στο Summer League του NBA με τους Γιούτα Τζαζ και αργότερα με τους Σακραμέντο Κινγκς. Δεν κατάφερε να πείσει με τις εμφανίσεις του και η Ευρώπη ήταν ξανά μονόδρομος για τον Aμερικανό επιλέγοντας να αγωνιστεί στην Γερμανία με τους Άρτλαντ Ντράγκονς.

Το 2011 έφυγε και πήγε στην Λιέτουβος Ρίτας και το 2012 πήγε στην Μπάγερν, όπου εκεί έκανε καλή σεζόν και την σεζόν 2013-2014 ο Ντέιβιντ Μπλάτ τον διάλεξε για την Μακάμπι, με τον Aμερικανό να υπογράφει για δύο χρόνια στον Ισραηλινό σύλλογο.

Εκείνη η χρονιά ήταν η ώρα του Ράις να δείξει ποιος πραγματικά είναι. Μάλιστα, στην πρώτη σεζόν έπειτα από μια επική σειρά για το ευρωπαϊκό μπάσκετ στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας κατάφερε η Μακάμπι να αποκλείσει ένα από τα φαβορί για τον τίτλο την Αρμάνι Μιλάνο του Χάκετ και του Λάνγκφορντ.

Ωστόσο, να αναφέρουμε πως εκείνη την χρονιά η Αρμάνι έκανε την ύστατη προσπάθεια για την πρόκριση στο FINAL FOUR διότι θα πραγματοποιούταν στο Μιλάνο δηλαδή την έδρα της.

Στα ημιτελικά η ομάδα του Ράις θα αντιμετώπιζε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απέμενε λίγο για το τέλος και η Μακάμπι ήταν με ένα πόντο πίσω, αλλά το κλέψιμο του Ράις πάνω στον Χριάπα και το καλάθι με 5.5 δευτερόλεπτα να απομένουν για το τέλος ήταν αρκετό για να πάρει η Ισραηλινή ομάδα το εισιτήριο για τον τελικό και ο Ράις να δείξει πόσο το ήθελε.

Στον τελικό η Μακάμπι βρήκε την Ρεάλ και λίγα δεύτερα πριν από το τέλος το παιχνίδι ήταν ισόπαλο, ο Ράις είχε την ευκαιρία να δώσει το τρόπαιο στην ομάδα του, αλλά αστόχησε σε τρίποντο. Το παιχνίδι όμως οδηγήθηκε στην παράταση και η Μακάμπι πήρε ακόμα ένα τίτλο, ενώ ο Ράις που πέτυχε 26 πόντους και αναδείχθηκε MVP του FINAL FOUR.

Ακριβώς την επόμενη σεζόν ο Ράις υπέγραψε με την Χίμκι τριετές συμβόλαιο και κατέκτησε το Eurocup αυτή την φορά, περνώντας πάλι το βραβείο του MVP.

Ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο διότι αγωνίστηκε μόνο δύο χρόνια στην Χίμκι και έπειτα υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα, όπου αγωνίστηκε άλλες δύο.

Και εκεί χωρίς κάποια διάκριση και τον χειμώνα του 2018, λόγω ότι δεν υπολογιζόταν από τους «μπλαουγκράνα», αποφάσισε να πάει στην Κίνα μέχρι το τέλος της σεζόν και έπειτα θα επέστρεφε πάλι στην Ευρώπη.

Τον Αύγουστο υπέγραψε με την Μπάμπεργκ και, συγκεκριμένα, με Τρίτη γερμανική ομάδα στην καριέρα του και ήδη με την χθεσινή νίκη επί της ΑΕΚ θα παρευρεθεί σε ένα ακόμα Final Four και θα προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά την Ευρωλίγκα και το Eurocup.

Σίγουρα ο Αμερικανός έχει δείξει τις ηγετικές του τάσεις αλλά και το «κρύο αίμα» που έχει όταν η ομάδα του τον χρειάζεται και πλέον περιμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει με τον γερμανικό σύλλογο.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Περούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x