Euroleague

«Τσαλάκωσε» τον Παναθηναϊκό ο Σάρας

Τέλος το σερί του Παναθηναϊκού. Η εφιαλτκική τρίτη περίοδος (33-14 το επιμέρους σκορ) έφερε τους πράσινους στο -17 και παρά την προσπάθεια των Παππά-Ρίβερς, δεν απετράπη η ήττα από τη Ζαλγκίρις, 80-74

Άσχημη βραδιά και ήττα για τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας, ύστερα από πέντε σερί νίκες στην Ευρωλίγκα.

Οι πράσινοι βίωσαν τον... απόλυτο εφιάλτη στο τρίτο δεκάλεπτο, διάστημα όπου η Ζαλγκίρις έτρεξε επιμέρους σκορ 33-14 και ξέφυγε με 17 πόντους (64-47), και παρά την απέλπιδα προσπάθεια των Παππά-Ρίβερς να φέρουν τα πάνω-κάτω, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επικράτησε 80-74.

Απίστευτα κακή άμυνα στην τρίτη περίοδο για το τριφύλλι. Επέτρεψε στον Πάνγκος να κάνει ό,τι θέλει, έχασε... ένα τσουβάλι βολές με αποτέλεσμα να χάσει και την επαφή του με το αντίπαλο καλάθι, όλες οι μάχες κοντά στη ρακέτα κατέληγαν υπέρ των Λιθουανών (που μάζευαν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο) και μοιραία οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν να κυνηγούν... Πέντε λεπτά πριν το φινάλε, το τριφύλλι πλησίασε μέχρι και στους πέντε (72-67), αλλά η αντεπίθεση έμεινε στη μέση, αφού στο τελευταίο «κομμάτι» της αναμέτρησης δεν μπήκαν τα μεγάλα σουτ.

Στους 16 πόντους σταμάτησε ο Παππάς (είχε 4 τρίποντα στην τέταρτη περίοδο και κράτησε, προς στιγμήν, όρθια την ομάδα του), 15 είχε ο Σίνγκλετον, 11 ο Ρίβερς και 10 ο Καλάθης με 4 ασίστ και 6 ριμπάουντ, αλλά δίχως να παίξει στα γνωστά του στάνταρ, αντιμετωπίζοντας και πολλά προβλήματα στο μαρκάρισμα του Πάνγκος, ο οποίος μέτρησε 12 πόντους, 11 ασίστ και προκάλεσε... άπειρα ρήγματα στην πράσινη ρακέτα.

Ο Γκιστ φορτώθηκε από πολύ νωρίς με φάουλ και ουσιαστικά τέθηκε εκτός αγώνα, την ώρα που είναι από τους πλέον φορμαρισμένους του Παναθηναϊκού. Η απουσία του έκανε... μπαμ στη ρακέτα (είτε με τα 16 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε η Ζαλγκίρις, είτε με τις πολλές φάσεις που έβγαλε στο ζωγραφιστό), με την «τρύπα» στο «5» να εμφανίζεται εκ νέου, καθώς Βουγιούκας-Όγκαστ δεν προσέφεραν ουσιαστικά. Μηδέν και από τον Ντένμον, λίγα πράγματα από Λεκαβίτσιους στο δεύτερο μέρος, ΤΡΑΓΙΚΟ 17/30 από τη γραμμή για την ελληνική ομάδα, με μαζεμένες άστοχες βολές στο τρίτο δεκάλεπτο, εκεί όπου οι γηπεδούχοι έχτισαν διαφορά.

Στο 7-4 υποχώρησε ο Εξάστερος, στο 6-5 ανέβηκαν οι αποψινοί νικητές.

