Άρης Ασβεστάς

Δεν πρόκειται να αντέξει ο τελικός διαιτητικά λάθη!

Η διαιτησία στα ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα έριξε λάδι σε μια φωτιά που σιγόκαιγε και για να πάμε ήρεμα στον τελικό χρειάζεται κορυφαίος ξένος διαιτητής και VAR! Γράφει ο Ά. Ασβεστάς.

Θα ξεκινήσουμε ανάποδα, δηλαδή με το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουμε στο τέλος αυτού του κειμένου:

Ο τελικός του Κυπέλλου πρέπει απαραιτήτως να διεξαχθεί με τον καλύτερο ξένο διαιτητή που μπορεί η ΚΕΔ να δανειστεί και να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να εγκαινιαστεί στο συγκεκριμένο ματς το Video Assistant Referee.

Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο κομμάτι της καχυποψίας (πριν) και των αντιδράσεων σε περίπτωση διαιτητικού σφάλματος (μετά).

Το γιατί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση…

Η κατάσταση είναι από χθες κάτι περισσότερο από έκρυθμη και το βλέπεις παντού:

Στα social media, όπου οπαδοί ξερνάνε μίσος για τον αντίπαλο, ξεφεύγοντας από τα όρια και δηλώνοντας… ετοιμοπόλεμοι (με την κυριολεκτική έννοια) για την μάχη της 11ης Μαΐου.

Το βλέπεις στην αρθρογραφία και στα σχόλια των ρεπόρτερ των δύο ομάδων του τελικού, με τους μεν να ξεσπαθώνουν για το σπρώξιμο του ΠΑΟΚ στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και τους δε να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κάνοντας επίθεση (κατά την προσφιλή –απαράδεκτη και επικίνδυνη- τακτική ορισμένων εξ αυτών) όχι τόσο κατά του αντιπάλου ως ομάδα, αλλά κυρίως κατά των δημοσιογράφων του αντιπάλου!

Οι παράγοντες κρατούν ακόμη χαμηλούς τόνους, αλλά έτσι κι αλλιώς, η σύγκρουση των δύο ομάδων στις εκλογές της Super League, έχει φουντώσει την φλόγα, η οποία όσο πλησιάζουμε στον τελικό μπορεί να γίνει εκτεταμένη πυρκαγιά! Και πυροσβέστης δεν υπάρχει, ούτε στην ΕΠΟ, ούτε στην πολιτεία!

Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινή –ομολογημένη από τον επίσημο ΠΑΟΚ- αλλοίωση αποτελέσματος στην Τρίπολη. Ένας ΠΑΟΚ που ευνοήθηκε και στο πρώτο παιχνίδι με τον Αστέρα, ενώ -για πολλούς- η διαιτησία τον βοήθησε να πάρει την πρόκριση και στον επαναληπτικό με τον Πανιώνιο.

Για τους ΑΕΚτζήδες, ο ΠΑΟΚ έφτασε στον τελικό χάρη στην διαιτησία και εν πολλοίς είναι έτσι, το λένε τα γεγονότα. Και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και σωστοί, τα γεγονότα πρέπει να τα αναδεικνύουμε, ανεξάρτητα από το ποια ομάδα αφορούν.

Και η ΑΕΚ πέρασε από το Περιστέρι με ανύπαρκτο πέναλτι, αλλά είχε μια ρεβάνς με καθαρό περίπατο και δυο καθαρές νίκες με την Λαμία.

Η επιρροή της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έχει ισοδύναμη βαρύτητα στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, ωστόσο παρά την δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος, η τελευταία και πιο φρέσκια εντύπωση που μένει σχετικά με το κομμάτι της διαιτησίας, είναι το σπρώξιμο των «ασπρόμαυρων» με τον Αστέρα.

Βάσει των παραπάνω και με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί και άλλοι δύο τελικοί, με τους ίδιους αντιπάλους, με διαιτητικά σφάλματα και με πολύ ξύλο, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, κατά το γνωστό κλισέ.

Συνεπώς, τα μέτρα που θα παρθούν για την ασφάλεια των θεατών και την ομαλή διεξαγωγή του τελικού, είναι εξόχως σημαντικά, αλλά ΕΠΟ και ΚΕΔ πρέπει να ρίξουν το βάρος και στο θέμα της διαιτησίας, ώστε να υπάρξει ειρήνη και δικαιοσύνη και εντός αγωνιστικού χώρου.

Που σημαίνει ξένος διαιτητής κατηγορίας elite και –αν είναι δυνατό- VAR! Οτιδήποτε άλλο, θα κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο πολεμική.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x