sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δέκα αξέχαστα γκολ από τα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ! (video)

Τα βάλαμε κάτω, τα είδαμε, τα ξαναείδαμε, τα θυμηθήκαμε, τα συζητήσαμε και -με πολύ δυσκολία- καταλήξαμε! Αυτά είναι τα δέκα αξέχαστα γκολ από τις «μάχες» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο πρωτάθλημα!

Από τον Καραγκιοζόπουλο στον Τζεμπούρ και από τον Τζόρτζεβιτς στον Σκόκο…

Και τα δέκα ήταν… αξέχαστα!

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, το sportfm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο, κάνει… διαλογή και σας «σερβίρει» δέκα αλησμόνητα γκολ από τις «μάχες» μεταξύ «ερυθρόλευκων» και «κιτρινόμαυρων» σε επίπεδο πρωταθλήματος, στην έδρα των πρώτων!

Του Νίκου Ράλλη

7/5/1989
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1
Τάκης Καραγκιοζόπουλος (2:35)


Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη νίκη-τίτλου στην ιστορία της ΑΕΚ, με ένα από τα πλέον αξέχαστα «κιτρινόμαυρα» γκολ.

Έπειτα από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο δεύτερο… αφηνιασμένος. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί, ισοπεδωτικοί, έπαιζαν την Ένωση στο μισό -και κάτι παραπάνω- γήπεδο, αλλά έχαναν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη, σε ένα ρεσιτάλ ατυχίας-αστοχίας. Παροιμιώδης η φάση (1:08) του Ντέταρι, με τον Μανωλά να βγάζει την μπάλα εκατοστά μπροστά από τη γραμμή της εστίας… με κεφαλιά!

Επτά λεπτά πριν το τέλος, όμως, ο «δικέφαλος» θα βγει στην κόντρα, Οκόνσκι και Καραγκιοζόπουλος θα συνεργαστούν άψογα και ο δεύτερος θα στείλει -με τραυματισμένο πόδι, μάλιστα- την μπάλα στα δίχτυα, χαρίζοντας στην ΑΕΚ το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια, και παρθενικό της στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο!



1/9/1991
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-2
Όλεγκ Προτάσοφ (0:41)


Θρυλική πρεμιέρα!

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του Ολυμπιακού δεν περίμενε τέτοιο ξεκίνημα στη σεζόν 1991-1992. Απέναντι, μάλιστα, σε εκείνη την ΑΕΚ, που στο φινάλε της σεζόν κατέκτησε, τελικά, τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους της, παίζοντας, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχουμε δει ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

Μετά την γκολάρα (και) του Τσιαντάκη μόλις στο 3', αναλαμβάνει δράση ο… υπερηχητικός Όλεγκ Προτάσοφ, που πετυχαίνει άλλα τρία τέρματα σε διάστημα 15 λεπτών(!), με το πρώτο τού «μινγκ» να είναι σκέτη… ζωγραφιά και το α' μέρος να κλείνει στο 4-1 υπέρ της ομάδας του Όλεγκ Μπλαχίν!

Μέχρι τον… Ιντέγε, δε, το 2016 (στο 6-1 επί της Βέροιας), ο 53χρονος, σήμερα, Ουκρανός θα παρέμενε ο μοναδικός με χατ-τρικ σε πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα!



19/11/1994
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1
Τιμούρ Κετσπάγια (1:08)


Όταν ο Κετσπάγια άρχισε τα… μάγια!

Παρότι η ΑΕΚ εκείνης της περιόδου ήταν πανίσχυρη και ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην πιο δεινή θέση της σύγχρονης ιστορίας του, δίχως πρωτάθλημα από το 1987 και έχοντας υποφέρει διοικητικά από τις περιόδους Κοσκωτά, Σαλιαρέλη, Μπανασάκηδων, το «Γ. Καραϊσκάκης» αποτελούσε, από τον Καραγκιοζόπουλο και έπειτα, τόπο μαρτυρίου για την Ένωση.

