Ελλάδα

Το κρίσιμο καλοκαίρι μετά από το πιο εύκολο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός στα μεθεόρτια της κατάκτησης του νταμπλ μπαίνει σε ένα καλοκαίρι που περιλαμβάνει δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις.

Το ευκολότερο πρωτάθλημα στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός. Ελλείψει και του Ολυμπιακού, οι «πράσινοι» έκαναν… περίπατο στα playoffs σκουπίζοντας Περιστέρι και Προμηθέα. Αν δε συνυπολογιστεί η κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και η μεταμόρφωση της ομάδας στο τελευταίο τρίτο της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα παρότι η ομάδα έμεινε εκτός Final Four για έβδομη σερί σεζόν, το πρόσημο είναι θετικό.

Οι απαιτήσεις όμως μεγαλώνουν για την επόμενη σεζόν. Αν τελικά ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει στην Α1, οι «πράσινοι» θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εγχώριες διοργανώσεις και είναι προφανές πως θα κριθούν από τα πεπραγμένα τους στην Ευρωλίγκα. Εκεί όπου υπάρχουν προσδοκίες για Final Four ξανά, αλλά με τον ανταγωνισμό να ισχυροποιείται διαρκώς ούτε καν η πρόκριση στα playoffs δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.

Ξεκαθαρίζει για Πιτίνο, υποψήφιος ο Πεδουλάκης

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο θέμα του προπονητή. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να κρατήσει τον Ρικ Πιτίνο, αλλά μόνο εύκολο δεν είναι. Σύμμαχος του Παναθηναϊκού είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός τεχνικός δεν έχει στα χέρια του κάποια πρόταση από τις ΗΠΑ. Στο ΝΒΑ όλες οι θέσεις είναι πιασμένες, ενώ τα περισσότερα μεγάλα κολέγια έχουν ήδη προπονητή. Έτσι το… μαράζι του 66χρονου προπονητή να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αποκαταστήσει τη φήμη του δεν φαίνεται εύκολο να εκπληρωθεί. Το θέμα Πιτίνο ασφαλώς δεν είναι οικονομικό, καθώς ο 66χρονος κόουτς έχει αμύθητη περιουσία που δεν… εξαρτάται πλέον από τα συμβόλαιά του από το μπάσκετ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως εφόσον υπογράψει θα το κάνει με μικρότερο από επταψήφιο συμβόλαιο, καθώς υπάρχει στη μέση και το πρεστίζ. Από την άλλη, ο Πιτίνο θέλει να λυθούν μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα. Κάποια αφορούν άμεσα τον Παναθηναϊκό, όπως για παράδειγμα η θέρμανση στο ΟΑΚΑ, κι άλλα έχουν να κάνουν με το ελληνικό πρωτάθλημα και τις δικές του παθογένειες (από τις εγκαταστάσεις, μέχρι το κάπνισμα και τη βία στα γήπεδα). Δεν αποκλείεται ο κόουτς Πιτίνο να επιδιώξει ένα συμβόλαιο με «παράθυρο» να φύγει για τις ΗΠΑ αν προκύψει πρόταση από εκεί, αλλά κάτι τέτοιο δύσκολα θα δεχτεί ο Παναθηναϊκός. Το θέμα θα κλείσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού μιλήσει και με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, για τις οποίες αναχωρεί σήμερα.

Αν η υπόθεση Πιτίνο, που αποτελεί την πρώτη επιλογή, «στραβώσει», ακούγεται όλο και πιο έντονα το όνομα του Αργύρη Πεδουλάκη. Ειδικά μετά τη δημόσια παραδοχή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου πως έκανε λάθος που τον απέλυσε και πως πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνα προπονητή. Δεν είναι καθόλου απίθανη, λοιπόν, μια τρίτη θητεία του «Άρτζι» στον Παναθηναϊκό. Δίχως, βέβαια, να είναι και δεδομένα η πρώτη εναλλακτική σε περίπτωση αποχώρησης του Ρικ Πιτίνο. Είναι πάντως σίγουρα μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Ο ελληνικός κορμός μένει, ο ξένος… ξεριζώνεται

