Βαγγέλης Νεραντζιάς

Δεν έχει μόνο το μομέντουμ ο Παναθηναϊκός

Η συμβολή του Τσάβι Πασκουάλ στην μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού στους τελικούς και η συνολική υπεροχή των πράσινων απέναντι στον Ολυμπιακό. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ξεκινώντας με τη σωστή σειρά, η εικόνα του Παναθηναϊκού στους τελικούς με τον Ολυμπιακό είναι έργο Τσάβι Πασκουάλ. Το γεγονός ότι οι πράσινοι εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι στην μετά… Φενέρμπαχτσε εποχή και πιάνουν υψηλά στάνταρ ομαδικότητας μέσα στο παρκέ, ήρθε μέσα από τη δουλειά και τη μεθοδικότητα του Ισπανού.

Αυτό αποδεικνύεται από την εικόνα των πράσινων. Με παίκτες που τα δίνουν όλα στην άμυνα, παλεύουν κυριολεκτικά για την κάθε μπάλα και δείχνουν ότι συνολικά το θέλουν περισσότερο από τον αντίπαλο. Ακόμη και ο Μάικ Τζέιμς μοιάζει διατεθειμένος να βάλει στην άκρη το «εγώ» για το «εμείς», όπως στον τέταρτο τελικό που αντί για τρέλες, δημιουργούσε ρήγματα στην ρακέτα του αντιπάλου και έδινε έτοιμα καλάθια στον Τζέιμς Γκιστ.

Συνολικά, όσο κυλούν οι τελικοί ο Παναθηναϊκός βελτιώνεται και ο Ολυμπιακός χειροτερεύει. Με αποκορύφωμα το 2-2 στο ΟΑΚΑ το τριφύλλι παίζει τα παιχνίδια στον δικό του ρυθμό και έχει δυσκολέψει απίστευτα το επιθετικό κομμάτι των ερυθρόλευκων. Ο Σπανούλης δεν μπορεί να βρει τον χώρο να δημιουργήσει το πικ εν ρολ, οδηγείται στα άκρα της ρακέτας και αυτός ο τρόπος είναι βούτυρο στο ψωμί του Παναθηναϊκού, ειδικά όσο τα ποσοστά των Πειραιωτών από τη περιφέρεια είναι τραγικά. Την ίδια στιγμή οι αθλητικοί ψηλοί του τριφυλλιού έχουν φτάσει στα όρια και τον Πρίντεζη, που δεν έχει αξιόπιστο μπακ απ.

Επιθετικά, την ώρα που ο Παναθηναϊκός βγάζει σε κάθε ματς καινούργιους πρωταγωνιστές και έχει πλουραλισμό, ο Ολυμπιακός στηρίζεται όλο και περισσότερο στις εμπνεύσεις και την ευστοχία του Έρικ Γκριν. Στο σύγχρονο μπάσκετ όμως συνήθως επικρατεί η ομάδα, κάτι που βίωσε από την… ανάποδη μέσα στη σεζόν ο Παναθηναϊκός.

Όλα αυτά δεν προκαταβάλουν ότι η ομάδα του Πασκουάλ θα κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ, τονίζουν όμως ότι πάμε σε ένα ματς 50-50 που θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της... Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του παρά την κάκιστη αγωνιστική κατάσταση έχει το πλεονέκτημα της έδρας και παίκτες που έχουν την εμπειρία τέτοιων αγώνων.

Από την άλλη όμως ο Παναθηναϊκός δεν έχει μόνο το αγωνιστικό μομέντουμ… Τη τελευταία διετία όλα τα κρίσιμα σουτ, όλες οι σπέσιαλ καταστάσεις που έκριναν παιχνίδια πήγαν στη πλευρά των ερυθρόλευκων, δεν θα αργήσει η στιγμή που το σουτ της νίκης ή το ριμπάουντ που θα κρίνει τον αγώνα θα έρθει από πράσινα χέρια. Έτσι είναι η ζωή κάνει κύκλους, όπως ο Σπανούλης που για μια πενταετία έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι από το ΟΑΚΑ και πέρσι ήρθε η στιγμή να κάνει το κομμάτι του… Νομοτελειακά, κάποια στιγμή η ρέντα θα ξανά-αλλάξει χέρια.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός καλείται να τελειώσει σωστά τη δουλειά και η τρίτη φορά στο Φάληρο να αποδειχθεί… φαρμακερή. Πλέον έχει τον τρόπο, μένει να το διαχειριστεί σωστά αυτή τη φορά και να μην θολώσει στο φινάλε.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό που λέγεται ότι στο μπάσκετ κερδίζει συνήθως ο καλύτερος, τότε το τριφύλλι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν επιβεβαιωθεί αυτός ο κανόνας, η ομάδα του Πασκουάλ πρέπει να κοιτάξει μπροστά, γιατί σε αντίθεση με τον αντίπαλο ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που έρχεται και αυτό θα επιβεβαιωθεί το καλοκαίρι…

Υ.Γ. Είναι τουλάχιστον αστείο μετά το χθεσινό ματς να γράφεις για τη διαιτησία, σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός(πλην του Γκριν) δεν έκανε τίποτα σωστά! Στη σειρά των τεσσάρων αγώνων ως τώρα ένα παιχνίδι κρίθηκε από τα σφυρίγματα και αυτό ήταν το τρίτο, όπου μετά τη τεχνική ποινή του Παπανικολάου οι υποδείξεις είναι 100-0 υπέρ των ερυθρόλευκων, ανεξάρτητα από τα λάθη του Παναθηναϊκού.

Υ.Γ. 1 Το έχουμε ξαναγράψει ότι ο Καλάθης είναι πολύ καλός παίκτης όταν η ομάδα κυκλοφορεί την μπάλα παίζοντας σκεπτόμενο μπάσκετ και όχι «τρέχω και σουτάρω». Αν ο Γκιστ κάνει ανάλογη εμφάνιση με αυτή της Πέμπτης στο ΣΕΦ, τότε μπορεί να κρίνει ακόμη και το αποτέλεσμα…

Υ.Γ. 2 Έπεσαν μέσα οι «συνάδελφοι» που προέβλεπαν ότι δεν θα ξεκινήσει… καν το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Πέρα από κάποιες κροτίδες και υβριστικά συνθήματα ο κόσμος του Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκε και η διοίκηση των ερυθρόλευκων είναι πια υποχρεωμένη να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν όσα συνέβησαν τη περασμένη Κυριακή στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x