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 31-33, 64-47, 80-74

inner
inner

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε προσηλωμένος στην άμυνα (όπου βγήκαν δύο κλεψίματα νωρίς-νωρίς με τον Γκιστ) και κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα (3-7) στην εκκίνηση του αγώνα, αλλά ο Πασκουάλ καλείτο να διαχειριστεί τα δύο γρήγορα φάουλ που χρεώθηκε ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ. Ο Καταλανός τον κράτησε προσωρινά στο παρκέ, αλλά φαινόταν πως… φοβόταν να παίξει «πραγματική» άμυνα (για να μην κινδυνεύσει με νέο φάουλ) και κάπως έτσι η Ζαλγκίρις κατάφερε να περάσει μπροστά, 8-7, χτυπώντας με τους ψηλούς της. Με σταθερά την άμυνα (με τον Γκάμπριελ να δίνει λύσεις στην φροντ λάιν) και τους Καλάθη-Λοτζέσκι να δίνουν λύσεις στην επίθεση, ο Εξάστερος κατάφερε να κρατήσει άποντους τους γηπεδούχους για σχεδόν 5’ και να ξεφύγει με εννιά, 8-17! «Όπλο» του αυτό το διάστημα αποδείχθηκαν τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που έδιναν δεύτερες ευκαιρίες, αλλά η… εξωπραγματική αστοχία από τα 6,75 (1/10) δεν του επέτρεπαν να χτίσει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Το πρώτο δεκάλεπτο, πάντως, ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα στο +10, 10-20, χάρη σε τρίποντο του Σίνγκλετον (ο μόνος που είχε σκοράρει με αυτό τον τρόπο).

Δια χειρός Λεκαβίτσιους η διαφορά ανέβηκε στους 12 (10-22) αλλά από εκεί και έπειτα ήρθαν τα πρώτα… ανησυχητικά μηνύματα. Το αναγκαστικό ροτέισον του Πασκουάλ αποσυντόνισε την ομάδα του, η επίθεση ήταν… πλήρως δυσλειτουργική και σιγά-σιγά οι Λιθουανοί κατάφεραν να ροκανίσουν την απόστασή τους, μειώνοντας σε 17-22. Τα χειρότερα νέα, όμως, ήρθαν λίγο αργότερα όταν ο Γκιστ με το που επέστρεψε στο παρκέ, υπέπεσε σε τρίτο φάουλ και… ξαναέφυγε για τον πάγκο, με αποτέλεσμα ο Εξάστερος να παίζει ουσιαστικά χωρίς τον φορμαρισμένο Αμερικανό του! Το τρίποντο του Ρίβερς «ξεκόλλησε» την ομάδα του, ωστόσο οι γηπεδούχοι είχαν αρχίσει να… ζεσταίνονται εξίσου και δια χειρός Πάνγκος, έριξαν ακόμη περισσότερο τη διαφορά, 24-27. Η «μαεστρία» του Καλάθη και 1-2 καλές άμυνες, επέτρεψαν στην ελληνική ομάδα να διατηρούσει ένα ισχνό προβάδισμα (26-33), αλλά έκανε… μπαμ η εν γένει δυσλειτουργία των πρασίνων και στις δύο άκρες του παρκέ. Ο Ουλανόβας με δεύτερο φόλοου μετά από άστοχη βολή συμπαίκτη του(!), έσφιξε κι άλλο τον κλοιό, διαμορφώνοντας το 31-33 του ημιχρόνου, με τον Παναθηναϊκό να εμφανίζει αρκετές αδυναμίες που δεν καλύπτονταν από το οριακό +2…

Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες επιθέσεις εκατέρωθεν για να εμφανιστούν τα «βάσανα» του Παναθηναϊκού. Ο Πάνγκος άρχισε να μοιράζει καλάθια, οι πράσινοι άρχισαν να αστοχούν σε βολές και το 39-39 άλλαξε… στο άψε-σβήσε, με τη Ζαλγκίρις να τρέχει σερί 11-1 για το 50-40, που έβαλε «φωτιά» στις εξέδρες. Σε αυτό το διάστημα η ελληνική ομάδα «έγραψε» 2/8 από τη γραμμή, ο Γκιστ έκανε «μπαμ» πως ήταν εκτός κλίματος λόγω του ότι είχε φορτωθεί από νωρίς με φάουλ, με αποτέλεσμα οι Λιθουανοί να στήνουν «πάρτι» στους αιθέρες (με επιθετικά ριμπάουντ και εύκολα καλάθια στο ζωγραφιστό), έχοντας για αιχμή του δόρατος τους Γουάιτ και Πάνγκος. Ο Πασκουάλ κάλεσε τάιμ-άουτ για να σώσει ό,τι σωζόταν, αλλά δεν υπήρχε… άνθρωπος να κρατήσει όρθιο τον Εξάστερο. Η ρακέτα ήταν ξέφραγο αμπέλι, οι γηπεδούχοι έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ και έφτασαν στο υπέρ τους 57-42 απέναντι σε έναν αποκαρδιωτικό Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε μείνει στα αποδυτήρια. Ο Ρίβερς έδωσε, προσωρινά, ανάσα με τρίποντο (59-47), αλλά τα όργια του Πάνγκος και η ανύπαρκτη άμυνα στο low post, έσφιξαν ακόμα περισσότερο τον κλοιό για το τριφύλλι που βρέθηκε στο -17 στο 30’ (64-47), πληρώνοντας την… εκτός τόπου και χρόνου εμφάνισή του σε αυτό το δεκάλεπτο…

Πάνω που τα πάντα έδειχναν δυσοίωνα για τον Εξάστερο, ήρθε ο Παππάς να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα! Με τρεις «βόμβες» από τα 6,75, προκάλεσε… σιγή στο γήπεδο, μειώνοντας σε 66-56 και ξαναβάζοντας νωρίς-νωρίς στο «κόλπο» τους φιλοξενούμενους. Οι παίκτες του Πασκουάλ έδειχναν να έχουν το μομέντουμ, αλλά «έτρωγαν» πανομοιότυπα καλάθια με συνεργασίες των Πάνγκος-Γιανκούνας, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να μην… αγχώνεται και να διατηρεί τα ηνία της αναμέτρησης, 70-56. Το τριφύλλι δεν έχασε τη πίστη του και στο άψε-σβήσε όχι μόνο «απάντησε», αλλά… επέστρεψε για τα καλά! Τα μεγάλα σουτ από Παππά και Ρίβερς διαμόρφωσαν το 70-64 στο 35’, σκορ που άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα στον Εξάστερο για διπλό! Το τρίποντο του Σίνγκλετον έφερε ακόμα πιο κοντά την ελληνική ομάδα (72-67), αλλά εκεί είναι που έλειψε το… κάτι παραπάνω για να έρθει η ολική ανατροπή. Ένα-δυο χαμένα ριμπάουντ, ένα-δυο λάθη στην επίθεση, έδωσαν… ανάσα στη Ζαλγκίρις που έφτασε ξανά στο +9, 76-67, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως δεν υπήρξε ένας «πυλώνας» να ξεκολλήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Γκιστ πέτυχε παλικαρίσιο γκολ-φάουλ, ο Σίνγκλετον έβαλε δύο βολές και 2:20’ πριν το τέλος διαμορφώθηκε το 76-71, που έδινε ελπίδα στην ομάδα του Πασκουάλ. Η συνεργασία Πάνγκος-Ντέιβις πλήγωσε τον Παναθηναϊκό, ο Σίνγκλετον είχε στη συνέχεια 1/2 από τη γραμμή, ενώ back to back άστοχες επιλογές του Γκιστ -στην απελπισία του τριφυλλιού- εκμηδένισαν οριστικά τις όποιες πιθανότητες για μια επική επιστροφή, με τα τελευταία 30’’ να μην κρύβουν συγκινήσεις για το τελικό 80-74 στο Κάουνας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x