Πέντε σερί χρονιές, πέντε σερί ήττες για τους «κιτρινόμαυρους» στο Φάληρο, αλλά ως εδώ ήταν…

Οι Πειραιώτες είχαν την υπεροχή, αλλά η -υποδειγματική στην αντεπίθεση- ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα βγει στην κόντρα από τη βαθιά μπαλιά του Τόνι Σαβέφσκι, ο Χρήστος Κωστής θα «σερβίρει» πανέξυπνα τον Τιμούρ Κετσπάγια και ο Γεωργιανός, με αριστερό βολέ, θα «νικήσει» τον Κυριάκο Τοχούρογλου, πετυχαίνοντας, μάλιστα, το πρώτο του γκολ στην Α' Εθνική και χαρίζοντας, τελικά, τη μεγάλη νίκη στην Ένωση.

Ουσιαστικά, αυτό το τέρμα έβαλε στις καρδιές των οπαδών της ΑΕΚ τον Κετσπάγια, που δεν είχε κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη τους…



11/5/1997
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
Αλέκος Αλεξανδρής (0:10)


Η αλήθεια είναι πως εκείνο το ματς έχει μείνει στην ιστορία για το περιβόητο πέναλτι του Μποροβήλου…

Πριν από αυτό, ωστόσο, μόλις στο 12ο λεπτό, ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει το σκορ με πλασέ του Αλέκου Αλεξανδρή, έπειτα από τη «μαγική» ασίστ του «γερόλυκου» Σίνισα Γκόγκιτς. Ένα γκολ που… τρέλανε νωρίς-νωρίς τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς, αφού, με νίκη, η πειραιώτικη ομάδα θα έβαζε και μαθηματικά τέλος στα «πέτρινα» χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα!

Όπως και έγινε, τελικά, με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να ευστοχεί από την άσπρη βούλα στο 25', «σφραγίζοντας» το τελικό 2-0 και τον τίτλο…



22/9/1997
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1
Ντέμης Νικολαΐδης


Μία από τις πιο απολαυστικές νίκες για τους ΑΕΚτζήδες, στη σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είτε εκτός είτε εντός έδρας.

Θυμίζει αρκετά εκείνη του 1989, με τη διαφορά, φυσικά, ότι δεν έκρινε το πρωτάθλημα.

Η εστία της Ένωσης «βομβαρδίζεται» από το ξεκίνημα, με το 3-5-2 του Ντουμιτρίου να μη λειτουργεί και τον Ηλία Ατματσίδη να πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, βγάζοντας… τα πάντα! Μετά από αυτό το παιχνίδι, άλλωστε, ο «Άτμα» είχε κάνει την περίφημη δήλωση «ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και όχι οι ποδοσφαιριστές».

Αυτός που του «κλέβει» τη δόξα, ωστόσο, είναι ο Νικολαΐδης.

Ο Ντέμης περνάει στο παιχνίδι στο 52' αντί του Χρήστου Κωστή (έναν μήνα πριν το μοιραίο κάταγμα) και, εννέα λεπτά αργότερα, λαμβάνει την εξαιρετική μπαλιά του Σαβέβσκι, προλαβαίνει τους Κυριάκο Καραταϊδη και Τοχούρογλου και στέλνει έστειλε στα ουράνια τους, περίπου, 20 χιλιάδες «κιτρινόμαυρους» οπαδούς στο πέταλο προς τον σταθμό Ειρήνη.



20/4/2002
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (7:15)


Σύμφωνοι.