Ο προπονητής, είτε λέγεται Πιτίνο είτε οπωσδήποτε αλλιώς, θα κληθεί να αποφασίσει για τις κινήσεις που θα γίνουν. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως διαθέτει μια γερή βάση Ελλήνων, που θα παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη. Καλάθης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης και Μήτογλου έχουν συμβόλαιο και θα αποτελέσουν στελέχη του κορμού και την επόμενη σεζόν, ενώ υπολογίζεται και ο Νίκος Παππάς που θα είναι έτοιμος με τη νέα σεζόν μετά τη ρήξη χιαστού. Δεδομένα θα γίνει πρόταση ανανέωσης στον Ίαν Βουγιούκα, ενώ λίγο πιο περίπλοκη είναι η υπόθεση του Θανάση Αντετοκούνμπο, που έχει… ζήτηση. Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι πιθανό να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια και να επιστρέψει βελτιωμένος.

Σε ό,τι αφορά στους ξένους, αυτή τη στιγμή είναι δεδομένη μόνο η επιθυμία να παραμείνει ο Ντεσόν Τόμας. Ο Αμερικανός φόργουορντ αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή, αλλά σίγουρα θα ζητήσει περισσότερα από τα 500 χιλιάρικα που εισέπραξε φέτος. Λάνγκφορντ και Λοτζέσκι μοιάζει απίθανο να συνεχίσουν λόγω ηλικίας και ευπάθειας σε τραυματισμούς, ο Κιλπάτρικ έχει πολύ μεγαλύτερο κασέ από την προσφορά του, ενώ και ο Λεκαβίτσιους θα αποχωρήσει μετά από μια διετία. Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Τζέιμς Γκιστ που είναι πλέον στα 33 και μετρά επτά χρόνια στην ομάδα. Αν μείνει, θα είναι είτε ως έβδομος ξένος με πιο περιορισμένο ρόλο και χρόνο, είτε ως... Ελληνοποιημένος, αφού μπορεί να πάρει υπηκοότητα.

Μετρημένες και προσεκτικές κινήσεις για ξένους

Ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως θα βγει στην αγορά για τουλάχιστον πέντε ξένους. Πιθανώς ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν με τα 34 ματς στην Ευρωλίγκα να προβλέπει ρόστερ με έξι ξένους παίκτες. Βασικό χαρακτηριστικό αν όχι όλων σίγουρα των περισσότερων θα είναι το καλό μακρινό σουτ. Θα αναζητηθεί περίπου ένας ποιοτικός παίκτης σε κάθε θέση. Αρχικά ένας γκαρντ που θα μπορεί να παίζει τόσο αντί του Καλάθη όσο και μαζί με αυτόν και που θα διακρίνεται για το καλό του σουτ. Ήδη στη λίστα είναι ο Πέιτον Σίβα της Άλμπα Βερολίνου. Η απειλή από μακριά είναι απαραίτητο στοιχείο και για τον παίκτη που θα αποκτηθεί για το «2» και για το «3». Δεδομένης της παραμονής Παπαγιάννη και Βουγιούκα, αναζητείται ένας αθλητικός ψηλός με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους δύο Έλληνες σέντερ. Ο Τζέικ Γουάιλι είναι μια από τις λύσεις που είναι κοντά, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρόκειται για τον παίκτη που θα πλαισιώσει τους δύο «πύργους» της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, το πλάνο για τους ξένους θα αποφασιστεί μόλις κλείσει το θέμα προπονητή. Κι αν αυτός είναι ο Ρικ Πιτίνο, είναι σίγουρο πως θα δούμε αρκετούς παίκτες από την αγορά των ΗΠΑ που γνωρίζει καλά ο 66χρονος προπονητής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός δεν θα κάνει υπερβολές. Θα προχωρήσει σε μετρημένες κινήσεις, χωρίς να ξεφεύγει πολύ από το ύψος του φετινού μπάτζετ (ίσως το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον το Final 4 του 2021 ανατεθεί στην Αθήνα, τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά), αλλά με ιδιαίτερη προσοχή γνωρίζοντας πως τα όποια λάθη γίνονται στον καλοκαιρινό σχεδιασμό είναι από δύσκολο ως συχνά αδύνατο να διορθωθούν με κινήσεις στη διάρκεια της περιόδου.

Ένα δύσκολο και κρίσιμο για την επόμενη σεζόν καλοκαίρι μόλις άρχισε για το «τριφύλλι»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x