Ευρώπη

Τόμιτς στον ΣΠΟΡ FΜ: «Δικαίωση για μένα η Αδριατική, να προχωρήσει μπροστά ο Ολυμπιακός»

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Μίλαν Τόμιτς, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκας, την πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής, αλλά και το μέλλον του Ολυμπιακού.

Διετέλεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, ηγετικό στέλεχος του Ολυμπιακού από το μετερίζι του παίκτη, του αρχηγού και του βοηθού προπονητή, λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον κόσμο και πανηγύρισε δεκάδες τίτλους.

Στα 46 του, ο Μίλαν Τόμιτς άνοιξε τα… φτερά του, κάνοντας το μεγάλο βήμα από τη θέση του assistant σε αυτή του head coach και λίγους μήνες μετά, απολαμβάνει το νέκταρ της πρώτης κατάκτησης ενός πολύ σημαντικού τίτλου στην καριέρα του, όντας στην άκρη του πάγκου και έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν σε μία ομάδα.

Ο Ερυθρός Αστέρας, τον εμπιστεύτηκε σε ένα μεταβατικό στάδιο και δικαιώθηκε, κατακτώντας με σκορ 3-2 τη σειρά των τελικών της Αδριατικής Λίγκας. Παράλληλα, η σερβική ομάδα επιστρέφει μετά από διάλλειμα μίας σεζόν στην Ευρωλίγκα, έχοντας παίξει πολύ όμορφο μπάσκετ, χάρη στον «δικό μας», Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως πρώτος προπονητής, τη σεζόν γενικότερα, αλλά και τη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό.



Αναλυτικά, η συνέντευξη του Μίλαν Τόμιτς στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Νίκο Ζέρβα:

-Έχεις κατακτήσει δεκάδες τίτλους στην καριέρα σου ως παίκτης και ως βοηθός προπονητή, πόσο διαφορετικός είναι ο χθεσινός, ως head coach;

«Είναι διαφορετικό σίγουρα. Όταν παίρνεις έναν τόσο σημαντικό τίτλο ως πρώτος προπονητής και του χρόνου θα παίξεις και στην Ευρωλίγκα. Για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο».

-Είναι μία δικαίωση της απόφασής σου να αναλάβεις κάποια ομάδα ως πρώτος προπονητής και στην πρώτη σου χρονιά να τα καταφέρεις;

«Όπως έχω πει και παλαιότερα, εγώ ήμουν έτοιμος και πιο πριν για πρώτος προπονητής. Το ένιωθα χρόνια τώρα και ήθελα να κάνω αυτό το βήμα. Το έκανα φέτος. Η πρώτη χρονιά ποτέ δεν είναι εύκολη. Ιδιαίτερα στον Ερυθρό Αστέρα που δεν είναι μία ομάδα που απλά παίζεις για να παίζεις, αλλά έχει απαιτήσεις. Μπήκαμε στα… βαθιά αμέσως, διότι στην ομάδα υπάρχει πίεση, υπάρχει το «πρέπει». Ήταν μεγάλος στόχος η Αδριατική Λίγκα και η επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Ήταν μεγάλο κίνητρο για μένα, διότι είναι προτιμότερο στην πρώτη σου χρονιά να έχεις στόχους, παρά απλά να κοουτσάρεις ως πρώτος προπονητής μία ομάδα για την συμμετοχή».

-Η σειρά των τελικών κρίθηκε στα πέντε παιχνίδια. Την περίμενες τόσο αμφίρροπη;

«Όταν ξεκίνησαν οι τελικοί δεν περίμενα ότι θα κερδίσουμε τόσο εύκολα τα παιχνίδια στην έδρα μας. Οι τελικοί είναι τελικοί και τους περίμενα πιο δύσκολους. Παρόλο που χάσαμε τα δύο ματς στην Ποντγκόριτσα, πιστεύω πως ήμασταν και στα πέντε παιχνίδια καλύτεροι από τη Μπουντούτσνοστ. Παίξαμε και εκεί καλό μπάσκετ και θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει εκεί την σειρά. Αλλά και έτσι όπως τελείωσε και σηκώσαμε την κούπα μπροστά στο κοινό μας, ήταν ακόμα καλύτερα».

-Η χθεσινή ήταν μία πολύ εμφατική νίκη που δύσκολα συναντάς σε αγώνα που κρίνει τίτλο…

«Και στα πρώτα δύο ματς στην έδρα μας νικήσαμε με 19 και 38 πόντους διαφορά. Χθες το πήραμε με 43 και δείξαμε σαν ομάδα πως είμαστε καλύτεροι. Δεν περίμενα πάντως ότι θα νικήσουμε τόσο εύκολα, γιατί πάντα σε πέμπτο παιχνίδι υπάρχει πίεση. Περίμενα πιο κλειστό παιχνίδι, αλλά όλα τα παιδιά και όλη η ομάδα γενικότερα, έδειξαν πως ήταν έτοιμοι».

inner

-Πως διαχειρίστηκε η ομάδα τον τραυματισμό του κομβικού, Στράτου Περπέρογλου, στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς;

«Δεν ήταν εύκολο σίγουρα. Ο Στράτος είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για μας, όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και γενικότερα για την λειτουργία μας. Μας έδινε εύκολους πόντους με διαφορετικούς τρόπους. Έχει παιχνίδι στο χαμηλό ποστ, έχει μακρινό σουτ και γενικά είχε μία καταπληκτική χρονιά. Για μένα, ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Έκανε φοβερά παιχνίδια. Και στον δεύτερο τελικό έβαλε 18 πόντους σε 13 λεπτά χάνοντας μόλις ένα σουτ. Ήταν δύσκολο λοιπόν να διαχειριστούμε τον τραυματισμό του, γιατί έπρεπε να αλλάξουμε όλο τον τρόπο παιχνιδιού μας. Αυτό μας έκανε όμως πιο δυνατούς ως ομάδα. Η δουλειά του προπονητή είναι να βρει τη λύση για να καλύπτει και τα κενά και αυτό έκανα. Βγήκαν μπροστά κάποιοι άλλοι παίκτες και παρουσιάσαμε ένα όμορφο μπάσκετ».