Το γκολ του Αλεξανδρή για την ισοφάριση του Ολυμπιακού σε 1-1 (2:40) ήταν όλα τα λεφτά σε εκείνο το συγκλονιστικό 4-3 -που έστειλε, τελικά, την κούπα από τη Νέα Φιλαδέλφεια στον Πειραιά…

Αλλά το τέρμα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, στα πρώτα δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων του αγώνα και ενώ η ΑΕΚ έχει αρχίσει να πιέζει για το 3-3, είναι αυτό που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί -αλλά και ο Τάκης Λεμονής, που διέσχισε όλο το γήπεδο, για να πανηγυρίσει έξαλλα το 4-2.



9/3/2003
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2
Κώστας Κατσουράνης (1:53)


Ένα… buzzer beater σε ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ είναι από μόνο του ξεχωριστό, ακόμη και αν έμπαινε από… κόντρα.

Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για «τούβλο», σαν αυτό του Κώστα Κατσουράνη, πριν 15 χρόνια!

Ενώ η αναμέτρηση της Ριζούπολης βρίσκεται στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο «Κατσούρ» θα «οπλίσει» και θα δώσει μια σπουδαία νίκη στην Ένωση, στην εκπληκτική προσπάθεια του «δικεφάλου», στον δεύτερο γύρο εκείνου του πρωταθλήματος (12 σερί νίκες), να πλησιάσει την κορυφή.



19/2/2006
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
Ριβάλντο (4:30 & 7:50)


Τι να περιγράψεις και τι να σχολιάσεις…

Η επιστροφή του Ολυμπιακού (μετά το αξέχαστο 4-3 του 2002) στις εντός έδρας νίκες επί της ΑΕΚ σε επίπεδο πρωταθλήματος είχε μία και μόνο υπογραφή: Ριβάλντο!

Και εδώ δεν μιλάμε για ΤΟ γκολ, αλλά για ΤΑ γκολ!

Με δύο «ζωγραφιές», λοιπόν, ο Βραζιλιάνος οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στον θρίαμβο με σκορ 3-0, που «κλείδωσε», σε πολύ μεγάλο βαθμό, την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τους Πειραιώτες. Αν έβρισκε στόχο, πάντως, η «φωτοβολίδα» του Γιάγια Τουρέ σε εκείνο το παιχνίδι (2:43), θα μας έβαζε δύσκολα…



6/1/2010
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2
Νάτσο Σκόκο (2:22 & 3:25)


Το… αυτό με τον Ριβάλντο!

Και εδώ -συμπαθάτε μας- αλλά έχουμε «2 σε 1» γκολ, διότι, απλά, δεν γίνεται να ξεχωρίσουμε κάποιο…

Όπως και ο Βραζιλιάνος προ τετραετίας, λοιπόν, έτσι και ο Νάτσο Σκόκο θα πετύχει δύο «ζωγραφιές», φέρνοντας μόνος του «τούμπα» τους Πειραιώτες -και στέλνοτνας τον Παναθηναϊκό στο +5. Στο 33', ο Αργεντινός θα ισοφαρίσει με ένα εκπληκτικό μονοκόμματο σουτ, ενώ, επτά λεπτά αργότερα, θα δώσει το προβάδισμα στην ΑΕΚ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τη… σέντρα!



20/3/2011
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 6-0
Ραφίκ Τζεμπούρ


Όχι μόνο το εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, 6-0, με τον Ολυμπιακό να διαλύει την ΑΕΚ, αλλά και η γκολάρα του Ραφίκ Τζεμπούρ έχει μείνει αξέχαστη από το ντέρμπι του 2011.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από την Ένωση και τη μετακόμισή του στο λιμάνι, ο Αλγερινός πέτυχε δύο τέρματα στον θρίαμβο των «ερυθρόλευκων», με το δεύτερο να είναι, πραγματικά, από τα ωραιότερα που έχουμε δει ποτέ στις «μονομαχίες» των δύο ομάδων -με γηπεδούχους τους Πειραιώτες.

Στο 61', λοιπόν και αφού απέφυγε, αρχικά, τον μετέπειτα συμπαίκτη του, Κώστα Μανωλά, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Σάχα, «ζωγραφίζοντας» το 4-0.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x