Επικαιρότητα

Βενεζουέλα: Ο ανώτατος εισαγγελέας υπόσχεται να φυλακίσει τους ηγέτες των διαδηλώσεων

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων που άρχισαν τον Απρίλιο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας θα βρουν και θα φυλακίσουν τους ηγέτες των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δήλωσε ο νέος ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, Ταρέκ Σάαμπ.

Το μήνυμα του κ. Σάαμπ έρχεται τη στιγμή που η αμφιλεγόμενη συντακτική συνέλευση της χώρας εξετάζει νομοσχέδιο που αυστηροποιεί σοβαρά τις ποινές για τα εγκλήματα μίσους, πλαίσιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη συντριβή της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σάαμπ ανέλαβε το γραφείο της εισαγγελίας αφού η συντακτική συνέλευση, αξιοποιώντας τις υπερεξουσίες της, απέπεμψε την προκάτοχό του Λουίζα Ορτέγκα, η οποία επέκρινε έντονα τις πολιτικές του καθεστώτος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 25 ετών για όσους κρίνονται ένοχοι για πράξεις μίσους ή μισαλλοδοξίας. Οργανώσεις προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η Human Rights Watch καταγγέλλουν ότι ο νέος νόμος δίνει στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για τη δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων.

«Θα είναι τιμή για το γραφείο του εισαγγελέα να ταυτοποιήσει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το κάθε έγκλημα μίσους», δήλωσε ο κ. Σάαμπ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προσέθεσε πως οι εισαγγελικές Αρχές θα χρησιμοποιήσουν κάμερες παρακολούθησης, φωτογραφίες και βίντεο ώστε να εντοπίσουν όλους αυτούς «που έβλαψαν ανθρώπους και άφησαν ορφανά πίσω».

Ο νέος νόμος για τα εγκλήματα μίσους αναμένεται να ψηφιστεί ακόμα και σήμερα Παρασκευή, όπως δήλωσε η πρόεδρος της συντακτικής συνέλευσης, Ντέλσι Ροντρίγκες, πιστή συνεργάτιδα του «τσαβίστα» προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων που άρχισαν τον Απρίλιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει ότι η Βενεζουέλα έχει χρησιμοποιήσει υπέρμετρη και δυσανάλογη βία ώστε να εκφοβίσει τους διαδηλωτές, ότι εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παράνομα και ότι υπάρχουν πληροφορίες για βασανισμούς.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x