-Ανέλαβες την ομάδα σε ένα μεταβατικό στάδιο και έφτιαξες το ρόστερ με έμπειρους ξένους, αλλά και αρκετούς γηγενείς. Θεωρείς πως πέτυχε αυτό το «πάντρεμα»;

«Το καλοκαίρι σκέφτηκα πολύ πως πρέπει να φτιαχτεί η ομάδα, γιατί το σημαντικότερο είναι η «χημεία» της και οι ρόλοι. Ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει στο 100%. Χωρίς αυτό δε μπορεί να υπάρξει επιτυχία. Πάντρεψα αυτά τα δύο πράγματα, την εμπειρία με τους νέους παίκτες και λειτούργησε όλη τη χρονιά καλά. Είχαμε καλό κλίμα στα αποδυτήρια, ωραία ατμόσφαιρα και παίξαμε ωραίο και γρήγορο μπάσκετ με πολλούς συνδυασμούς. Και πήραμε το τρόπαιο και χάρηκε και ο κόσμος αυτό που έβλεπε, διότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό».

-Έχεις κάτι στο μυαλό σου για το πώς θα πορευτεί η ομάδα στη νέα Ευρωλίγκα, αν θα στηριχτεί το υπάρχων ρόστερ, ή είναι ακόμα πολύ νωρίς;

«Δεν έχω κάνει την παραμικρή συζήτηση με την διοίκηση. Δεν έχουμε προλάβει. Άλλωστε έχουμε μπροστά μας και το πρωτάθλημα στην Σερβία. Αρχίζουμε το Σάββατο με δύο γκρουπ από έξι ομάδες. Από εκεί προκρίνονται οι δύο πρώτες και γίνονται ημιτελικοί και τελικοί».

-Πόσο διαφέρουν οι πανηγυρισμοί για έναν τίτλο στην Σερβία, απ’ ότι στην Ελλάδα; Το ξενυχτήσατε χθες;

«Δεν κάναμε κάτι οργανωμένο. Πήγαμε για ένα φαγητό ως ομάδα και μετά οι παίκτες σίγουρα το διασκέδασαν. Γενικά το κλίμα ήταν πολύ χαρούμενο. Όλη η πόλη γιόρτασε. Οι φίλαθλοι είχαν μεγάλη χαρά. Έδωσαν μεγάλο «παρόν» όλη τη χρονιά και όχι μόνο στους τελικούς και άξιζαν να ζήσουν αυτή την επιτυχία. Θα σου πω πως σε ένα παιχνίδι με την τελευταία της βαθμολογίας, ΚΡΚΑ, το γήπεδο είχε 3500 κόσμου. Στήριξαν συνεχώς και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».

inner

-Τώρα που έζησες διά ζώσης τον Ερυθρό Αστέρα, θεωρείς πως έλλειψε φέτος από την Ευρωλίγκα; Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι ομάδα με δυναμική τέτοιου επιπέδου…

«Είναι ένα κομμάτι της Ευρωλίγκας και πρέπει να είναι σε αυτή. Έχει όλα τα εχέγγυα σαν ομάδα, σαν διοίκηση και σαν κοινό. Η Ευρωλίγκα χρειάζεται μία ομάδα σαν τον Ερυθρό Αστέρα. Και γενικότερα από την Σερβία και το Βελιγράδι. Μην ξεχνάμε ότι η Σερβία είναι μία μπασκετική χώρα και δίνει παίκτες σε όλες τις ομάδες. Ο Ερυθρός Αστέρας λειτουργεί άψογα».

-Ο Ολυμπιακός είναι σε συζητήσεις με την Αδριατική Λίγκα και τις ομάδες της για να συμμετάσχει από τη νέα σεζόν σε αυτή. Πως βλέπεις εσύ αυτή την κίνηση;

«Αυτή τη στιγμή εγώ δε μπορώ να πω κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη ξέρουμε ή να εκφράσω τη γνώμη μου. Το καλύτερο είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις και τις αποφάσεις. Να σας πω την αλήθεια επειδή είχαμε πολύ κρίσιμους αγώνες για την ημιτελική και την τελική φάση, δεν πρόλαβα να ενημερωθώ όσο θα ήθελα για το που βρίσκονται οι συζητήσεις. Δεν ασχολήθηκαν και δεν έχω παραπάνω πληροφορίες για να πω κάτι παραπάνω».

-Θεωρείς πως αντέδρασε δίκαια για μία κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ που και εσύ έχεις βιώσει; Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι άργησε να το κάνει… Θεωρείς πως κάνει το σωστό;

«Πραγματικά δε μπορώ να πω αν ήταν σωστό ή λάθος, όπως επίσης είναι άδικο πιστεύω να εκφράσω τώρα τη γνώμη μου για το αν έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Έγινε αυτό που έγινε, πρέπει να στηρίξουμε όλοι αυτή την απόφαση. Ο Ολυμπιακός πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να βρίσκεις τη λύση στα προβλήματα. Όποια απόφαση και αν πάρουν, πρέπει να προχωρήσουν, διότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x