Επικαιρότητα

Βίτσας: Είναι αλήθεια, πολλοί έχουν προσληφθεί για δουλειά στα hot spots και δεν πήγαν

Είναι υπερ-αρκετά τα μέτρα που έχουμε πάρει για να κλείσει η αξιολόγηση, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας που δεν απέκλεισε ενδεχόμενο εκλογών

Είναι αλήθεια ότι πολλοί έχουν προσληφθεί για να δουλέψουν στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots και τελικά δεν πήγαν, παραδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος πως η κυβέρνηση διόρισε 2.500 στα hot spots, αλλά το 80% δεν «πατάει».

«Στο μέτρο της δικής μου εμπλοκής, περίπου πέρσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπ. Εργασίας για την συμμετοχή για τις προσλήψεις για δουλειά στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Ήδη έχουμε παρατηρήσει πως αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας. Το θέμα δεν είναι πού κάθονται αλλά πού δουλεύουν και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη το Μουζάλα και την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί», απάντησε ο υπουργός.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόνισε για τις προσκλήσεις της Τουρκίας ο υπουργός προσθέτοντας πως «δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις έξωθεν» και πως όποιος έχει δικά του εσωτερικά προβλήματα, να τα λύσει.

Μιλώντας για την αξιολόγηση, ο υπουργός τόνισε πως τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερ-αρκετά για να κλείσει η αξιολόγηση και πρόσθεσε πως «το ταμείο απαιτεί μέτρα που η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να πάρει για μετά το 2018».

Πολύ γρήγορα και με δικές μας πρωτοβουλίες πρέπει από τη μια οι Ευρωπαίοι, από την άλλη το ΔΝΤ να τα βρουν μεταξύ τους, ούτε για παράδειγμα την Ολλανδία, που έχει εκλογές εν όψει, επισήμανε ο κύριος Βίτσας, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ούτε και των πρόωρων εκλογών, εφόσον προκύψει αδιέξοδο. «Όποιος πάει στη μάχη για να πεθάνει δεν κάνει για πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά για να τονίσει πάντως πως εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, αλλάζουν όλα.

Ο Σόιμπλε λέει ότι πια η Ευρώπη έχει μηχανισμό και ότι στο βαθμό που θα αποφασίσει το ΔΝΤ να μείνει ή να φύγει, τότε θα πρέπει να επανδιαπραγματευτούμε το ήδη υπάρχον τρίτο μνημόνιο, εκτίμησε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα συμφέρον για την Γερμανία να μπει σε έναν τέτοιο αγώνα να ρίξει την κυβέρνηση, και καθώς οι Γερμανοί πολιτικοί είναι πραγματιστές, «νομίζω τελικά θα συνταχθούν σε αυτό που είναι "λογικό"», επισήμανε.

Στο τέλος του 2017 θα υπάρχει μια άλλη εικόνα της Ευρώπης που θα έχει προκύψει μέσω των εκλογών, δήλωσε και πρόσθεσε πως «το 2016 υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στην οικονομία, το να μπούμε ξανά σε μια διαδικασία αμφιβολίας δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη».

Η καθυστέρηση κατά κύριο λόγο οφείλεται στην διαφωνία μεταξύ των θεσμών και έχει ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα, κατέληξε ο κύριος Βίτσας και εκτίμησε πως αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι πως «η δική μας κυβέρνηση την υπογραφή που έχει βάλει προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την κάνει πράξη σε όλο της το εύρος και αυτό έχει αναγνωρισθεί, οι συμμαχίες έχουν αλλάξει, εμπλέκονται και νέοι παίχτες, στις ΗΠΑ, η διεθνής χρηματοοικονομική κατάσταση που μετά από έναν κύκλο κρίσης αρχίζει και σκέφτεται».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας ταυτίζονται και παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δηλώνοντας πως κάνε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του. Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση της Κύπρου, είπε και πρόσθεσε πως η θέση της Ελλάδας ενοχλεί, το να λυθεί στα διεθνή πλαίσια το Κυπριακό. Αν δούμε τις δηλώσεις Ελλάδας ακι Τουρκίας θα δούμε πιο είναι σκληρός, είπε ακόμα και αναρωτήθηκε «τι θα πει σκληρός, θα πρέπει να επιμείνεις στις θέσεις σου».

Όσον αφορά στις προσλήψεις στο πλαίσιο του προσφυγικού, ο υπουργός παραδέχθηκε πως έχουν παρατηρηθεί αστοχίες, όπως για παράδειγμα σε κάποιες περιοχές προσλήψεις που έχουν γίνει ειδικά για δομές προσφύγων να κατευθύνονται αλλού, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές προσφύγων εκεί. Το ζήτημα το παρακολουθούμε και με τον Γιάννη το Μουζάλα και με την Έφη την Αχτσιόγλου, δήλωσε ο κύριος Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Εχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν και στο βαθμό που θα υπάρχει ειδικό μισθολόγιο τους επόμενους μήνες, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουν έστω και ένα ευρώ μείωση στο μισθό τους οι ένστολοι που υπηρετούν τώρα, τόνισε ο κύριος Βίτσας αναφορικά με το μισθολογικό των ένστολων.

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το αν πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα ή αύριο το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητήσει κρίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x