Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έβαλε αργά την Τρίτη την υπογραφή της στην επιστολή με την οποία ειδοποιεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη διετή διαδικασία του Brexit.

Η υπογραφή συνοδεύθηκε από τη φωτογραφία της ιστορικής στιγμής, με την κ. Μέι να κάθεται μόνη στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου κάτω από το πορτρέτο του πρώτου πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρόμπερτ Γουόλπολ και έχοντας πίσω της τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιστολή θα επιδοθεί στις 12.30 το μεσημέρι ώρα Λονδίνου στον Ντόναλντ Τουσκ από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας στην ΕΕ, σερ Τιμ Μπάροου.

Σε δήλωσή της αμέσως μετά στη Βουλή των Κοινοτήτων η κα Μέι θα εκφράσει την «άγρια αποφασιστικότητά» της να πετύχει τη σωστή συμφωνία «για κάθε ένα άτομο σε αυτή τη χώρα», συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας.

Θα επιχειρήσει να περάσει ένα μήνυμα ενότητας, εν μέσω αντιπαραθέσεων επί της απόφασης για Brexit και εντεινόμενων φυγόκεντρων τάσεων στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία, αναφερόμενη σε «κοινές αξίες, συμφέροντα και φιλοδοξίες» που «μπορούν και πρέπει να μας ενώσουν».

Ήδη την Τρίτη η κ. Μέι δήλωσε αποφασισμένη να αξιοποιήσει το Brexit για να χτίσει μία «πραγματικά παγκόσμια Βρετανία» με νέες συμμαχίες αλλά και με καλή σχέση με την ΕΕ.

Το βράδυ τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον κ. Τουσκ για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις της. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι ηγέτες «συμφώνησαν ότι μία δυνατή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένας στενός και αφοσιωμένος σύμμαχος». Φέρονται επίσης να συμφώνησαν στη σημασία του να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα», ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και με τάξη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η επιστολή-ειδοποίηση της Τερέζα Μέι προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να περιλαμβάνει ένα γενικό περίγραμμα της διαπραγματευτικής της θέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσει την παραλαβή της επιστολής εκφράζοντας λύπη για την απόφαση των Βρετανών, αλλά δηλώνοντας παράλληλα έτοιμο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Πρώτο μέλημα των Ευρωπαίων, θα τονιστεί, θα είναι η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας. Ο κ. Τουσκ έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς το σκοπό αυτό για τις 29 Απριλίου.

Πηγή: skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