Γενικά

Βρέθηκε 50 χρόνια μετά το χαμένο αεροπλάνο με την ποδοσφαιρική ομάδα (vid)

Μετά από μισό αιώνα ορειβάτες ανακάλυψαν τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που έπεσε το 1961 στις Άνδεις και ξεκλήρισε μια ποδοσφαιρική ομάδα της Χιλής.

Η ιστορία της Γκριν Κρος δεν συγκρίνεται με εκείνη της Τορίνο, ούτε –πολύ περισσότερο- της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι όμως συνδέεται με αυτούς τους συλλόγους εξ αιτίας ενός αντίστοιχου χτυπήματος της μοίρας, λιγότερο γνωστού στον πολύ κόσμο.

Όπως συνέβη με τις σαφώς πιο διάσημες ευρωπαϊκές ομάδες, έτσι και η συγκεκριμένη της Χιλής, ξεκληρίστηκε από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Μια τραγωδία ο επίλογος της οποίας έκλεισε μόλις τώρα, 50 ολόκληρα χρόνια μετά.

Αλπινιστές ανακάλυψαν εντελώς τυχαία τα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης που αγνοείτο για μισό αιώνα, επιτρέποντας σε ένα σωρό σενάρια να ευδοκιμήσουν. Εκτός από κομμάτια του αεροσκάφους, οι ορειβάτες βρήκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβαινόντων αλλά και ανθρώπινα οστά…

Το αεροπλάνο έπεσε στις Άνδεις στις 3 Απριλίου 1961, ενώ η ομάδα επέστρεφε στο Σαντιάγκο μετά από έναν αγώνα που είχε δώσει για το θεσμό του Κυπέλλου. Τα ίχνη του Douglas DC-3 (που πήρε μαζί του στο θάνατο 24 άτομα, εκ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές και δύο τεχνικοί της Γκριν Κρος) χάθηκαν και μετά από λίγες μέρες το ίδιο συνέβη και με τις ελπίδες των συγγενών τους.

inner

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές ήταν οι θεωρούμενοι βασικοί, οι οποίες είχαν το… προνόμιο να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση που δεν θα έκανε ενδιάμεση στάση. Οι υπόλοιποι σώθηκαν απλά και μόνο επειδή δεν ήταν εξίσου καλοί παίκτες… Εκείνη τη σεζόν τελικά η ομάδα βρέθηκε στη 12η θέση και την επόμενη τα πήγε ακόμη χειρότερα γνωρίζοντας τον υποβιβασμό, αλλά το 1964 επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία.

inner

Το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1945 ήταν ο Αργεντινός Ελισέο Μουρίνιο, ο οποίος ήταν 25 φορές διεθνής και διέθετε στη συλλογή του δύο Κόπα Αμέρικα, το 1955 και το 1959.



Πάντως, οι ορειβάτες που ανακάλυψαν τα συντρίμμια αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα οποιοδήποτε στοιχείο, καθώς υπάρχει ο φόβος πως κάποιοι τολμηροί και ασεβείς θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1916, υπήρξε μία από τις 8 που έλαβαν μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα Χιλής το 1933 και το 1965 μετακόμισε στο Τεμούκο όπου συγχωνεύθηκε με την τοπική ομάδα. Ως Γκριν Κρος Τεμούκο -πια- έλαβε για τελευταία φορά μέρος στην Primera Division το 1984, κατετάγη 23η και την επόμενη χρονιά διαλύθηκε...

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x