Επικαιρότητα

Δερβενοχώρια: Η καταρρακτώδης βροχή περιόρισε τα πύρινα μέτωπα

Έσβησαν πολλές από τις εστίες φωτιάς - Πολύ καλύτερη η εικόνα έπειτα από τέσσερις μέρες μάχης με τις φλόγες - Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η καταιγίδα φαίνεται να σώζει την κατάσταση στα Δερβενοχώρια. Η ισχυρή νεροποντή, που έπληξε για περισσότερα από 40 λεπτά την περιοχή, όπου βρίσκονταν τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς, συνεισέφερε τα μέγιστα στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών.

Οι ακτίνες των δύο μετώπων περιορίστηκαν αρκετά, ενώ πολλές από τις εστίες έσβησαν. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού σώματος μετά την καταιγίδα ήταν πολύ καλύτερη, ωστόσο, παρά τους τόνους νερού που απλώθηκαν στο πυρακτωμένο έδαφος, ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες.

Μετά τις 20:30 το βράδυ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ανασυντάχθηκαν και διασκορπίστηκαν παλι σε καίρια σημεία, έτσι ώστε να προλάβουν και παλι τυχόν αναζωπυρώσεις, αλλά και να σβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εστίες από αυτές που παρέμειναν και μετά τη βροχή.

Έτσι, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στα σημεία που μπορεί να αποτελέσουν και παλι κίνδυνο για την περιοχή.

Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, τα εναέρια μέσα πήραν εντολή να σταματήσουν τις πτήσεις τους. Έτσι, τα καναντέρ και τα ελικόπτερα άφησαν το έργο της κατάσβεσης και αποχώρησαν, προκειμένου να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Αν και οι εστίες είχαν απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών παρέμενε δύσκολο.

Τα πύρινα μέτωπα ήταν δύο: ένα με κατεύθυνση προς τα λατομεία Φράγκου, ενώ το άλλο προς τα χωριά Πράσινο και Πανακτο. Βρίσκονταν πάντως σε μεγάλη απόσταση από τις δύο κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού σώματος, η πυρκαγιά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είχε περιοριστεί χωροταξικά, ωστόσο χρειαζόταν ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο.

Μάλιστα, νωρίς το απόγευμα υπήρξαν και κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα απο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερες από 72 ώρες, συμμετέχουν 136 πυροσβέστες με 74 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της Πυροσβεστικής, που φτάνουν τα 280 άτομα, 23 οχήματα-βυτιοφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέκα ιδιωτικά βυτιοφόρα και 17 χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία σχηματίζουν, όπου επιτρέπεται, αντιπυρικές ζώνες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως της κατάσβεσης απο σήμερα το πρωί είχαν αναλάβει τα εναέρια μέσα. Πέντε ελικόπτερα, έξι καναντέρ και τρία πετζετέλ πραγματοποίησαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της σημερινης μέρας ήταν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι χαμηλών εντάσεων, με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στην επέκταση των δύο μετώπων.

inner

inner

inner

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x