Επικαιρότητα

Βουλή: «Οχι» σε Εξεταστική Επιτροπή για Καμμένο

Προσφέροντας κάλυψη στον υπ. Εθνικής Αμυνας, ο Αλ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απέρριψαν σήμερα την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφο τους απέρριψαν σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση του πλοίου Noor1.

Με εξαίρεση την Ενωση Κεντρώων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας απουσίαζε από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις όποιες επιμέρους ενστάσεις τους, υπερψήφισαν την πρόταση: Εναντι των 151 «όχι», καταγράφηκαν μόλις 122 «ναι», ενώ υπήρξαν και αρκετές απουσίες που χαρακτηρίστηκαν δικαιολογημένες. Ειδικότερα ως προς τη συγκυβερνώσα πλειοψηφία απουσίαζαν ως ασθενής ο Χρ. Παπαδόπουλος και ο κ. Π. Καμμένος.

Η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους και τις οξύτατες εκατέρωθεν υπαινιγμούς, πολλές φορές σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, για ταύτιση ή και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και ύποπτων συμφερόντων, γεγονός το οποίο όχι μόνο καταδεικνύει το πολωτικό κλίμα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και που έρχεται να πλήξει περαιτέρω την πληγείσα εικόνα του πολιτικού κόσμου και του Κοινοβουλίου.

Με τον πρωθυπουργό, όπως προαναφέρθηκε, να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πολλές φορές ο κ. Τσίπρας του έχει προσφέρει κάλυψη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος είχε πει στο παρελθόν ότι θα είναι «μαζί με τον κ. Τσίπρα ως το τέλος», συνέχισε: «Εχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου. Δεθήκατε τόσο πολύ που τραβάτε ο ένας τον άλλον στο βυθό. Σε αυτό τον μοιραίο εναγκαλισμό εμείς δεν θα σας προσφέρουμε σωσίβιο».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «κατάχρηση εξουσίας, με πιθανό σκοπό την εξυπηρέτηση «σκοτεινών επιδιώξεων», για «πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες» και για «πολιτική ευτέλεια της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας». Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο: «Στην προσπάθειά σας να σπιλώσετε υπολήψεις και να βρείτε σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, ταυτίζεστε με επιχειρηματικά συμφέροντα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίοτευση το να επικαλείται παρακολουθήσεις και φωτογραφήσεις της προσωπικής ζωής.

Υποστήριξε δε ότι η ΝΔ καταφεύγει στη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς διαπιστώνει ότι δεν της βγαίνει ο αρχικός της σχεδιασμός, μια και βλέπει ότι η κυβέρνηση έχει επιτυχίες στην οικονομική πολιτική και οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια. Η συζήτηση κορυφωνόταν πια, εν μέσω και επικριτικών αναφορών προς τον κ. Καμμένο σχετικά με τις «προκλητικές» όπως χαρακτηρίστηκαν δραστηριότητες τις οποίες ανέπτυξε στο Λονδίνο, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα (διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο, παίγνιο σε ρουλέτα, κλπ). Για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρων» μίλησε ο κ. Τσίπρας, και για συνεχιζόμενη στοχοποίηση της οικογένειάς του ο υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος, σε αντίθεση με παλαιότερη – αρχική του τοποθέτηση όταν δηλαδή καλούσε την αντιπολίτευση από τα βουλευτικά έδρανα να ζητήσει προανακριτική επιτροπή σε βάρος του για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, χθες απέρριψε με οξύτητα την πρόταση για εξεταστική και υποστήριξε ότι καμία σε βάρος του υποψία ή ένσταση δεν ευσταθεί. Επιπροσθέτως εξαπέλυσε και προσωπικές σε βάρος στελεχών της ΝΔ επιθέσεις, ενώ ούτε και ως προς το θέμα των ελέγξιομων δραστηριοτήτων του στο Λονδίνο έδωσε, όπως σχολιάστηκε, πλήρεις και πειστικές απαντήσεις. Μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι δεν παίζει τα λεφτά του ελληνικού λαού στη ρουλέτα.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής που απουσίαζε από την διαδικασία, υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά στον κ. Καμμένο μέσω της σύστασης εξεταστικής επιτροπής. «Φαίνεται πως ο κ. Καμμένος -με τις ευλογίες βεβαίως του κ. Τσίπρα, υποδύθηκε τον ανακριτή και τον δικαστή. Θα μπορούσε να είναι άλλη μία «ψεκασμένη» ιστορία, εάν δεν αποτελούσε ωμή παρέμβαση Υπουργού σε μια υπόθεση ανοικτή, εκκρεμή ενώπιον της Δικαιοσύνης», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Φωτεινή Γεννηματά.

«Η στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σίγουρα προβληματική» τόνισε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας κάνοντας λόγο για «περίεργες συνεννοήσεις και επαφές, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σκιές και να πλήττουν την αξιοπιστία της όποιας δικαστικής έρευνας». Ο κ. Στ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Είναι σαφές ότι ο κ. Καμμένος ήθελε να παρέμβει στην υπόθεση, ήθελε να καθοδηγήσει την έρευνα».

Με επικριτικά προς την ΝΔ σχόλια και εκκλήσεις στον κ. Καμμένο να ζητήσει ο ίδιος τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεσή του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να έρθει ο ίδιος να ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής και να μας απαλλάξει από την ευθύνη να ψηφίσει η Αίθουσα». Εκ μέρους της κυβερνήσεως παρεμβάσεις υποστηρικτικές του Υπουργού Εθνικής Αμυνας έκαναν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x